Allehanda

Tre ordspråk att förklara

Åter har jag en delikat frågeställning att förhålla mig till. Förra hemuppgiften var att presentera en maträtt på spanska, något som kanske inte var min starka sida, ointresserad av kokkonsten som jag är. Denna gång är det en mera rolig uppgift som väntar.

Jo, vi skall nästa vecka framföra tre ordspråk eller talesätt, gärna på dialekt, och sedan på spanska förklara innebörden av ordspråket. Så har Roberto bestämt.

Jag står alltså i valet och kvalet vilka ordspråk skall jag välja som också på relativt enkel spanska låter sig förklaras. ”Bättre en fågel i handen än tio i skogen”? Eller något mera aktuella: ”Bättre en varg i skogen än tio utanför logen”. Fast det finns ju de som inte alls vill ha varg i naturen men det tycker jag är att vara för extrem.

Den som läst min korta presentation i bloggen (texten under mannen med hatten uppe till höger) har kanske lagt märke till devisen som avslutar stycket: ”Jag vill somna med förnöjsamhet, vakna med förväntan och stiga upp när det mig behagar”. Detta är mitt eget hemmasnickrade motto men kanske lite svårt att översätta till spanska. Men annars bra eller vad tycks? Jag skulle säga att det är essensen av ett lyckligt liv.

Den som besöker min Facebook-sida får sig kanske ett mera banalt ordspråk till livs i introduktionen: ”Vin, kvinnor och sång”. Fast egentligen är inte heller det så dumt att försöka leva upp till. Vin i måttliga mängder lättar humöret och fröjdar gommen, kvinnor kan det väl inte vara fel att tycka om och den som sjunger ofta, fast hellre än bra, måste vara en positiv, kanske t.o.m. en lycklig människa.

Ordspråk finns det massor av. Få se vad jag fastnar för? Det måste också vara något så när lätt att förklara på spanska. Vad har ni, kära läsare, för favoriter bland ordspråk och levnadsvisdom att bjuda på? Och lyckas ni följa och praktisera era eventuella talesätt?

Allt är inte guld som glimmar (Paris 2011)

8 kommentarer

 • Wesber

  Såhär lyder mitt ( fast det är inget ordspråk) ” Det jag inte mår bra av det raderar jag bort ut mitt liv” men det är nog svårt att översätta till spanska. Eller varför inte ” Slit och släp i detta jordelivet” eller Melkers ( i Saltkråkan) Denna dagen, ett liv. Fast inget av dethär är ju ordspråk förutom i mitt huvud.

  • PJ

   Det första kan man väl kalla ett motto, en föresats, som alla människor borde ha. Varför skall man ha kvar sådant som man inte mår bra av? ”Slit och släp i detta jordelivet” härstammar kanske från tankegångarna bakom bibelversen ”I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd”? Ingen dans på rosor, om jag får utveckla. Melkers ord ”Denna dag, ett liv” är väl rikskänd i stora delar av Norden. Tolkningen av den utsagan kan säkert variera men jag uppfattar det som någonting ”pråkot”.
   https://kicki53.wordpress.com/2013/01/11/prakanass-prakar-a-prakot/

   Ordspråk i ditt huvud; det räcker! Krångligare än så behöver inte ens ordspråk och motton vara.

 • Erik Forsling

  Det där kan vara knepigt, och jag tänkte att det kanske skulle vara lokala ordspråk, men det rör det sig tydligen inte om. Då har du ju alltid Wikipedia, med en liten definition och allt, innan en alfabetisk lista följer, där ”Alla goda ting är tre” tronar överst. Knappast svårt.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_ordspr%C3%A5k

  Sedan har du Pex oxkså, som jag länkat till tidigare, men där får jag väl säga att det snarare rör sig om citat och aforismer, än om rena ordspråk. Bara att välja i listan med kategorier till vänster. https://livet.se/ord

  Lycka till!

  • PJ

   Tack för tipsen! Där kan jag säkert finna både det ena och det andra. Inte svårt utan roligt, som jag skrev i inledningen. Just därför är det knepigt, jag vill ju ha så fyndiga ordspråk som möjligt, kanske representativ för mig och med en slutknorr i förklaringen samtidigt gångbart på lätt spanska.
   Hittar jag något lokalt ordspråk, visst, det tar jag gärna. Salig mor använde flera i sitt tal. Måste tänka till.

   Ha, ha… kom att tänka på ett uttryck hon hade: ”Jag känner mina svin på gången” ha, ha. Med det menade hon att om vi gjort något hyss eller haft sönder något så visst hon nog vem som gjort vad.

 • Erik Forsling

  Ett annat liknande uttrycka är: Jag känner mina löss på gången”. Det förekommer i olika varianter med och utan ”Jag”. Eftersom jag inte hört det på länge så googlade jag för säkerhets skull, och fann bl.a. följande citat, där författaren berättar om när han var barn. Nedan ett utdrag ur en träff på http://www.pokonis.com/folkmal-och-talesatt/ :

  ”Ett annat talesätt som jag hört tusentals gånger under min uppväxt är …
  ”Jag känner mina löss på gången”.
  När jag var liten trodde jag att det betydde att vi kände alla som bodde i samma uppgång som oss. Sen har jag inte hört någon använda den på många år. Förrän för någon månad sen .
  Då funderade jag lite … Och nu förstår jag varför mamma sa så när hon misstänkte att det var nåt ofog på gång. Hon kände igen tendenserna.”

  • PJ

   Se där, en annan variant av samma talesätt.
   Annars intressant blogg du länkade till men hon skriver ganska sällan så då brukar mitt intresse falna ganska fort. Tyvärr.

 • fritidsbloggenblog

  Det finns ju tusentals bra ordspråk och talesätt, så många fina att jag inte ens kan börja räkna upp dem. Det svåraste är att minnas och kunna leva upp till dem.
  Lärorika övningar ni får som hemläxa. Lycka till!

  • PJ

   Ja, de hemuppgifter där vi själva får vara med och utforma är intressanta. Många gånger får vi tillfälle att skratta när vi presenterar våra uppgifter. Alltid är det någon rolighet som skall infogas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »