Allehanda

Paris

Jag besökte Paris senaste sommar. Här kommer en video i all anspråkslöshet.  Tyvärr konstaterade jag att jag inte filmade tillräckligt ofta. Paris är fantastiskt och mera finns att hämta!

Ett problem som ofta dyker upp när man filmar är vindbruset som bullrar och har sig. Trots att jag hade filter för vindbrus påkopplat uppe i Eiffeltornet är det mycket störande med allt oljud som hörs. Man borde tänka på att alltid ha vinden i ryggen men det passar inte heller alla gånger.

Min stora kamera, Canon S5, är mycket praktisk eftersom den har vikbar skärm vilket betyder att jag kan ha den högt över  huvudet och med vinklad skärm ändå se vad jag filmar. Mycket bra i t.ex. folksamlingar. Tyvärr har inte den HD-upplösning vilket min mobiltelefon, Nokia C7, har. Mycket fina filmer och foton tar jag med den och skulle egentligen klara mig enbart med den. S5 har som sagt vikbar skärm och bra zoom vilket ofta göra att jag har båda kamerorna med när jag är i farten.

Jag har ibland funderat på att skaffa en systemkamera men den är oftast större i formatet och bökigare att ha med sig. S5:an är därför en kompromiss med många inställningar att göra och ändå inte alltför stor.

Jag höll på att glömma min lilla kamera, Canon IXUS 120 S. Den har också sin givna funktion. Ofta har jag den med när jag är ute i svängen på kvällskvisten och vill filma eller ta foton. Jag kan också filma HD med den och den är praktisk på så sätt att jag kan förvara den i skjortfickan. Men jag hade nog inte köpt den idag eftersom  min mobilkamera är lika bra.

Ni har kanske uppmärksammat att man kan se filmen i HD-upplösning genom att ändra värdet nere i kanten på filmrutan från 360p till 720p eller 1080p? Det tar visserligen längre tid att ladda hem filmen till datorn men det kanske det är värt? Och ni har inte heller glömt bort knappen nere i högra hörnet som göra att ni kan se filmen i fullskärm? Vill ni sedan gå tillbaka till vanligt läge trycker ni bara på knappen ”Esc” uppe i vänstra hörnet på ert tangentbord. Seså, där kom den lilla pedagogen fram i mig en sväng. – Egentligen borde jag blivit lärare en gång i tiden men det är för sent nu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3MeJfo5k0PU]

2 kommentarer

  • Maclindhe

    Tack för en trevlig tur i Paris! Jag håller mig till stillbilder än så länge, men har också funderingar om olika kameror. Gillar min systemkamera SonyA100, men precis osm du påpekar är den bökig att ta med sig, så ofta blir det lilla compactkameran eller mobilen i stället. Har börjat snegla lite på hybriderna…

    • Chorizo

      Jo, det gäller att tänka till när man köper kamera. Det finns allt mellan billiga pocketkameror och svindyra systemkameror. Det beror helt på vad man tänkt använda den till. Och är man beredd att släpa med sig systemkameran eller blir den liggandes hemma?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »