Livet på landet

Vandaliserade postlådor och alltmera sällsynta brevlådor

Förra helgen, påsklördagen och natten till söndag, vandaliserades åtminstone 50 postlådor uppe i Vörå. Visserligen finns en tradition att hyss kan förekomma på påsken men att så många postlådor förstördes eller kastades bort känns ändå rätt onödigt. Till på köpet som dådet utfördes av bilburna personer och därmed borde vara vuxet folk. Klockan två på natten fångade en kamera en bil som stannade till vid några postlådor och tre minuter senare försvann den. Tyvärr syntes inga ansikten.

Man kan verkligen fundera vad som utlöser vandalisering, klotter, nedskräpning och diverse ofog. Ofta genomförs det av barn, ungdomar och fulla personer. Är det för att uttrycka missnöje, markera revir, få uppmärksamhet, grupptryck, testa gränser, långtråkighet, rent oförstånd eller vad är det fråga om? Ett intressant fenomen.

En sönderslagen busskur. Vad är historien bakom? Finns det någon förklaring? Och vad kostar inte det samhället, något vi alla får betala på ett eller annat sätt.

Detta gjorde att jag började fundera på om också jag varit med om någon vandalisering, hyss eller urspårat skämt. Som barn eller som oförståndig yngling. Någon sönderkastad fönsterruta, klotter på vägg eller allmän förstörelse. Jag kan inte påminna mig om något sådant. Antagligen var jag ett ovanligt väluppfostrat barn eller så minns jag min barndom dåligt. Det sista vet jag säkert.

Möjligen kan jag ha varit med om att förstöra något trastbo men inget jag har direkta minnen av. Den tiden fanns inte sprayburkar med färg att köpa eller snatta och att förstöra något som inte var ens eget var närmast otänkbart.

Jo, en markering har jag gjort, ett slags klotter? Jag högg in mina initialer PJN med dorn och hammare i en stor fyrkantig sten som fanns vid mitt barndomshem. Jag höll på en halv dag och ristningen borde finnas kvar än i denna dag.

Jag hoppas och tror ändå att de flesta av dagens barn och ungdomar inte är marodörer som går omkring och förstör och vandaliserar.  Att vuxet folk gör det har en annan förklaring: där brännvinet går in, där går vettet ut. Åtminstone där konsumtionen går över styr.

Att postlådor råkar illa ut är en sak, en annan grej är att byns brevlåda vid före detta bybutiken, där vi stoppar in våra allt mera sällsynta brev och vykort, avlägsnas den 27 april. Därefter är byn utan brevlåda. En verklig förlust för en liten by!

Klipp ur Vasabladet. Här ser skadegörelsen ganska mild ut men vad fanns i huvudet på gärningsmännen just som det skedde? Jo, jag skulle tro att de allra flesta är av manligt kön.

Klotter i Oravais. Snyggt? Knappast, man får hoppas att den konstnärliga ådran utvecklas betydligt hos artisten.

Där står ännu till höger vår lilla brevlåda en vecka till. Sparar verkligen Posti några pengar på att ta bort brevlådan eller är det ett principbeslut eller allmän klåfingrighet?

Vad är förresten skillnaden på brevlåda och postlåda?

8 kommentarer

 • Erika

  Om jag och mina syskon tänkt tanke i att vandalisera, eller på
  annat sätt förstöra ute i samhället, hade vi suttit som ett frimärke
  på väggen. På den tiden fick man lära sig att man inte förstör för
  någon annan oavsett vad det gällde.

  Ursäkten dagens ungdomar och andra också för den delen kör med
  är: vi har inget att göra, vi har så tråkigt. Men herre gud idioter, använd
  insidan av pannan, gör något vettig av er frustration. Finns tusen saker
  att använda sin energi på. Hur kan de ger sig själv den rätten, att rakt
  uppochner bara skövla och rasera?

  De skulle som straff få arbeta av det som förstörs men, det enda de,
  får är en klapp på axeln, samt orden: gör inte om det igen. Så längre
  samhället daltar så länge pågår vandalisering. Punkt slut!

  • Per

   ”Suttit som ett frimärke på väggen” är ett om inte ett helt okänt uttryck så åtminstone inget jag använder varför jag är något okunnig om dess betydelse. Skall man tolka det som att vara förskräckt och helt stilla?

   Jo, man kan förundras över att barn och ungdomar har tråkigt med tanke på alla de möjligheter som finns idag, något som åtminstone vi i byn bara kunde drömma om när jag växte upp. Vi fick hitta på saker själva att göra. Skillnaden är att vi växte upp i en livfull by medan många barn idag växer upp i tätorter eller storstäder. Samtidigt får vi inte dra alla över en kam, det finns också många skötsamma och engagerade barn och ungdomar. Men så har i de som märks på ett negativt sätt.

   Jag håller med, de som förstör och blir fast skulle bli tvungen att gottgöra på något sätt. T.ex. att städa och reparera.

 • annepauline

  Men vad är det för fel på folk? Och ungdomar, antingen de är nyktra eller berusade. Ingen uppfostran har de fått i alla fall. Jag har god lust att skriva att de borde ha ett kok stryk men det är nog inte det de behöver. Inte behöver de daltande heller, nej, de borde få reparera allt de förstört och betala vad det kostar. Samt lära sig från grunden vad som är rätt och vad som är fel. De kan inte komma och fordra och fordra en massa saker utan att ta minsta ansvar själva. Man kan undra om de på något sätt är stolta över sitt vandaliserande? Ja, något är fel och föräldrarna har sin del i det. Sedan finns det väl en del som inte klarar av att stå emot grupptrycket när de gör illdåd, dessa borde snarast byta ”kamrater”. Är de över tjugo år och roar sig med att förstöra postlådor är de väl tyvärr redan hopplöst förlorade. – Nämen, hur långt får du åka nu om du vill posta ett vykort? Posti verkar inte riktigt kloka de heller. Lägg ner ski-en! Det är ju inget att ha och ingen service har de kvar.Det är exakt likadant här. Man skyller på att folk inte skickar brev längre, hm. Brevlåda och postlåda? Haha, vilket dilemma, i brevlådan får man brev och i postlådan skickar man brev…eller?

  • Per

   Ja, säg det! Är det inte fråga om hærværk – jo, jag brukar faktiskt använda det danska ordet hærværk för vandalism – så är det folk som är beredd att förstöra all den frihet, medmänsklighet och demokrati vi ändå har. Jag är övertygad om att det är liknande funktioner i det mänskliga psyket som spelar in.

   Som jag också kommenterade innan, så visst borde marodörerna ersätta, städa och reparera det som de förstört och sedan för hand skriva på papper ”Jag lovar att inte dumma mig fler gånger!” – Och skriver de inte tillräckligt snyggt så får de för varje underkänd mening skriva fem extra meningar. Ha, ha, tror det skulle ta skruv.
   Det var visst i Indien som en hoper utländska turister blev dömda att skriva en liknande mening 500 gåner för att de inte lydde restriktioner som regeringen där ålagt befolkningen på grund av coronan. (Oj, där dök c-ordet upp igen) 🙁

   Kanske inte närmaste men den postlåda som jag kommer att börja använda finns i Oravais, 14 km bort.

   Jo, du har rätt definition på post- och brevlåda men jag fick fundera en stund.

  • Erika

   Det där med frimärke betyder som följer: Om jag och mina syskon hade hittat på jävelskap
   hade föräldrarna blivit så arga, att de flätat till oss, så vi hade suttit som ett frimärke på väggen,
   med andra ord, de hade fått skrapat ner oss från samma vägg. 🙂 Do you get it?

 • Annepauline

  Hahaa, Erika, den var bra! Jag har hört uttrycket. Sitter man som ett frimärke på väggen då jädrar är man platt.
  Det skulle vara lämplig behandling för brevlådemarodörerna och andra marodörer.

 • Erika

  ANNEPAULINE : Håller med om brevlådemarodörerna.
  Ingen får något kännbart straff eftersom det fortgår hela tiden.
  Ut i skogen med dom… en kätting och svart kula tung som bara den
  runt fotleden sedan kan de plantera granplantor, endast med bröd
  och vatten, som frukost, lunch, middag och så en kant av lite skämt
  bröd utan vatten till kvllsmat, tror du de önskade saker och ting vore
  ogjorda? Det är jag övertygad om. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »