Livet på landet

Korv och kaffe i skogen bjöds

Sommaren närmar sig och då öppnar också diverse sommarrestauranger, kiosker och matställen. Hellnäskiosken, Olivias i Brudsund och så kiosken ute vid Stråkaviken i Österö är de som är närmast mig. Mången hamburgare har jag under årens lopp inmundigat på dessa ställen sommartid. Dock har jag denna vår en känsla att öppnandet blir något fördröjt inte minst på grund av det kyliga vädret och den sena våren.

Idag hade emellertid ett mycket temporärt kaffe- och korvställe öppet mitt i skogen inte alls långt från min stuga. Bara en kilometer bort längs landsvägen bjöd Österbottens skogsvårdsförening på kaffe och korv med anledning av att deras mångåriga skogsvårdsinstruktör för området, Guy Djupsjöbacka, gick i pension. Naturligtvis skulle det firas och tidigare hade jag som medlem i föreningen fått ett kort med inbjudan. Sådant kan bara inte missas när gratis korv bjuds; kaffet avstod jag från.

Ofta går jag dit som en del av min dagliga motion så jag känner bra till stället. Där finns också en ny skogsväg och en gallring samt för dagen en rad med gamla motorsågar för den intresserade att studera. Mest gick det ut på att mingla och prata med bekanta och obekanta. Ganska mycket folk hade samlats, betydligt fler än vad jag hade tippat. Det fina vädret gjorde också sitt till och här mitt i skogen kändes inte kallvinden från norr.

Den som tar över stafettpinnen efter Guy är Jim Hermans men tyvärr hade han blivit sjuk så han kunde inte närvara och presentera sig idag. Guy känner jag till sedan gammalt, inte minst för att han gick och fortfarande går på kursen i spanska som Medborgarinstitutet håller. Roligt i alla fall med denna händelse mitt ute i skogen. Det lär dröja tills nästa gång.

När jag kom hem tog jag på mig gummistövlarna för att inspektera de två områden jag röjt och gallrat ifjol och förrfjol. Det såg bra ut även om jag på vissa ställen kunde ha glesat ur lite mera mellan stammarna. Nåja, det går fler tåg.

Utesäsongen för intagande av diverse spis är inledd!

Tränomås

En lång rad med parkerade bilar vittnade om ett stort intresse. Från andra hållet stod det också parkerade bilar och folk kom och gick kan jag tänka.

Guy Djupsjöbacka

Här står Guy själv (med gula mössan) bakom kaffe- och korvbordet  medan den nya instruktören Jim var närvarande i form av ett fotografi. Det är bara att önska honom lycka till!
Ser jag inte helt fel är kaffet av märket Zoega, mitt favoritkaffe den tiden jag drack kaffe för mera än 20 år sedan.

 

Tränomås

Här fanns en rad med gamla motorsågar att ta del av. Säkert väcker en del av dessa sågar minnen hos äldre skogsägare och skogsarbetare. Idag finns det till och med sågar med batteri för skogsbruk som är mycket tystare och lättare. Svåger köpte en sådan och han är mycket nöjd med den som komplement i skogen.

Lada i Oxkangar

Efter min skogsvandring gick jag förbi dessa två svanar som någon bekymrat betraktade mig på nära håll. Allt gick bra till jag tog fram kameran, då lyfte de och flög sin väg. De var inga linslusar.


Österbottens Skogsvårdsförening – deras hemsida

2 kommentarer

 • annepauline

  Det var väldigt trevligt av Österbottens skogsvårdsförening att anordna avtackningen i skogen med korvgrillning. Mycket trevligare än att vara i typ något konferensrum och bli bjuden på en sliskig tårta. Tur var det förstås att vädret var fint. Var det inga damer med? Bara ”karar”…

  Ah! En lada fick du med på bild! Svanen fångade du precis i flykten om man säger så. Mäktiga fåglar.

  Våren kom av sig här också. Minusgrader är det, natt efter natt och iskalla vindar dag ut och dag in. Grönskat har det gjort och det gör egentligen ingenting att det går lite långsamt. Tänk sommaren 2018 när allt slog ut och blommade i maj. Haha, sen fanns det inte ens en enda blommande maskros kvar resten av sommaren.

  • Per

   Men visst är det så, dessa människor finns ofta ute skogen och van vid miljön. Många jobbar också själv med skogen. Jodå, visst fanns där damer även om manfolket var i klar majoritet. Bland annat pratade jag med en bekant och hon är både skogsägare och jägare.
   Ladan, den är min, den enda som finns kvar på mina marker. Finns bara tak kan de stå hur länge som helst.

   Här får vi ett par dagar med lite värme men sedan blir det åter svalare även frosten lär försvinna. Vi vänta på den första maskrosen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »