Allehanda

Julia och herr Mandelbrots beräkningar

Vem vet vad Mandelbrotsmängd är och vad har Julia att göra med detta? Det låter som en ingrediens i ett bakverk. I själva verket är det avancerad matematik. Jag begriper då inte mycket av detta men det var själva ordet Mandelbrotsmängd som fascinerade mig. Gaston Julia och matematikern Benoît B. Mandelbrot forskade i ämnet. Låt oss nöja oss med det.

Dessa matematiska beräkningar kan åskådligöras med bilder, s.k. fraktaler. Vackra bilder som kan zoomas in i det oändliga, om jag förstått saken rätt. Datorer behövs naturligtvis för beräkningarna. Så nu behöver damerna bara göra lite beräkningar på datorn så spottar den ut tidernas mönster att brodera som ingen annan gjort.

Jag blev igår kväll ståendes framför TV:n en lång stund och kollade in ett program som Kunskapskanalen visade. Det såg ut som en snustorr föreläsning med en herre som höll låda om matematikens underbara värld inför en tyst och samlad skara åhörare. Kanalen har ofta sådana program där olika ämnen ventileras. Låter det spännande? Tja, det beror på vad som avhandlas men det ser ännu mera ointressant ut om man bara zappar förbi kanalen. En snubbe som talar, videoskärm och mestadels tyst publik. Ingen actionfilm direkt. Men låt inte lura er för det. Ibland är det riktigt intressanta frågeställningar som manglas.

Dock snappade jag upp ordet Mandelbrotsmängd, snabbräkning på Gauss vis och diverse praktiska exempel som förevisades. Carl Friedrich Gauss var ett snille som redan som treåring med huvudräkning kunde korrigera sin fars finansiella beräkningar på papper. Trot´ om ni vill. Följande länk ger er lite huvudbry och förströelse under kommande weekend: Vacker och spännande MATEMATIK för barn och vuxna.

Nu skall jag räkna slantarna i börsen och se om det blir en resa till köpladan för inhandlande av proviant för nästa vecka. Jag kan förresten på samma gång fråga efter Mandelbrot i brödavdelningen. Jag undrar vad jag får för svar.

0 kommentarer

    • Chorizo

      Världen är full av mysterier. Åt ena hållet kan vi räkna in i oändligheten, åt andra hållet kan vi spana ut i rymden som kanske också är oändlig. Hur som helst så brukar Kunskapskanalen ha ett och annat intressant program att bjuda på. Även humanistiska sådana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »