Allehanda

Detta med ord och andras bloggar

Idag läste jag två olika spanska texter, visserligen förstod jag inte allt till 100 procent men med lite tålamod och slutledningsförmåga fick jag ändå innehållet klart för mig. Vilket är kul. Än mera roligt är det när jag kan lista ut ett ords betydelse med hjälp av andra ord i texten, utan att behöva använda lexikon.

Ett sådant ord var idag aunque som enligt ordboken betyder fastän, även som. Själv kom jag fram till att ordet betydde trots att, trots att just den betydelsen märkligt nog inte stod i boken.

En av texterna var ett inlägg i en blogg som jag brukar läsa, nämligen Nemilainen. Hon skriver både på spanska och på svenska vilket är nyttigt för en adept som mig. Hon bloggar inte varje dag men ändå tillräckligt ofta för att hålla intresset vid liv.

Märkligt nog är det mest bloggar skrivna av kvinnor som jag läser och finner intressanta. Kan det bero på att de flesta bloggare är kvinnor? Finns det undersökningar om detta? Det är inte modebloggar, hemma- och mammabloggar som jag läser även om ett par av mina favoriter också handlar om detta. Det är stilen, språkbehandlingen, samt rappa och fyndiga formuleringar som lockar mig. Men även en annorlunda livsstil och utlandsboende finner jag läsvärt. Nemilainen är en av dem som lever utomlands.

Visst finns det manfolk  som också kan skriva intressant och i vissa fall riktigt bra. En av dem är Martin Ezpeleta som tidigare skrev blogg i Aftonbladet men det slutade han med. Synd, för han var en mästare. Han har också idag blogg men skriver mera sporadiskt och allt mera på spanska vilket gör att jag inte alltid kan uppfatta hans språkliga piruetter och ordkonster.

Jodå, jag läser också bloggar skrivna av män men de är i minoritet. För några år sedan läste jag en blogg skriven av en kille i yngre mopedåldern från Pampas och han skrev riktigt roligt. En speciell stil hade han men även han försvann. Vi män borde vässa pennorna mera och ge kvinnorna en match!

De bjöd upp till Let´s dance i Barcelona

4 kommentarer

 • lagottocattleya

  Jag håller med i mycket. Och Martin Ezpeleta är en mästare. Bra krönikor har han också skrivit – vilket ju är nästan samma sak, eller liknande i alla fall. Fram för fler män! Jag tror bara det gäller att våga börja. Denna höst slår jag ett slag för bloggen i skolan. Mina elever ska få starta egna och vi kommer att köra böcker och film med kommentarer där. Sen får vi se vart det leder.

  Det skulle verkligen vara intressant med en undersökning i frågan varför det är färre män som skriver. Om det nu är det. Mitt intryck är att de flesta män som skriver helst skriver om politik eller andra ”tyngre” saker som inte kräver någon större fyndighet eller ordvänderi. De bloggar jag ”läser” av män är samtliga fotobloggar – utom en. Jag är glad i din.

  • Don PJ

   Ett mycket bra initiativ att låta eleverna skriva blogg. Både ur språklig och kreativ synvinkel. Att skriva blogg ligger också i tiden, något som kanske intresserar eleverna mera.

   Min uppfattning är också att många bloggar som skrivs av män ofta är fackinriktade. Ofta handlar de om politik, teknik och konkreta saker. Den lätta, kåserande, lite personliga stilen lyser många gånger med sin frånvaro i mäns bloggar. Men som sagt, det finns undantag.

 • Erik Forsling

  Spanska, och andras bloggar. Du gillar spanska språket, och förstår det betydligt bättre än undertecknad. Och du tycker även om musik, enligt egen utsago. Därför vill jag berika din värld med nedanstående länkadress. Till någon annans blogg. Känner du till Amina Alaoui? Marockansk sångerska, med aristokratiskt ursprung, som med mästarskap tolkar och sjunger ut den andalusisk/arabiska/persiska mixen av traditioner från scener och inspelningar – den egentligen sydeuropeiska, till viss del. Man njuter till fullo. Själv rekomenderar jag skivan ”Arco Iris” (2011) att köpa. Men på YouTube kan fuskaren frejdigt njuta!

  http://lauvaylaparra.blogspot.se/2011/11/amina-alaoui-arco-iris-2011.html

  Ha en bra fortsatt semester!

  • Don PJ

   Jo, jag råkade faktiskt se ett program om henne på spanska TV:n, (tror jag det var) för inte så länge sedan. Hennes sång är influerad av flera stilar där inte minst Mellersta östern har framträdande plats. Det har ju också flamencon som sådan, en arabisk ådra i framställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »