Livet på landet,  Upplevelser

Påskafton 2022

Så är påskaftonen förbi med vad det innebär av traditioner, mat, påskbrasor och påskkärringar. Fast egentligen blev det inte så avancerat och omfattande för min del: sister Jane bjöd på måltid – jag avstod obligatoriska memman och fick i stället en burk chokladpudding (nåt brunt skulle det alltså vara) – jag tog mig en tur i närmaste landskapet för att om möjligt få syn på några påskbrasor och så förväntade jag mig att åtminstone någon påskkärring skulle knacka på men icke, inte en endast en syntes till. Lite besviken blev jag. Där stod jag med inhandlade chokladägg som jag nu till största delen får äta upp själv. Jo, några chokladägg fick en gosse på tre år men han ville inte för allt smör i Småland klä ut sig till kärring. Jag förstår honom. I stället förärade han mig ett egengjort påskkort och det var också fint.

Två påskkort fick jag, inte alls samma mängd som julkorten brukar utgöra. Själv skickade jag ett påskkort och hade tänkt använda finska Postis tjänst men där hittade jag inga påskmotiv alls varför det fick bli Postnord, där fanns det. Jo, sister Jane kom också med en blomma, påskliljor i kruka, jag visste att hon inte kunde hålla sig.

Sist igår kväll blev det en liten färd med Bettan i närmsta området för att spana på påskbrasor men inte tyckte jag det rykte och flammade alltför mycket. Någon mindre brasa syntes och två större, en på Hellnäs och en här i byn vid Fladan. Där hade det samlats en del folk och förutom själva brasan var det korvgrillning för de som hade korv med sig samt prat och umgänge. Kul att det blev något. Annars har jag en känsla av att påskfirandet har tagit stryk av pandemin och folk håller sig mest hemma. – Kanske dags att återgå till det normala och strunta i ”det nya normala”.

Tidigare i veckan blev det liten fotosafari i provinsen, jag får återkomma till det, samt fotografering i Inre hamnen i Vasa där silorna vid före detta Vasa kvarn skall rivas så småningom och i stället byggs ett präktigt höghus med i bästa fall sjöutsikt åt två håll från lägenheterna. Jag gissar att det de bostäderna inte blir billiga, inget för vanliga knegare. Dessa får i stället hålla på med pimpelfiske nere på isen, en bild på detta fanns i förra inlägget. Även om silorna inte är direkt vackra så ville jag dokumentera dem med egna bilder innan de försvinner.

Här på sluttampen borde det väl finnas ett Glad Påsk men med tanke på påskens ursprung med Kristi lidande och död finner jag det märkligt att man skall hälsa varandra Glad Påsk. Ok, med dagens allt mera sekulariserade värld kanske folk glatt struntar i påskens budskap och ursprung men ändå, jag finner det motsägelsefullt.

Hur firade du påsk; blev det memma och choklad i mängd och massor? Påskbrasa och kom små söta påskkärringar med sina kaffepannor?

Påskbrasa

Ser den samma ut som ifjol, påskbrasan vid Fladan i Oxkangar? Nej då, årets brasa är helt unik och både rykte och flammade som önskat.

Påskbrasa vid Fladan i Oxkangar

Jag stannade inte så länge men folk hade med sig korv och lät sig väl smaka… såg det ut som. I bakgrunden syns också två flishögar som skall bli till stigar i Fladan.

Påskbrasa på Helllnäs

Påskbrasan på Hellnäs hade mera rök än eld just när jag tog denna bild men jag ville ha med åtminstone en påskkärring i bild.

Silor i Vasa

Som sagt inte vackra men man hade kanske kunnat måla dem med olika vackra färger. Det hade blivit ett landmärke men saknas fantasin och intresse så blir det som detta och snart är de borta. Jag antar att det kommande huset är ganska konventionellt. I Vasa är det få nya byggnader som sticker ut vilket jag tycker är synd. Allt så fyrkantigt och platt…

Brändö i Vasa

Vänder vi oss om ser vi Brändö med de fabriksbyggnader som en gång i tiden gav jobb åt många vasabor.  Jag antar att det var här någonstans som Bomullsängeln av Susanna Alakoski utspelade sig.

Academill Vasa

Allt gammalt rivs ändå inte och detta hamntorn får stå kvar. I byggnaden bakom, före detta Vasa Ångkvarn, huserar Åbo Akademi i Academill, som det kallas.

8 kommentarer

 • annepauline

  Här har jag inte märkt att det är påsk överhuvudtaget. Memma fanns i min affär för flera veckor sedan så jag har hunnit äta en och annan låda. Choklad bryr jag mig inte om. Här har man inte påskbrasor. Påskhäxor har jag inte sett ”röken” av varken stora eller små. Inte på skärtorsdagen och inte på påskaftonen heller. Ingenstans!

  Skönt väder fick vi idag i alla fall. Bortåt 15 plusgrader och sol. Jag blev helt svettig på min dagliga promenad.

  Jag håller på att städa i mina skåp. Tar ett röjartag med ( o ) jämna mellanrum och kastar gamla grejer och möblerar om. Gissa vad jag hittade: Brickan som jag köpte i butiken på Oxkangar!
  Där föll jag i tankar förstås. Hela filmen spelades upp, om jag säger så. Nu har jag brickan på en bra plats i mitt kök. Jag har på känn att den kommer att pryda sin plats ett bra tag framöver. Brickan är så fin och ser så gott som ny ut. En riktig rarietet!

  • Bogart

   Tog en sväng till Hellnäs men fortsatte direkt vidare. Det fanns lite rök kvar, men just inget folk. Brasorna tänds alldeles för tidigt enligt min mening. Det skall åtminstone skymma

   • Per

    Det håller jag med om, brasorna tänds för tidigt. Som du skriver bode de tändas först i skymningen. En annan sak är att många, kanske de flesta tänds samma tid, klockan 19, vilket gör att man inte hinner till flera brasor. Man kunde gott sprida ut braständningen under kvällens lopp.

  • Per

   Det var illa, något borde ändå påsken synas, förutom memman. Påskbrasor verkar inte finnas i Sverige förutom på något ställe på västkusten. Däremot är de vanligt förekommande i Österbotten. I stället eldas tyvärr på annat sätt.
   Också här har vi fint väder och nu är det läge för de som vill lapa sol, något jag helst undviker, men långpromenader i solsken gillar jag.

   Men så bra att brickan får komma fram i dagsljuset, klart att den ska ha sin plats köket. Det är märkligt vad vissa saker och fenomen kan locka fram minnen. En klassisk sådan episod är när Madeleinekakan doppad i lindblomste framkallar minnen i ”På spaning efter den tid som flytt”. Jo, jag håller fortfarande på och tragglar på med detta mästerverk och det lär även fortsätta nästa påsk.

 • Wesber

  Här har jag inte sett en endaste påskkäring, barnbarnen brukar komma på skärtorsdagen men dom var sjuka så därav blev intet. Valborgsmässoafton bränns det brasor här och i år ska vi ner i Tuna Hästbergs gruva på eldshow 19.30 sen när vi kommer upp ur gruvan alla så tänds brasan kl 21 och kl 22 är det fyrverkerier. Det finns ingen hiss ner i gruvan så det är bara att knata 110 m ner och upp, där nere är det vackert med en stor sal och plats för över 200 personer. Det ska bli kul. Ha en skön vår alla.

  • Per

   Det vore verkligen något att se, eldshowen i gruvan! Och som grädde på moset brasa och fyrverkeri ovan jord. Ni har mycket att gotta er åt där i Dalarna. Själv brukar jag bevittna eldshowerna på Urkult och de är inte heller fy skam. Jag hoppas det blir sådant även i år på Eldnatten som inleder festivalen.

   Märkligt, här kommer påskkärringarna på påsklördagen medan i Sverige på skärtorsdagen. Om de kommer…?

 • Wesber

  Det är nog på påsklördagen här också tror jag, det är bara barnbarnen som brukar komma på skärtorsdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »