Allehanda

Ett par tips

Vill ni ha tips på ett av årets bästa musikalbum, enligt min mening, så kan jag tipsa om Garmarnas album ”6”. Vem i all världen är Garmarna kan någon tänkas fråga sig. En länk till Wikipedia och till deras hemsida kan kanske upplysa den okunniga. Jag lyssnade på dem under Urkult men har av en eller annan anledning inte kommit mig för att riktigt lyssna på deras senaste album förrän nu. Så bra de är! Årets album? Finns naturligtvis på Spotify:

https://open.spotify.com/album/1BExa3f20uyNcjhbPXZCAk

För de som inte har Spotify finns Garmarna Feat Maxida Märak – Över Gränsen som ett smakprov på Tuben. Men också Väktaren, Öppet hav och Ingen är fina låtar.

[youtube=https://youtu.be/VwKGdVuyGDM]

Ett annat tips är en tredelad serie om Sofia Jannok vars sista avsnitt gick på TV i onsdags. Som tur är kan serien också ses på SVT Play. Världens Sofia Jannok heter serien. Nyligen såg jag henne uppträda i Umeå så därför hon speciell för mig men förutom det rent musikaliska fascinerar hennes kamp för samernas rätt och världens ursprungsbefolkningars kamp för sin existens. Många av dessa folk har fått utstå förföljelse och fått uppleva att de trängts undan. Inte minst aktuella Standing Rock Indian Reservation i Dakota får starkt hennes stöd i protesterna mot att en oljeledning dras genom deras område.

Ett par tips i decembermörkret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »