Sameblod
Ikväll tittade jag filmen Sameblod som jag beställde hem på DVD. Det är en film som jag tycker är värd att ha i min lilla samling av filmer.
Den handlar om en samisk flicka på 1930-talet som vill lämna den samiska tillvaron med renskötsel och nomadliv. Hennes dröm är att studera i Uppsala och bli lärarinna. Att lämna sin samiska identitet. Hon vill inte vara det cirkusdjur som hon uppfattar samernas förhållande till svenskarna är. I ett tidigt skede i filmen blir hon bokstavligt talat märkt för livet vilket kanske påverkar hennes beslut.
Filmens första del handlar om de samiska barnens tid i internatskolan och den rasbiologiska undersökning som genomfördes av framför allt Herman Lundborg. Till viss del är den delen av filmen lite förutsägbar men när hon rymmer till Uppsala blir det mera spännande och intressant.
Förutom belysningen av diskrimineringen av samernas och deras särbehandling så handlar också filmen till stor del om en ung kvinnas frigörelse från familj, traditioner och förväntningar. En av filmens starkaste scener utspelar sig i Uppsala när hon blir ombedd att jojka. Den scenen uttrycker oerhört mycket hennes utsatthet i det svenska samhället och också den skam hon känner över att vara same.
Jag uppfattar Ella Marja som stark och begåvad men samtidigt rörande naiv.
Filmen är inte mångordig och pratig men skickligt filmad säger skådespelarnas agerande mera än tusen ord. Se den om ni har möjlighet, den ger mer än bara underhållning för stunden!

2 kommentarer
Leya
Jag såg den på bio och blev väldigt berörd. En mycket stark film som verkligen grep tag i en. även om man läst om detta i skolan, så blir det helt annorlunda när det gestaltas på ett skickligt sätt.
PJ
Jag hade också planerat att se den på bio men så passade det inte riktigt. Ja, den blev större än jag trodde och är kanske den film som bäst visar viktiga saker ur samernas historia för dagens ungdom.