Österbotten

Två broar

En del av Österbotten som jag inte har utforskat närmare är de svenskspråkiga älvbyarna längs med Kyro älv trots att de ligger relativt nära. Under tre mil fågelvägen från vår by. Där finns spännande namn som Majorna, Ilk, Lek, Lansor, Byn, Boskas, Staversby för att inte tala de mera kända Voitby Veikars och Skatila. Den tiden jag var ung var Skatila ett känt dansställe men jag minns faktiskt inte om jag varit dit någon gång i det ärendet.

Därefter blir det mera finska namn på byarna och gårdsgrupperna längs med älven inåt landet. Styr vi däremot mot sydväst från Veikars dyker sådana sådana namn som Martois, Toby, Karkmo och Helsingby upp.

Dröjer vi oss kvar en stund vid Kyroälv finns där några broar över älven. En bro som nyligen fångade mitt intresse var Golkasbron i just Golkas eller som stället heter på finska Kolkki. Bron skall nu få sitt underhåll med bland annat målning. Det kommer att ta hela sommaren och bron kommer att vara avstängd. Eftersom jag ville köra över bron och se den innan arbetet satte i gång rullade jag i väg dit förra veckan; bron stängdes idag. Kanske inte så märkvärdig bro men namnet tycktes mig intressant. Golkas, varifrån kommer det namnet som jag tycker är varken svenskt eller finskt? Det finns en del intressanta uppgifter på nätet där det framkommer att Golkas inte varit ett så litet och betydelselöst samhälle. Där fanns herrgård, kvarn, såg och klädesfabrik en gång i tiden. Jag skymtade en stor präktig gård, kanske det var herrgården?

Det var namnet Golkas som lockade mig men bron var inte heller fy skam med en forsande älv inunder. Speciellt nu när det är vårflöde i älven. Jag inspekterade bron både ovan och under samt funderade över hur vattnet i älven var så brunt. Det såg inte hälsosamt ut. Bron behöver ny färg och den milda gröna färgen den har nu kan gott förnyas.

När jag ändå var i trakten slog mig tanken att jag också skulle besöka en annan bro, nämligen Toby stenbro ungefär åtta kilometer fågelvägen från Golkasbron. Den är mig känd sedan tidigare, inte minst tack vare en på denna blogg flitig kommenterare. Hon bodde någonstans i närheten som barn och känner väl till trakten så varför inte överraska henne med en bild från stenbron.

Toby stenbro stod färdig sommaren 1781 till en kostnad av 4100 silverriksdaler. Det var den tiden Finland och Sverige var ett rike och Gustav III var regent. En präktig stenbro som egentligen består av två broar. Tänk vilket arbete att sammanfoga alla dessa stenblock till en bro utan dagens moderna maskiner där man med en joystick sköter snart sagt vad som helst. Då var det muskelkraft och hästar som stod för arbetet. Att den hållit ända till nu, det är minsann kvalité på arbetet!

En fin bro som jag äntligen fått ändan ur vagnen för att besöka.

Finns det fler broar i Österbotten som är värda ett besök och beundran? Liten som stor. Eller mindre färja? Alltså inte Aurora Botnia utan någon mera lokalt. Sommar och semester närmar sig och det gäller att nu planera för sommarens utfärder. Själv funderar jag skarpt på en färd lite längre bort och inte så långt fram i tiden.

Golkasbron

Så ser den ut, ”nya” Golkasbron byggd med fackverkselement från gamla bron som gick över Kyroälv i Kvevlax, den som förnyades 1973.

Golkasbron

Isen låg ännu en bit bort men just vid bron var det fritt flöde. Jag frestades inte alls att ta mig ett dopp!

Toby byagård

En liten överraskning på väg till stenbron, Toby byagård. Alla byar av rang har en byagård, så även Toby. Jag råkade av ren tillfällighet kasta en blick till sidan när jag körde förbi och upptäckte detta hus uppe på backen.

Toby byagård

En sevärdhet invid Toby byagård är dessa kvarnstenar som hämtades upp ur Toby å åren 1995-2000. Stenar från Bullerforsen, Kvarnforsen och Lillkarmoforsen. De har till och med fått en egen plakett som berättar varifrån stenarna kommer. Det var vanligt förr i världen med kvarnar vid rinnande vattendrag.

Toby stenbro

Till sist en bild på Toby stenbro, den del som har två öppningar. Det finns som sagt två stenbroar på samma ställe. De hade nog inte tummen mitt i handen de som byggde denna bro på slutet av 1700-talet.


Golkas – Museiverkets hemsida. Position på Google maps

Toby stenbro – Wikipedia. Position på Google maps

6 kommentarer

 • Wesber

  Så vacker den är stenbron, bara 13 km till Vasa och jag har aldrig besökt den. Däremot har jag varit till Helsingby ett flertal gånger, vi hade goda vänner där Björkgrens så vi var dit ibland. Här är det 17 gr varmt och det känns som sommar. Nu går jag ut igen och njuter, ha det.

  • Per

   Enligt kartan så borde stenbron befinna sig i Helsingby så du har kanske åkt över den utan att veta om det.
   Även här nästan sommarvärme. Det blev idag till att sitta en stund i solen ävnen om jag inte är någon sollapare.

 • annepauline

  Vilket härligt inlägg! Igenkänningsfaktorn är stor, som det brukar stå på baksidan av en del böcker.
  Byarna längs älven! Alla byar du nämner ligger inte precis längs älven men bra många. En bit från Skatila ligger platsen där Korsholms teater spelar friluftsteater. En mycket vacker plats vid älven.
  Det är på tiden man målar om och piffar till Golkas bron. Det är den gamla Kvevlaxbron som Golkas fick ärva när nya bron i Kvevlax blev klar. Det var säkert den gamla herrgården du såg där skymta mellan träden. Den har blivit använd som lite allt möjligt genom åren. Kvarnen fanns precis vid forsen. Dit körde jag med vår ardenner för att mala säd. Jag var inte mer än 9, 10 år då. ”nö gaar vi ti kväänen”, sa jag till Prinssin och då visste han precis vad som gällde. Han kunde vägen. Att mina föräldrar skickade mig till kvarnen helt ensam, det var ju åtta, kanske nio kilometer dit. Ja, det var inte biltrafik som idag förstås. Men tänk om Prins skenat? Så långt tänkte aldrig jag.
  Någon kilometer längre in i Merikart finns en hängbro över älven. Du åkte aldrig så långt?
  Toby stenbro är verkligen vacker och unik i sitt slag. Det är mycket som hänt där genom åren. Många rent historiska händelser under krigen. Det har varit sammandrabbningar med ryssar där en gång i tiden. Vem vet, sånt kommer kanske hända igen? Hur som helst är bron en otrolig byggnadskonst. Det lär ha varit mycket svett och möda innan bron var klar.

  • Per

   Jag tänkte att du känner till trakten. Nej, kanske inte precis vid älven men vid vägarna som går längs med älven ligger dessa byar. Toby och Helsingby ligger ju betydligt längre bort. Tänk vilka äventyr och kanske strapatser ibland du fick vara med om som barn, att som 9–10-åring ensam åka till kvarnen med häst ock kärra. Tala om det idag för en unge i samma ålder och speciellt ett stadsbarn, de har nog inte en föreställning om detta. Fast det finns också barn på lantgårdar idag som får vara med om arbetet en smula och som trivs med detta. Att köra traktor är många pojkars dröm, kanske också en och annan flickas.

   Nej, jag åkte inte genom Merikart men jag tänkte att här vore det intressant att åka runt en vacker sommarkväll och ta fotografier och så jag hoppas det kommer fler tillfällen. Då får jag leta efter hängbron i Merikart.

 • annepauline

  Jag pratade med en Securitas vakt igår. Han står som vakt hela nätterna vid ett nybygge. I förra veckan i gryningen kom en VARG förbi där han stod. Först trodde han det var en hund. Han började filma med sin mobil. Snart såg han att det verkligen var en varg. Det ser man hur tydligt som helst på filmen också. Gissa om han tyckte det var en häftig syn! Det var nog en varg på ”genomresa” fast vakten hoppas att han ska få se vargen någon natt igen.

  • Per

   Oj, en varg i storstan? Det är minsann en smärre sensation. Och jag som bor på landet men ser knappt ett fotspår av varg. Jag skulle ju gärna se de tre stora, varg, lo och björn i vilt tillstånd men det lär jag få titta i stjärnorna efter. Här är många rädda för vargen trots att det är så få av dem. Vargen målas ut som hin håle själv och visst skall man ha respekt för vargen och den hör egentligen hemma i ödemarken men ibland går det till överdrift.
   Sedan tänkte jag på vakten och hans jobb på nybygget, nog måste det vara ett av de mest tråka jobb jag kan föreställa mig. Utom de nätter buset kommer haha, då blir det livat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.