Allehanda

Jag döstädar därför att solen är så het

Att jag döstädar idag betyder inte att jag tänker kasta veven de närmsta åren. Alla borde döstäda med jämna mellanrum. Gå genom sina grejor: kasta sådant som är skräp, ge bort, sälja, sortera och behålla sådant som är nyttigt och användbart inom rimlig tid. Inte dra på sig alltför mycket bra-att-ha-grejor eller falla för nostalgimasken. Eller jo, det kan man kanske göra men då måste man ha gott om förvaringsutrymme och god ordning på grejorna. Men många gånger, till vilken nytta?

Jag hörde på radion häromdagen från en teater i Stockholm där de har en stor mängd rekvisita till verksamheten. Allt från kläder till möbler och radioapparater och allt däremellan. Frågan var hur de kan hålla ordning på allt detta, det handlar om tusentals föremål. Jo, de tar helt enkelt en bild av sina saker och lägger in dem i en databas med platsangivelse. När sedan vissa rekvisita efterfrågas kan de snabbt ta fram en bild och visa. Inget tidsödande sökande i dammiga förråd och rotande i kartonger och skåp.

Något sådant har jag också funderat på när det gäller bra-att-ha-grejor. Inte bild av varje liten manick utan en översiktsbild och sorterade efter ett visst system. För vad hjälper det om man har en massa grejor och verktyg om man inte vet var de finns och hur de se ut.

Egentligen har jag stort hus och ett ännu större uthus så men lite ordning och reda borde jag kunna hysa en ansenlig mängd gods. Dock kommer jag att vara rätt restriktiv. Mycket av det vi sparar använder vi aldrig.

Som gammal Lean-kordinator i Saltgruvan har jag insett hur viktigt det är att ha ordning på sina grejor och ha dem tillgängliga när man behöver dem. Jag menar att det också går att använda Lean i sitt vardagliga liv men att man först måste fundera över vad man vill och hur ha det ordnat. Sätta ramarna. Tyvärr har jag privat inte varit min egen bästa lärjunge men med små steg framåt så tror jag det skall orda sig.

Att jag började med döstädandet i farstun idag beror på att det är stålande sol, hett och svettigt. Jag håller mig gärna i skuggan då och i farstun är det till och med lite svalt. Som den friherre jag är har jag sedan möjlighet att gå ut i solen precis när jag vill, prata lite med fåren och ta en sittstund i skuggan under körsbärsträdet; lyssna på radio. Blir  döstädandet inte färdigtidag fortsätter jag en annan dag. Huvudsaken är att det går framåt om än med små steg.

Nu blir det dock annat denna eftermiddag. Om en liten stund blir det avfärd till Kaustby folkmusik festival och lyssnande på musik resten av dagen. Förhoppningsvis har jag något att rapportera därifrån. Kanske lite bilder. Kameran hänger med som vanligt.


Döstäda och låt eftervärlden få det bästa av dig

Detta blev dagens skörd av ”bra-att-ha”. Inte så mycket ändå.

 

Och detta förs till soptippen. Fast skottkärran behåller jag.  Den är bra och ha.

6 kommentarer

 • annepauline

  Jag började göra samma sak som du, döstäda. Det är så hett ute och värmen bara fortsätter. 30 grader i skuggan och det är väl 50 grader i solen. Stackars bönder i torkan, jag är ju bonde i grund och botten om än inte i dagens storskaliga varianter så jag tänker alltid på böndernas väl och ve. – Döstäda ja, nu har jag slängt en massa grejer som jag inte slängde förra året, eller året innan, eller året innan det… Jag får säga tack för inspirationen Fastän skåp- och garderobsdörrar är stängda ”ser” jag hur tomt det är inuti dem. Det känns så himla skönt! Liksom mycket lättare att andas. ( Ska jag kanske skriva att det känns ”magiskt”? ) Trots hettan.

  • PJ

   Döstäda är alltid bra, du är på rätt väg!
   Magisk i det sammanhanget är kanske att ta i men vem är jag som skall döma vad folk känner eller inte. Allt är ju relativt och ser du genom stängda dörrar så är det väl magiskt. Men hetta kan väl ändå inte var magisk, den känns mera som bara jobbig. Och visst, bönderna har det inte helt lätt nu. För mycket och för litet skämmer allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »