Österbotten,  Upplevelser

Releasekonsert på Ritz

De senaste två åren har det varit ganska glest mellan evenemang, konserter och teater. Åtminstone på denna sida pölen. I höstas gjorde jag ett besök på Wasa Teater och dagarna före höll Herman Lindqvist låda på Tottesund något jag också bevistade men Ritz i Vasa har jag inte besökt sedan slutet av 2019. Över två år sedan. Men igår kväll var det åter dags. Då stod Vörå bördiga Josefin Sirén med band på scen på Ritz. Releasekonsert för hennes första album.

Jag bestämde mig på morgonen efter att jag på Spotify ännu en gång lyssnat genom hennes nya album ”Rättvisor och hembygdsserenader” som sjungs på dialekt. Jag tycker det är ett album och musik som blir bättre vart efter, att man måste lyssna in sig. Texten är viktig men inte alltid lätt att uppfatta oberoende på vilket språk som sjungs. Många gånger får jag mera ut av musiken genom att åtminstone en gång läsa texten på nätet eller via häften som ofta följer med Cd:n. Sedan går det bättre att ta till sig innehållet. Jag köpte Cd:n just för detta men också för att understöda artisten och ha ett minne från tillfället. Så har jag gjort många gånger. Jag brukar lyssna en gång på Cd:n och samtidigt fördjupa mig i texten, därefter lyssnar jag på Spotify.

Josefin bor i Stockholm och därmed finns hon med i den skara österbottniska artister om emigrerat till Sverige. Vasas Flora och Fauna samt Iiris Viljanen är kanske de mest kända men det finns fler. Sångerna i albumet är också präglat av detta: storstaden, identitet, krav, hopp, drömmar, längtan tillbaka men också beteende på sociala medier och klimatfrågan som i sista låten ”Jåolin brindär”. I låten ”Klöver åtton” som är albumets inledning finns en nostalgisk ton:

Äntligen på bryggon
Å lyyss på tystnadin
Kör båt i såolnedganjin
Je allt ja vil ida

Har jag inte helt fel så finns ”bryggon” som omnämns i låten helt nära min villa. Josefin har anor till Oxkangar och den skärgård som finns här.

De två låtar jag gillar bäst är just dessa: Jåolin brindär och Klöver åtton.

Musik på österbottnisk dialekt har funnits länge men ofta har den varit åt buskishållet, något att skratta åt, en rolig upplevelse. Josefin Sirén är en av dem som lyft den till en annan nivå på en av de dialekter som talas på landsbygden i Österbotten.

Härligt att åter få uppleva musik live också här i Österbotten och få se levande människor utan ansiktsmask. Dessa masker har stört mig oerhört, något onaturligt, även om de i vissa situationer har varit nödvändiga under pandemin. Nu finns åter chans att se ett leende, besöka en konsert, vara social på riktigt.

För den som missade Josefin igår fredag kommer hon också att uppträda på Bio Astra i Vörå den 30 april samt som gästsolist i Wasa Sångargilles konserter i Jakobstad den 13 maj och i Vasa den 14 maj. Gå och se, lyssna, upplev, det är hon värd!

Josefin Sirén

Releasekonsert på Ritz i Vasa för Josefin Sirén

Josefin Sirén

Brodern Jonas, här på gitarr, har också ett finger med i tillkomsten av albumet ”Rättvisor och hembygdsserenader”

Josefin Srién

Bandet som stod tillsammans med Josefin på scen tackar för applåderna.
Bilder från min bloggkamera.


Josefin Sirén – Spotify

 

2 kommentarer

 • Wesber

  Jag minns en gång när jag och syrran var och hälsade på i byn, då åkte vi med Josefins mormor och mamma till Vörå och hon satt i baksätet och sjöng klockrent och vackert, då var hon bara 3 år. Det var då jag förstod att det satt en framtida sångerska i baksätet. Jonas är såååå lik morfar Kalle, jag har en film från K och S sommarstuga där han springer runt i blöja, konstigt vad åren går fort. Här har sonhustrun, sonens svärföräldrar och flera runt om blivit sjuka i covid. Barnbarnen hade covid i påskhelgen och en skrällande hosta. Än är det inte över om vi trodde det nä nä. Ha en skön vecka.

  • Per

   Då fick du lyssna till Josefin betydligt tidigare än jag. Jo, en vacker röst det har hon.
   När du säger det, visst är han lik sin morfar, speciellt på sista bilden. Åren går och vi med dem.
   Aha, så det blir en omgång till med covid? Det är att ta det som det är, det kommer och går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.