Funderingar

Alla dessa motiv

Jag vet inte om jag har så där jättemycket på hjärtat denna kväll men jag vill ändå förmedla några bilder från denna helg. Framför allt från ikväll när himlen blev alldeles orange i öster över landet som vi säger. Landet är lika med fastlandet.  Dagen har präglats av regnskurar, tidvis ganska kraftiga, och en och annan åskknall. Dock inget som gjorde att jag gömde mig i garderoben.

Nej då, jag är inte åskrädd utan tvärtom skulle jag vilja fånga den perfekta blixten/blixtarna på en blåsvart himmel eller blixtnedslaget mot marken. Andra himlafenomen som jag gärna skulle vilja få på bild är ett sprakande norrsken och fullmånen som kryper upp över horisonten och lyser god och glad. Hittills har jag inte lyckats förutom några halvbra bilder på norrsken. Å andra sidan har jag inte varit alldeles flitig i mina försök på dessa objekt.

En björn eller varg i vilt tillstånd vore också intressant att få på bild men det lär jag få glömma skulle jag tro. I bästa fall blir det väl en älg eller en räv. En räv har jag som springer runt knutarna så den borde inte vara helt omöjlig att få. Ekorrar finns också i närheten. Egentligen är jag ingen djurfotograf, mitt tålamod är för kort och så saknar jag ett tillräckligt bra teleobjektiv.

Helst fotograferar jag människor i spontana situationer och vill också ägna mig åt så kallad gatufotografering. Konstigt nog, trots att jag är en landsbygdsmänniska, så ser jag flest intressanta motiv i urban miljö och hos människor. Då gäller det också att våga ta dessa pangmotiv som ständigt dyker upp i staden. Det är en konst det också. Kanske borde jag bosätta mig en tid i någon stad för att fotografera?

Solnedgångar och soluppgångar är annars tacksamma motiv i sin ofta färgrika skrud men det finns miljoner och åter miljoner bilder på solens upp- och nedgångar. Internet är nedlusat av solnedgångar. Själv har jag också ett otal sådana bilder.

Alla årstider har sin charm och sina motiv men vete sjutton om inte hösten är som vackrast och mest färggrann den korta tid när löven ändrar färg från grönt till orange/gult för att till sist bli bruna och de faller till marken. Alla höstar är inte lika. Vissa höstar kan vara hur vackra som helst medan andra bara blir en kort historia innan köld, vind och stormar gör sitt för att avsluta sommarhalvåret och låter oss landa i en grå dimma och dunkla skuggor. Javisst ja, bilder med dimma gillar jag också.

Vilka är dina favoritmotiv när det gäller fotografering om det så är med en avancerad systemkamera, kompaktkamera eller med mobilen? Stad, landsbygd, landskap, natur, djur, människor, himmel, moln, hav, bilar, båtar, mat, mode, inredning…? Kanske bara lite kalasfotografering och bilder från semestern?

Detta är en av bilderna jag tog ikväll under min kvällspromenad. Mitt i byn. Otroligt färggrant.

Vände jag mig västerut och blickade mot mina ägor var det inte lika intensivt och med en mer lila ton. Dimman kom också smygande.

Igår kväll var det fint väder även om det blåste en del. Denna bild från Vexala.

Inne i Vexala såg jag dessa gråa hus. Det till höger verkar ha nymurad skorsten så det huset kanske används medan det längre bort ser ut att vara ett ödehus. Det mest intressanta var dock det murade transformatortornet som fått stå kvar. Sådana fanns förr i världen runt om i byarna och var en viktig del av eldistributionen. Även i vår by fanns ett sådant torn men av trä. Det försvann dock när landvägen byggdes om och bräddades. Tyvärr. Jag saknar dessa gamla byggnader som riar, lador, transformatortorn, båthus med mera.

4 kommentarer

 • Wesber

  Åååå så vackert fotat, fotot mot fd. bybutiken och Björks uthus är ju kanonfint. Jag har inga favoritmotiv, knäpper bara det som faller mig in och där jag råkar vara just då. Ska bli kanonväder här idag men i natt skulle det vräka ner regn. Ha det bra.

  • Per

   Jag fotograferar också vad som helst och ofta för att dokumentera utan några större konstnärliga ambitioner.
   Du har ju många fina bilder på Instagram och vad jag förstår använder du en mobilkamera? Ditt specialområde kan kanske vara Dalarna? Ett vackert landskap!

 • Annepauline

  Jag instämmer i lovsången: Vilka fina bilder! Jag ser helst på naturbilder och djurbilder. Bilder på lador är jag väldigt förtjust i som du vet. Bilder på människor bryr jag mig inte så mycket om men det kan ju finnas en och annan bild på människor som blir rolig, till exempel den du hade med den äldre damen som gick helt oberörd genom dansande ungdomar på gatan i Vasa. Att se bilder på någon 50 års fest eller julfest eller personalfest måste vara de absolut tråkigaste bilderna som finns att se. Likaså att se halvdåligt tagna bilder på barnbarn som far- och mormödrar visar med sådan stor förtjusning. Vilket rent lidande att se på!

  Tänk att jag glömt bort de här transformatortornen. De fanns ju lite här och där förr. När försvann de?

  • Per

   Tackar! Jo, jag vet och jag fångade faktiskt ett par lador på bild i lördags varav en var en äkta stocklada. Varför jag inte lade upp bilden vet jag inte, kanske den kommer i ett senare skede. Naturen bjuder på fina vyer och oändliga variationer. Sådana bilder tror jag är uppskattade av de flesta.
   Bilder på 50-årsfester och personalfester är kanske inte det första man tittar på, speciellt inte om man själv inte är involverad. Fast gör någon bort sig på personalfesten kan det bli skoj. Samma med många semesterbilder av slätstrukna sandstränder och sned horisont. Det finns bilder och bilder.

   Ja, när försvann transformatortornen? 1960-talet? Nu för tiden är transformatorerna ute i det fria uppe i någon stolpe. Kanske det tidigare behövdes underhålla av transformatorerna och att de därför var inomhus? Tekniken går framåt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »