Allehanda

Novemberskog

Det är länge sedan jag senast tog en skogspromenad i lugn takt, med kameran i hand och med öppna sinnen. Mitt på dagen var det fint med sol men senare på eftermiddagen kom en gråkall dimma sakta insvepande över landskapet.

Det gjorde inget för det var mest i skogen som jag gick. November som sådan är en trist månad men skogen är som den är, den har gått in i vila och väntar på köld och snö. Knappt ett pip hördes, inte ens ett stilla sus i trädkronorna. Bara människornas skrammel och oväsen på håll, då och då.

Novemberskog bjuder inte på stora, färgrika naturupplevelser men ser man sig omkring i det lilla finns ändå färgklickar här och där, mönster och sammanhang som man annars inte lägger märke till i vårens spirande kraft, i sommarens grönska, i septembers färgprakt, i vinterskogens snötyngda tempel. Det är liksom det minimala, det väntande som är novembers karaktär. Isarna lägger sig, snön kommer och går, solens strålar kan någon enstaka dag åter synas för att nästan helt försvinna i slutet av december.

Jag gick där i mina egna tankar, andades den friska luften, tyst och lugnt. Tänk sådan stor skillnad det ändå är mellan novemberskog och stadens gråa väggar, blinkande neon och trafikens ständiga brus. Jag tror jag härdar ut; november är en del av året som likt allt annat försvinner i en hast. Tag vara dagen även om det är en novemberdag!

6 kommentarer

 • hasse

  Vi företog en bilfärd mot Jeppis i söndags. I Gunilack såg vi fyra kungsörnar på en odling. Vi måste vända om och köra tillbaka bara för att få beskåda de mäktiga fåglarna.

  • PJ

   Vilken tur ni hade! Själv har jag sett max. tre på hög höjd.
   Björn skulle jag vilja se i livs levande naturen. Fast sittandes i bil så jag hinner undan ifall nalle blir ilsk.

 • kicki53

  Förleden i det finska ordet för november, alltså marraskuu, syftar på döden. Naturen är död och färglös i november. Men inte många novemberdagar kvar nu och sen får vi tända adventsljusen.

  • PJ

   Oj, det visste jag inte. Vet finsktalande om detta? Jag menar, är det något bekant för alla eller är det bara för språkligt och etymologiskt intresserade?

  • PJ

   J Jag blev tvungen att rådfråga min finsktalande svåger om betydelsen av november på finska men han kände inte till något om detta resonemang förutom att han tyckte att november är en trist och mörk månad i allmänhet. Han har finska som modersmål och borde veta. Det var därför jag undrade hur vanligt det var bland finskspråkiga att de kände till historien bakom marraskuu. Det är nog bara vi språknördar som håller reda på sådant, på våra respektive språk. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »