Livet på landet

Vår rapport eller vårrapport?

Fritt fram att tolka rubriken som man vill. Särskrivningar som förekommer allt oftare, tycker jag, är ett otyg för språkpolisen. Möjligen kan det bero på engelskans allt större inflytande på svenska språket. Förekommer samma problem i finska språket? Vore intressant att få veta. – Och så har vi detta med var och vart.

Nå väl, detta är i alla fall en vårrapport den 23 mars.

Våren framskrider, det kan vi lugnt konstatera även om det ännu finns en hel del snö i landskapet. Vägen genom byn är mer eller mindre is- och snöfri. Värre är det med vägen till villan där det ännu på sina ställen finns mera än knädjup snö. Ibland bär skaren, ibland sjunker man genom och får smaka på den skarpa iskanten i snötäcket. Besök gjordes i lördags, allt var frid och fröjd och istäcket på fjärden ligger stadigt.

På andra håll är isen mera förrädisk och man bör veta var och hur man rör sig på isen denna tid på året i vårsolens starka sken. Senast idag läste jag en artikel i bladet om en olycka på isen i Vasa skärgård. Denna gång slutade det bra för de som gick genom isen och hamnade i vatten tack vare att en annan person uppmärksammade deras rop och kunde skrida till hjälp. Ren tur i oturen. Tyvärr drunknar eller fryser ihjäl ett antal personer varje vår på grund av olyckor på isen.

På gårdstunet kan jag dag för dag se hur isen smälter och allt större ytor med barmark kommer fram. Inga vattenpölar ännu men när de kommer blir det till att göra små diken för att avleda vattnet. Som barn var detta en kär vårsyssla, att hjälpa vattnet i diken och bäckar med påföljd att ibland kom jag hem med vattenfyllda stövlar eller i värsta fall var hela pojken våt.

Eftersom det har varit fint och soligt väder en längre tid har jag kunnat se hur solens uppgång i öster förflyttat sig allt längre norrut över byn. Vid juletid går solen upp till höger om bönehuset Betel, nu ungefär vid byastugan. Och allt tidigare syns solen på morgonen. Snart vaknar jag till fullt solsken strax innan sex när jag normalt stiger upp. Detta betyder också att jag behöver allt minder ljus från lamporna i huset, både morgon och kväll. Och jag behöver inte heller elda så mycket i spiseln förrän stugan är helt varm. Dags att i övergå till den skräpved som jag har kvar och spara den fina björkveden till sena hösten när kung Bore åter knackar på dörren.

Förresten är skogsarbetet med vindfällen i närheten avslutat för denna vinter. Jag uppnådde mina mål i tid och en rejäl hög med färdigkluven ved ligger nu i snödrivan och väntar på att bli travad när det mesta av snön smält bort. Någon gång i slutet av april eller maj blir det till att trava veden.

De första svanarna har anlänt och deras ljud i fjärran har jag hört nästan hela veckan. Igår seglade ett halvt dussin in över byn. Det blir nu att hålla utkik efter andra vårfåglar vartefter tiden lider. De första blommorna har också rapporterats från provinshuvudstaden. Här lär vi dock få vänta något på de första livstecknen från späda skott och blyga titt-upp. Speciellt som det nu lovas kallare väder och risken för bakslag finns alltid. Samtidigt så orkar inte vintern riktigt tillbaka i mars/april även om snö och kyla kan komma tillfälligt. Solen står för högt på himlen dagtid även om den kan döljas bakom molnen.

Den tjocka och tunga vinterjackan har jag hängt bort för denna vinter. Jackan som klarar -30 C. I stället letade jag fram lite andra kläder som bättre passar för vårvintern, för så kallas denna tid på året. Vår men också vinter på samma gång. Samerna har åtta årstider, vi har fyra och en halv om man också räknar med vårvintern.

Tittar vi i backspegeln var det en betydligt tidigare vår år 2014 men så var det också en mild vinter det året. Då kunde jag notera de allra första stjälkarna på blommor den 7 mars. I år har vi haft en riktig vinter med snö och kyla till glädje för de som åker skidor och kör snöskoter.

Till sist kan jag konstatera att isläget i Bottenviken, alltså norr om Kvarken, är ovanligt isfritt för årstiden om man jämför med normalläget på Meteorologiska Institutets hemsida. Normalt borde det finnas fast is ända ned mot Åland men nu är det isfritt i Kvarken förutom i inre skärgården och längst upp i norr. Där lyser det rött med mycket tät drivis och upptornade vallar.  Må de hållas där! Vi håller tummen för våren även om vi nu får en kallare period. Solen har ju kommit!

Is på Kalotfjärden

Kalotfjärden i lördags. Soligt, vitt och fint. Utsikt från min villa. Framför villan hade en fiskare ut sina bragder under isen.

Grindhålet

Så ser det ut i grindhålet. I morgon har säkert någon kvadrat till blivit isfritt. Det går snabbt nu, tills vi har ett bakslag, för det lär väl komma?


Iskartan 2022-03-23 – Finlands Metereologiska Institut, hemsida

4 kommentarer

 • annepauline

  Det har blivit något som liknar vår här också. Ingen snö kvar men lite envisa isskorpor här och där.
  ”Mitt” skatpar måste ha blivit helt förryckta. De började bygga en våning till på det gamla boet. Helt plötsligt ändrade de sig och började bygga ett helt nytt bo i en annan del av trädet. Nu hämtar de kvistar i det gamla boet och bygger i det nya. Se där, även skator kör med återvinning.

  Jag läste precis att bloggaren Dagny Carlsson har gått bort. Så sorgligt, hon som planerat för en storslagen 110 års fest. Nåja, 109 år är inte dåligt, hon har tacklat av det senaste halvåret, kroppen tog väl slut. En stor personlighet var hon.

  • Per

   Här i byn finns en man som bor nära vattnet och han väntar som bäst på ”sin” strandskata som inte är en kråkfågel utan en vadare. Varje vår kommer den och jag undrar om de inte känner varandra.
   Skator är klyftiga fåglar så varför skulle de inte köra med återvinning.

   Jo, jag läste också om Dagny och nyss blev hon omnämnd i Rapport. En riktig kruttant men allt har ett slut. Jag kom att tänka på dig för du har ibland framhållit hennes förtjänster och livsvilja.

 • Wesber

  Här blåser det såååå kalla nordanvindar idag, det blir nog inget solande denhär helgen. men vi har haft ett fantastiskt vårväder förra veckan och denhär veckan 13-14 gr varmt. Det blir nog ett riktigt bakslag snart men hoppas att veckan efter påsk är varm och vacker för då ska jag och syrran åka till Örebro för att bese de vackert blommande magnoliaträden vid slottet och i magnolialunden samt ströva i vackra Vadköping.
  En trevlig helg till er alla.

  • Per

   Samma här, rejält kall nordan som river i knut och träd. Våren är på paus men solen dök ändå upp på eftermiddagen och i lä så värmer den faktiskt lite även om tempen är kring nollan.
   Månne vädret inte skall ändra sig till efter påsk, det är ju ändå drygt tre veckor tills dess. Vi får hoppas att ni får njuta av er tipp till Örebro!
   Tack det samma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »