Upplevelser

Allt jag shoppade … NOT… på Juthbacka, men…

…om jag shoppat då hade detta kanske följt med mig hem? Kanske! Bilder följer nedåt i inlägget.

Galet, helt onödigt men besöker man norra Europas största loppis- och skrotmarknad, då förpliktar det att understöda verksamheten med några tokiga inköp som man absolut inte behöver. Vissa år har jag funderat på att köpa en krokig spik eller en dammig Karjala-flaska bara för att visa min uppskattning inför detta harmlösa folknöje.

Vad annat drar folk i Österbotten på sensommaren än Juthbacka marknad i Nykarleby? Här samlas loppisgängen, skrotkrängarna, de som säljer delar till veteranbilar och uttjänta mopeder, lakritsremmar, smaklös korv, tummade boksidor, vevtelefoner och värdelösa f.d. mobiler, lump och kaffekoppar, Arabia och muminmuggar, cykelpump och rostig skruv.

Och bland allt detta och mycket annat finns kanske guldkorn till vettigt pris? Den som söker hen finner. Det som är skrot för en är fynd för en annan.

Tilläggas bör att jag faktiskt köpte tre högintressanta böcker i gott skick för 7 europenningar. En konstbok med målningar från 1880-talet i nordiskt måleri, en bok med fantastiska fotografier – det finns mycket att studera, begrunda och lära – samt ”Fotografens ögonblick” av Joe McNally.

Jag fotograferade… (klicka på bilderna för större format!)

På spaning

 

Eget hem?

Tomtegubbar är vi allihopa!

Ur led är tiden!

Hjälte igår, skrotmarknad idag. Livet är hårt men rättvist!

Sådana skall jag köpa en vacker dag. Vad nytta de gör är höljt i dunkel.

Så skulle jag bo på Juthbacka-marknad om jag nödgades. Ser inte så dumt ut.

Utmattad med fartvind i håret och glad ändå!

Ser ni fotografen x2?

Radio Vega var på plats. Just mig valde de att inte intervjua. Kanske paus för väderleken eller en twitter från Trumpen?

Hur många var vi i fredagens fina väder? På kvällen blev det regn en stund.

Nästan det enda musikaliska inslaget jag hörde fredag på Juthbacka marknad. Nortti, hette bandet.

Naturligtvis, kaffekoppar i skön samling. En skall bort men vilken?

En sådan kunde jag tänka mig att störa etern med. Pirat.

Här satt ett av mina fynd!

Inte för att jag bryr mig om smycken men detta ser äkta och välgjort ut

Dagens snyggaste bild om jag får säga det själv. Samma stånd om ovan.

 

4 kommentarer

 • Wesber

  Jag har kikat noga efter bekanta ansikten men inte ett enda i sikte, bara främlingar allihopa. Tältet på släpvagnen var en ganska fiffig lösning, luftmadrasser på vagnen o så har man en skön säng plötsligt. Dockan som sitter på mopeden är en riktigt kul bild, idag är det moppefest i Mellsta Borlänge med hundratals gamla fina mopeder. Regnet kommer på eftermiddagen har dom sagt.

  • PJ

   Samma här, inte en kotte kände jag på bilderna men jag träffade ändå några bekanta för en stunds snack här och var. Det är för att träffa folk, gamla bekanta och andra, som jag mest åker till Juthbackamarknaden för.

 • annepauline

  Vilka sköna bilder! Där har du lyckats. Igen! – Vilka roliga tavlor gjorda på gamla fönsterbågar. En sådan hade jag nog köpt ögonaböj om jag varit där. Vet du vem som gör dem? Var får folk alla idéer ifrån? Dockan på moppen är för skön, kan tänka mig att många stod där och log åt kompositionen, likaså log nog många åt folkvagnen med tältet. Därtill ett band som heter Nortti! T shirts i rätta färgen med Nortti logga.
  Det ska vara i Finland, bara i Finland…hahaa!

  • PJ

   Tyvärr vet jag inte vem som gör dessa tavlor men visst är de fina och lite annorlunda. Det är det lite annorlunda jag är ute efter på marknad och loppis. Inte att handla direkt utan att få på bild. Ja, varifrån får folk alla idéer? Påverkan från andra människor, andra kulturer, andra länder och andra miljöer? Som sedan mixas till något nytt.
   Ja, man skall nog vara finländare för att förstå varför just det bandet heter Nortti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »