Funderingar,  Livet på landet

Bunkrad och klar?

I dessa orostider har det kommit på tal om hur man förbereder sig för störningar i samhället förorsakade av allt från oväder till krig och allt däremellan. Hur länge klarar vi oss i bostaden eller i samhället? Vad är det absolut nödvändigaste och vad bör vi ha på lager?

Jag har inte tänkt mycket i de banorna men 5–10 dagar skulle jag klara mig galant, beroende på dagen för veckohandlandet, när jag gjorde en snabbinventering. Idag söndag finns det mat för åtta dagar i huset och med ransonering skulle jag klara mig närmare två veckor.

Några basvaror som alltid finns hemma är knäckebröd, köttkonserver, konserver med tonfisk, makaroner och spagetti, extra burk med salt. Och syltlök, viktigt! Egentligen har jag dubbelt upp av alla viktiga matvaror. Jag kör med det systemet att alltid ha minst en oöppnad förpackning hemma. När jag kör på mina resor i Norrland brukar jag alltid ha med mig reservproviant bestående av äpple, knäckebröd, kaviar och konserver med tonfisk. Bestick och vatten inte att förglömma. Det borde räcka långt om jag blir ståendes i skogen.

Vatten då? Om elektriciteten försvinner blir det också tomt i kranen. Jo men snö finns i massor och att smälta snö på den vedeldade spiseln är inget problem, jag får då också värme i huset. Det gör att jag kommer in på nästa sak, värme i bostaden. Som sagt, ved finns, spiseln finns, bara att bära in veden och elda. Tändstickor finns för två vintrar tror jag. Oljelampa finns men lagret med stearinljus borde fyllas på.

200 meter bort finns en källa som borde ha vatten nästan hela året. Mycket torra somrar vet jag inte hur det blir men en normal sommar skall det inte vara något problem. Därifrån tog våra förfäder sitt vatten och jag antar att det går att dricka än idag.

Vi är mycket beroende av elektricitet och försvinner den blir vi i allmänhet hårt drabbade. Den första tiden borde jag dock klara mig bra med mitt 100 Ah fritidsbatteri som är i gott skick. Det räcker för ganska många timmar att ladda mobilen, driva dator och router (om Internet fungerar), lyssna på radio och liknande. Jag brukar ha det med på Urkult för att vara uppkopplad med datorn till nätet och för att ladda telefonen. Bäst vore det att ha en egen generator och bränsle hemma. Det har jag faktiskt funderat på att skaffa till min sommarstuga. Ingen omöjlig investering.

Vanliga batterier av olika sort finns hemma, både till pannlampa och andra manicker som går på batteri. Pannlampa, ja visst, en mycket viktig sak och som jag alltid har med mig på resa. Vad händer till exempel på ett hotell eller färja som börjar brinna eller när elen är borta? Då är det bra att ha pannlampan nära till hands. Pannlampa att ha på huvudet för att ha händerna helt fria.

Radio nämnde jag tidigare och det är ett av mera enkla men ack så effektiva medlen att få information. I huset finns också kortvågsradio och antenner kapabla att fånga radiosignaler från andra sidan jordklotet om så skulle behövas. Vem känner idag till mellan- och kortvåg när nästan allt kommer via FM eller via nätet? Men MV- och KV-banden finns kvar och fungerar på långt avstånd.

Och så var det detta med toapappret! När pandemin kom för två år sedan blev folk så bekymrade att de hamstrade hem toapapper i mängd och massor och plötsligt gapade hyllorna tomma. Varför just toapapper har jag funderat på mera än en gång. Nu är det vattenbehållare och handvevad radio som är i ropet. Själv har jag en tio liters vattendunk som jag brukar ha med mig till på längre färder med bil. Fast hemma har jag kapacitet att lagra bra mycket mera än tio liter.

Utedasset som finns på andra sidan vägen har inte varit i bruk på årtionden men borde ändå fungera. Men så är det där med toapappret.

Något viktigt jag glömt? Rent allmänt så tror jag man har större förutsättningar att klara en störning i samhället på landsbygden. Förvisso kan elektriciteten vara borta längre stunder på landsbygden och man får vänta på plogbilen men det finns ändå en större frihet och fler möjligheter på landet. Vad tror du, är du väl förberedd ifall krisen kommer?

Juthbacka marknad Nykarleby

Här ser vi några fina exemplar på radioapparater med transistorer i stället för rör. Så kallad transistorradio. Då på 1960-talets början var det en nymodighet att ståta med. Jag minns att vi hade med transistorradion under höbärgningen och så fick den spela musik för oss medan vid störade. Störa, alltså lägga gräs på störar för torkning.
Bild från Juthbacka-marknaden 2019.

Juthbacka marknad Nykarleby

Ser man på, en trattgrammofon som skall vevas för att fungera. En sådan har jag också fast inte med så fin och ståtlig tratt som denna utan den lite modernare lådmodellen. Men vevas skall den för att få höra musik. Och jo, stenkakor har jag också att lyssna till. Väl rustad på underhållsfronten.

8 kommentarer

 • Sister Jane d.y.

  De senaste åren har det varit mera aktuellt än tidigare att ha diverse basvaror på lager hemma. Först corona och nu det oroliga läget i Europa. Jag har nog egentligen alltid haft lite extra på lager, vi har ju inte affären nästgårds precis. En annan sak är höst och vinterstormarna, då gäller det att va förberedd också. Flickorna brukar skratta åt mej, då jag skickar mina lång sms med goda råd. En generator är guld värd, den har räddat flera av mina jobbdagar på distans. Gäller bara att ha hem bränsle också. De som inte har vedeldad spis eller kamin borde ha ett litet gasolkök för att värma vatten eller ärtsoppa. En annan sak som jag varmt rekommenderar är att ha lite kontanter också, bara för säkerhets skull.

  • Per

   Haha, också jag känner till dina goda råd när stormen närmar sig och gott så, en påminnelse skadar inte.
   Har ni generatorn kopplad till husets elnät eller blir det per skarvsladd?
   Ja visst, kontanter bör det finnas en liten hög även om jag nu för tiden sällan och aldrig använder kontanter.

 • Märtha

  Om man har frysarna fulla med bär, äppelmos och kött och gas- och vedspis torde man få bekymmer med att äta upp allt om strömmen är borta i en vecka… Men brunnar är sällsynta på landet nuförtiden. Snö på vintern och regnvatten på sommaren, koka, koka…

  • Per

   Så sant, frysen är guld värd när elen finns men är den borta en längre tid är man illa ute med större mängder mat. Bor man i eget hus på landsbygden kan man starta generatorn, om man har en sådan, och därmed dra ut på tiden för matvarorna. I stad och tätort är det inte så lätt alla gånger.
   Visst, regnvatten finns ju i allmänhet på sommaren men dricksvatten skulle jag hämta i min egen källa. Olika lösningar finns.

 • annepauline

  MSB gav ut en broschyr för några år sedan. Vill minnas den hette Om krisen eller kriget kommer. Man skulle bunkra förnödenheter så man klarade sig i tio dagar, även vatten. Hm, tio dagar? Men sen då? Det spelar nog ingen större roll för människorna i Ukraina om de har förråd som räcker i tio dagar.

  Själv har jag lyckats bli riktigt rejält förkyld. Första gången på väldigt många år. Undrar om det är någon corona variant eller om det är en vanlig hederlig förkylning. Känns som jag borde bunkra nässpray.

  • Per

   Aj, aj, inte roligt att åka på en dunderförkylning, sedan må det vara vad det är. Du får ta ett snabbtest även om det inte är tillförlitligt alla gånger och vad hjälper det ifall det visar positivt? Huvudsaken är att man håller sig lite avskilt och inte smittar andra.

   Hörde du Hesa Fredrik idag? Det har ju varit mycket varningar om det så att inte folk blir skrämda i onödan. I Oxkangar finns ingen Hesa Fredrik, det får vi vara själva. Broschyren finns att ladda ned för den som vill men jag såg dock inget om tio dagars förråd men det kan vara en rimlig tid.

 • Wesber

  Prick kl 15:00 ljöd även Hesa Fredrik i Borlänge, den hörs ända hit till oss över berget. Inte har vi bunkrat någonting inte, det räcker inte långt om kriget blir långvarigt. Jag tar en dag i taget inte värt att oroa sig, då stiger bara mitt redan höga blodtryck och hjärtat börjar hoppa ojämnt. Alla ska vi döen dag om det är av en atombomb eller en hjärtinfarkt står skrivet i stjärnorna. Nä nu något roligare, DET ÄR VÅR HÄR 7 gr varmt idag och ett fågelkvitter utan dess like. Härligt.

  • Per

   Inte heller jag har bunkrat, det jag har i mina skåp är det normala eftersom jag kör med systemet ”alltid en oöppnad förpackning hemnma”. Men köttkonserver, makaroner, syltlök och oliver finns ett litet förråd av. Köttkonserv och makaroner, det finns ingen snabbare mat. Och med lång tid stämplad.
   Men det finns faktiskt de som har bunkrandet och hamstrandet som livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »