Upplevelser

Sommarplaner

Så är juni månad här och vi tar det första steget in på sommaren 2022. Sommar betyder gräsklippning på gårdstunet och ikväll klarades den andra omgången av denna säsong. Med den väderlek vi nu har med omväxlande sol och regnskurar växer gräset så det knakar trots att det inte är speciellt varmt. Just som jag blev klar kom en regnskur som från tomma intet. Jag överraskades av smattret på taket just som jag bänkat mig för att titta på kvällsnyheterna från Yle 5. Åskan hördes häromdagen för första gången denna sommar men den höll sig över landet. ”Landet” i detta fall betyder fastlandet i öster (Oravais och Kaitsor) där det kommit mycket regn på sina ställen. Vi har fått ganska lagom mängd.

När jag klipper gräs lyssnar jag ofta på olika radioprogram via mobilen kopplad till hörlurarna. Inte minst sommarpratet både från Sverige och Finland men det finns en uppsjö av bra radioprogram om man inte bara vill lyssna på musik. Ikväll lyssnade jag på två intressanta radioprogram: ”Jag bytte liv och blev fårfarmare” och ”Jakten på den glömda trädgården”. Skall jag säga som det är har jag blivit en flitig P1-lyssnare, speciellt när jag är ute och kör bil.

Sommar betyder också att olika sommarserveringar öppnar. Grillkiosken på Österö körde i gång senaste helg och kommande lördag öppnar Grillkiosken på Hällnäs. Däremot kommer Olivias i Brudsund att hålla stängt denna sommar men det finns att välja på. Det brukar bli en och annan extra burgare på sommaren. Även Nabbens restaurang i Maxmo öppnar i dagarna. Helgöppet i juni samt från den 19 juni öppet alla dagar.

Sommar innebär en hel del extra aktiviteter som inte finns på de övriga årstiderna eller i alla fall i betydligt mindre omfattning. I år ser almanackan betydligt trevligare ut än de föregående två coronaåren. Till exempel festivaler. Urkult naturligtvis men också Kaustby-festivalen samt 18 juni i Vasa Kvarkenfest som är nytt för i år. Dit har jag fribiljett – gratis smakar gott – men inträdet 5 europenningar är ytterst förmånligt. Jag kommer att koncentrera mig på Lisa Miskovsky och Tove Styrke men det finns programpunkter för stora delar av dagen in på sena natten.

Oravais sommarteater kommer i år att bjuda på ”Populärmusik från Vittula” efter boken av Mikael Niemi. Ett givet evenemang som jag kommer att besöka. Det finns flera andra sommarteatrar i Österbotten för de som är intresserade.

Ej heller Oxkangar byadag att förglömma som efter två döda år söndagen den 17 juli går av stapeln. Det skall bli roligt att åter få se alla besökarna och ta del av programmet. Ett par veckor tidigare har vi Österö Skärgårdsmarknad den 2 juli.

Längre fram på sommaren har vi Konstens natt i Vasa (11 augusti) samt Juthbacka-marknaden i Nykarleby 19–20 augusti.

Planeringen inför sommaren är i full gång och jag hoppas att det varje vecka kommer att finnas något sommargott att ta del av. Denna först sommarvecka blir det kanske inte så dramatisk men ett besök på Solstrands trädgård i Kålax står på programmet. Blommor till min blomsterharv skall införskaffas och planteras. En bra inledning på sommaren!

I år hörs det inte heller något gnäll om långväga gäster som sprider covid utan alla verkar vara välkomna. Det är som om pandemin är bortblåst och i stället kramas republiken och kungariket i ett sällan tidigare skådat samarbete när det gäller ansökan till Nato. Som det skall vara, den nordiska gemenskapen är viktig och något som vi skall vårda.

Hur ser dina sommarplaner ut? Hemsemester, resa, grilla, lokala byadagar, sommarstugan, bad och hav? Glass i stora lass?

Maxmo söndagsskoelmuseum

Jag åkte nyligen förbi Maxmo Söndagsskolemuseum och det vore intressant att få se även invändigt. Bäst att hålla ögonen öppna för info om öppethållningstider i sommar.


Jag bytte liv och blev fårfarmare – SR, programmet jag lyssnade på idag.

Jakten på den glömda trädgården – SR, det andra programmet jag lyssnade på

Oravais Teater – hemsida

Kvarkenfest – hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »