Allehanda

Historiska listan

Det florerar en mängd listor i bloggvärlden om de mest skilda saker. Ofta kopieras de och återanvänds. Jag beslöt att göra en egen lista som jag knåpade ihop ikväll så där hastigt och lustigt. Historiska listan kallar jag den.

Svaren bör utspela sig i historisk tid, minst tio år eller helst ännu längre tillbaka i tiden. Har man gjort en lista bör man också svara på frågorna så här kommer mina svar. På flera av frågorna skulle jag med lätthet ha flera svar men jag ger i de flesta fall ett svar.

 1. Vilken historisk händelse skulle du vilja uppleva?
  Det finns många historiska händelser jag skulle vilja uppleva men för att välja en så blir det Woodstock-festivalen i USA 1969. Visste de alls, de som var med, hur stort detta skulle bli i historien. Att få lyssna till all musik och få se alla kända artister och grupper som var med. ”Three days of peace and music”.
 2. Vilken historisk person skulle du vilja träffa?
  Det skulle bli Jesus. Dels för att han är en historiens mest kända personer, dels för att få reda på om hans liv var som det framställs i Bibeln. Alla undren och hans retorik.
 3. Vilken känd målning skulle du vilja äga/ha tillgång till?
  Det blir målningar från konstnärerna i kanadensiska Group of Seven. De har mängder av jättefina målningar med kanadensisk natur och landskap. Det är svårt att välja men efter ett visst sökande på nätet fastnade jag för dessa: https://www.pinterest.se/michmurdock2/group-of-seven/
  Kanske mitt val har att göra med att målningarna ofta visar natur som är lik vår nordiska natur.
  Tyvärr är det svårt att hitta någon enskild målning på nätet som kan visas i stort format. Därför väljer jag att här visa en samlingssida där ni kan välja vilken som helst. Jag skulle kunna ha dem alla hemma på mina väggar.
 4. Vilket år/årtionde skulle du vilja uppleva?
  Det skulle bli 1920-talet och då i Paris bland alla bohemer, författare och konstnärer. Allt var så fritt och framåt. Få anade vad som skulle komma.
 5. Vilken sjöfärd/seglats skulle du vilja vara med om?
  Låt se, kanske sjöfärden med Kon-Tiki, Heyerdahls flytetyg i Stilla Havet 1947? Att han vågade ge sig iväg med denna farkost rakt ut i det blå för att bevisa att det kunde göras. Han gjorde en annan liknande färd över Atlanten med Ra, ett skepp gjort av vass. Det första skeppet sjönk men Ra II kom fram till Barbados. Men som sagt, det blir Kon-Tiki, den sjönk ju inte.
 6. Vilken historisk klädedräkt skulle du kunna tänka dig att bära för en dag?
  En ganska kul grej. Kanske som Sitting Bull i sin finaste högtidsdräkt. Fast den var nog ett ganska tufft liv han levde så det blir festdräkten.
 7. Vilken bil av äldre modell skulle du vilja köra omkring med?
  Jag tänkte först på en äkta T-Ford – vilken kärra – men så ändrade jag mig till en Ford Mustang årsmodell från slutet av 1960-talet. Jag minns att nästgårdssvåger hade en trimmad sådan. Den kunde jag gott glida omkring i en fin sommarkväll.
 8. Vilken film skulle vilja vara med i som skådespelare eller statist?
  Emil i Lönneberga-filmen och främst då som drängen Alfred. Han var många gånger så god och balanserad. Allt var sol, sommar och Emils hyss. Och så hade han ett minst sagt angeläget fruntimmer på nära håll att hålla stånd mot. Ha, ha
 9. Vilken katastrof skulle du velat bevittna på säkert avstånd?
  Förstörelsen av Sodom och Gomorra. Vad såg Lots hustru innan hon blev förvandlad till en saltstod? Fast jag skulle naturligtvis klara mig på säkert avstånd. Att bli en saltstod är inget kul.
 10. Vilken historisk byggnad/byggnadsverk hade du velat vara med om att bygga?
  Det måste bli Cheopspyramiden . Fast inte som slav och jobbare. Mera den som konstruerade pyramiderna. Hur kunde de bygga dessa fantastiska underverk och vilka hemligheter gömmer de?

Så ja, det var min lista. Vill du själv svara i kommentar så är det bara att använda nummer från listan, helt eller delvis. Eller låna listan till din egen blogg, fritt fram.

På tal om Paris och glada 1920-talet. Fortfarande glada töser i Paris men året är 2011 när jag gjorde staden.

På tal om klädedräkt, denna vore inte heller så dum. Säkert något fint, förnämt och lite lurigt. Ävenledes Paris 2011. Jag upptäckte att jag har en hel hop intressanta bilder från denna resa som bara ligger och möglar på hårddiskar. Jag borde hämta fler bilder därifrån till bloggen.


Woodstockfestivalen – Wikipedia

Jesus – Wikipedia

Group of Seven – Wikipedia

Glada 1920-talet – Wikipedia

Kon-Tiki – Wikipedia

Sitting Bull – Wikipedia

Ford Mustang – Wikipedia

Emil i Lönneberga (film) – Wikipedia

Sodom och Gomorra – Wikipedia

Cheopspyramiden – Wikipedia

Vad skulle vi göra utan allvetande Wikipedia? Så mycket kunskap och information som där finns och alldeles gratis. Jag brukar donera en slant varje år till denna tjänst för att den skall finnas kvar. Jag skulle tro att de de flesta artiklar är sanningsenliga.

10 kommentarer

 • Sitter Jane d.y.

  Vilken kul lista du gjort. Jag skulle nog få fundera en hel vecka före jag skulle få ihop svaren, historia
  är inte min starka sida. Kanske jag borde ta semester och inte göra annat än läsa och välja ut mina svar, haha vilken semester 🙂

  • Per

   Är väl inte så svårt? Det behöver ju inte vara långt borta, det kan också vara i närheten. Slaget vid Oravais, t.ex. Kanske du skulle gilla att vara med i en av Uuno Turhapuros filmer? ha, ha. Sedan kan man alltid ångra sig om man kommer på andra tankar. Jag är säker på att ikväll har du kommit på flera svar och då får du återkomma.

  • Per

   Då är det barndomen och ungdomsåren som är de härliga åren för dig. Samtidigt så minns man barndomsåren med ett visst skimmer; somrarna var soliga och långa, vintrarna kalla och snörika. Visst skulle det vara intressant att återuppleva åtminstone vissa år och händelser från den tiden.

 • Erika

  Skulle vilja uppleva åren mellan 1970-1978. De åren var/är minnesrika
  för min del. Så mycket mer kommer jag inte ihåg som var speciellt, fanns
  mycket men då skulle hela din sida bli full av sådant så jag nöjer mig med
  det som blev. 🙂

  • Per

   Alla har vi våra minnen och längtan. Även för min del var de åren händelserika och minnesvärda. Skall jag plocka ut något år speciellt blir 1993-1994, det var tider det, den tiden jag var på sjön.

 • annepauline

  Nu får du ursäkta men jag kommer att avvika från ditt ämne. Läste idag att Brage inte ska ha något Luciatåg i Vasa i år. Inga Lucia kandidater har tydligen anmält sitt intresse. Det var minsann en historisk händelse! Tänk dig en Lucia som sitter på hästryggen med ljuskrona och hela utstyrseln och som samtidigt MÅSTE hålla på och fippla på sin mobil och ta selfies…

  En bil av äldre modell som jag gott skulle kunna tänka mig är en Chevrolet Impala HT 2-dörrars, V – 8. Det kallar jag bil!

  • Per

   Ja, sicket elände att inte en enda ville ställa upp som Lucia. Vart är världen på väg? Förr i världen var det en eftertraktad händelse som nog lockade unga damer att putsa stämbanden extra noga. Det var en ära. Det är nog mobilens och andra nymodigheters fel. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »