Upplevelser

Umefolk 2020 – musik i urval

Bilderna från Umefolk förra helgen är framkallade och med schemat i hand får jag återkalla de minnen och upplevelser som utspelades fredag och lördag. Det jag främst tänker på är det musikaliska innehållet.

Allra först på fredagskvällen gick Allspel av stapeln i ett välbesökt Idun. Scen var full med musikanter och sångare som gav smakprov på helgens musikaliska utbud. Även en stor grupp barn fanns på plats. Allspel är alltid en bra start på Umefolk även om årets upplaga inte upplevdes som den mest intensiva. Kan kanske till viss del beroende på att jag satt på en ”balkong” vid ena sidan.

En kul grej att Kryddorna från Jeppo var de som, efter den inledande stora masspelningen, fick inleda presentationen av musiken denna gång. Kryddorna, med spelledaren Christine Julin-Häggman, är en något yngre årgång av de mera kända Jepokryddorna. Kryddorna som till allra största delen består av flickor studerar i Wava-institutet i Jakobstad. Bl.a. fick publiken sjunga allsång till deras låt ”Adesto bastun ha vinka omkull”.  Låten fick då den mera standardsvenska titeln ”Grannens bastu har vält omkull”. Att Umepubliken skulle sjunga på Jeppo-dialekt var kanske för mycket begärt.

På fredag var det två grupper som jag gärna ville se. Nämligen Rim och Bjäran, två band som jag sett tidigare och som alltid är lika bra. Bjäran hade skivsläpp på sitt nya album (O)synlig(T) i Studion på Folket Hus där hela Umefolk utspelade sig. Studion är en scen men det finns flera olika scener och spelutrymmen i de fyra våningar som Umefolk använde inklusive stora Idun-teatern.

På lördagen inledde Kryddorna i restaurang Äpplet och självklart var jag på plats. Naturligtvis måste jag stötta de lokala, österbottniska förmågorna. Mycket bra spelat, förstärkta med tre tjejer ur Jepokryddorna varav två studerar i Umeå. De var så att säga redan på plats. Jag lyssnade på konserten men sedan kände jag mig hungrig och intog lunch medan dans med menuett och andra folkdanser från Jeppo visades och lärdes ut till hugade dansare.

Jag talade med Christine Julin-Häggman på färjan på söndagens återfärd och hon var mycket nöjd med spelningarna och intresset från publiken. Sådana händelser ger de unga flickorna både erfarenhet och förhoppningsvis också inspiration.

Klockan 16 uppträdde (O)SYNLIG(T) – en folkmucirkusföreställning i Idun. Nycirkus tillsammans med Bjäran som stod för musiken. Den handlade mycket om ungdomar och identitet. Jag lägger in länkar längst ned till de som vill fördjupa sig närmare i vad de olika programpunkterna innebar.

Nästa var Timo Alakotila / Elin Jonsson – På Väg. Timo är finländsk kompositör och Elin spelar i Rim. Nyskriven musik tillägnad Elin som spelades av en grupp på fem musikanter efter att Timo inledde konserten med några pianostycken.

Jag tittade också in till JP Nyströms orkester i Idun och ett par timmar senare uppträdde Sångsystrarna Sofia Sandén och Ulrika Bodén i samma Idun med skönsång i folkton och med låtar från bl.a. fäbodlivet. Ulrika känner jag till sedan tidigare. Alltid roligt att höra hennes sånger och spel blandat med de berättelser som hon ger mellan låtarna.

Symbio i Studion kunde också avnjutas även om det blev avkortat för mig på grund av fördröjningar tidigare på kvällen i Idun.

Till sist på lördagskvällen för min del blev det Ahlberg, Ek och Roswall i stora Idun-teatern. De fick också förstärkning av Ulrika Bodén. De känner varandra väl sedan tidigare och repertoaren var väl inövad. En mycket bra föreställning!

Detta upplevde jag och då var det mycket som jag måste välja bort i programmet. Jag ville inte stressa fram och tillbaka mellan föreställningarna utan valde istället säkra kort. Högst troligt missade jag därmed flera bra och intressanta spelningar men vad annat göra? Jag är ingen överspeedad ungdom mera, ha, ha.

Skall jag plocka ut två örhängen som satt speciellt bra i mina musikaliska öron så får det bli Rim och Sångsystrarna! Fint att jag fick uppleva dem och allt det andra. Jag har besökt Umefolk i många år, knappt så jag vet själv hur många, och om jag lever och har hälsan så blir det nog ett nytt besök nästa år. Kan rekommenderas till den som gillar musik och vill ha lite annat än  bara dansband och hårdrock.

Oj, nu blev det åter ett sådant långt inlägg men jag ville gärna ha allt från Umefolk samlat på ett ställe. En sammanfattning inte minst för mig själv och kanske någon till.

Nu över till bilder och länkar!

Först en bild jag tycker speciellt bra om, Hilde Fjerdingøy – durspel och sång, medlem i Rim.

Här har vi hela Rim från deras konsert i Studion. Fr.v. Sunniva Abelli – nyckelharpor och sång, Hilde Fjerdingøy – durspel och sång, Jo Einar Jansen – fioler och sång och Elin Jonsson – fiol, viola och sång.

Magdalena Eriksson – Fiol/altfiol, sång som spelar i Bjäran.

Elin Jonsson
Umefolk 2020 – Elin Jonsson

 

Elin Jonsson när hon spelade Timo Alakotilas musik ”På Väg”

Jepokryddorna och Kryddorna på gång i Äpplet.

(O)SYNLIG(T)- med Kaaos Kaamos, Cirkus Elvira.

(O)SYNLIG(T)- Med Bjäran, Kaaos Kaamos, Cirkus Elvira.

Ahlberg, Ek och Roswall förstärkt med Ulrika Bodén i vitt.

Sångsystrarna Ulrika Bodén från vänster och Sofia Sandén till höger.

Sångsystrarna flankerade av sina duktiga musiker Patrik Grundström till vänster och  Niklas Roswall till höger. De ersatte uteblivna Folk och Rackare som tvingats lämna återbud på grund av olycksfall.

Jag fick många bra bilder och detta är bara ett litet urval jag kan presentera här.


Spelschema med alla artisterna – Umefolks hemsida. Som ni förstår, inte helt lätt att hinna med allt i detta digra utbud.
Bjäran 
Rim
Kryddorna och Jepokryddorna
(O)SYNLIG(T) – en folkmucirkusföreställning
Timo Alakotila / Elin Jonsson – På Väg 
Sångsystrarna
Ahlberg, Ek och Roswall 

JP Nyströms orkester

Till sist, en oredigerad inspelning av Allspel på Umefolk 2018. Av Kalle Prorok.

En låt med Rim från deras senaste Album – Båten. Så heter både albumet och låten. Sång av Sunniva Abelli.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »