Allehanda

Duo Naranjo-Weurlander och något om Frida Kahlo

UmeFolk hade festival i Björkarnas stad i helgen. En hel del intressant musik bjöds och naturligtvis passade jag på att lyssna lite. Duo Naranjo-Weurlander måste jag bara lyssna till efter att ha stiftat bekantskap med dem på Tuben och Spotify. Tania Naranjo – piano, Minna Weurlander – accordeon utgjorde ett perfekt par för en stark musik och så samspelta de var! Tania Naranjo är från början chilenska och har musikaliska rötter i Piazzollas symfoniska musik, Tango Nuevo. Minna Weurlander är från Finland och antogs redan som 14-åring till Sibelius akademin. Hon tillför ett finsk och ryskt inflytande i deras musik. En riktigt fin spelning gjorde de!

En av låtarna var tillägnad Frida Kahlo (1907-1954), den mexikanska konstnärinnan som bl.a. är berömd för sina självporträtt. Jag hade i höstas tillfälle att se ett av hennes verk Autorretrato con chango y loro på  Museum of Latin American Art of Buenos Aires (MALBA). Till på  köpte har vi nyligen på spanska kursen läste en kortare text om henne och hennes man, den 20 år äldre Diego Rivera, också han en av Mexicos stora konstnärer. Stormiga och konstnärliga äktenskap i två omgångar lyckade de båda med. Bl.a. berättade Minna att Frida rymde från ett av sina bröllop med Diego samma dag det gick av stapeln vilket också Minna hade gjort, fast dagen efter för hennes del. Minna menade att Diego inte var mycket att ha men sanningen är att han var en riktig kvinnotjusare trots sin stora kroppshydda, enorma fötter och utstående ögon. Han kunde inte vara trogen mot Frida vilket ledde till att även hon tog sig friheter på det amorösa området, både med män och kvinnor.

Efter konserten fick jag tillfälle att samtala lite med Tania och då kom vi kort att beröra Frida Kahlo och hennes liv. Vid sådana tillfällen är det kul att kunna lite mera än att bara tacka för konserten.

På tuben finns både film och dokumentär om Frida Kahlo:
https://www.youtube.com/watch?v=PZo8H_fvyJE
https://www.youtube.com/watch?v=b5c7Sp9iy4A

Frida Kahlo är den typ av människa och konstnär som jag är intresserad av. En stark och unik människa trots sina handikapp. Duo Naranjo-Weurlander är också unik med skapande av intensiv och känslosam musik. Jag är glad att jag fick tillfälle att lyssna till deras musik!

Här finns en kortare ”dokumentär” om Duo Naranjo-Weurlander: https://www.youtube.com/watch?v=QOmdIqbGBn4#t=35

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=417j35QtsZI]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »