Upplevelser

Fotbollsgalan, nationalsången och Nilla Fischer

Hör och häpna så tittade jag på Fotbollsgalan 2018 som sändes på TV4 igår kväll. Jag som knappt tittar på fotboll annars. Jo, en gång i tiden när jag bodde nära stadium i Malmö hände det sig att jag såg en och annan match när MFF spelade men det är år och dagar sedan.

Fotbollen är ens stor sport och många är de barn och ungdomar som provat på. En del går vidare och vissa når landslaget och eller som Zlatan Ibrahimovic, världsberömmelse. Vägen dit kan vara både lång och krävande men det är glöden och kämparandan som är avgörande. Vi fick igår se de främsta från Sveriges fotbollsvärld fira avslutandet av säsongen och pris som delades ut.

Egentligen var det för att se min favoritbloggerska Jonna Jinton framträda med sång som jag såg programmet. Hon har många strängar på sin lyra: bloggerska, konstnärskap, fotografi, sång och kulning. Hon har haft stora framgångar med sin kulning men hon har också vacker sångröst som igår kom till sin rätt i Globen och inför stor Tv-publik.

Fotbollen må vara en stor sport med många aktiva och stor publik men det finns också avigsidor som fick sin belysning igår. Jag tänker på de huliganer, rasister och bråkmakare som svärtar ned fotbollen, låt vara att de är i minoritet. Jonnas sång ingick i ett inslag där hon sjöng nationalsången samtidigt som Jimmy Durmaz berättade om det hot, hat och rasism han fick ta emot efter förlusten mot Tyskland i fotbolls-VM 2018. En tydlig markering att flaggan och nationalsången inte kan kidnappas av mörka krafter i samhället.

En mängd priser delades ut och Zlatan, stjärnan som glänste över alla andra, fick herrarnas forwardpris. Guldbollen gick till Victor Nilsson Lindelöf och Diamantbollen till Nilla Fischer. Nilla gjorde ett starkt intryck när hon i sitt tacktal pläderade för mera jämställdhet mellan könen inom fotbollen. Hade hon varit man hade hon idag varit ekonomiskt oberoende. ”Känn ingen tacksamhetsskuld, för vi är värda så mycket mer…” sa hon om tjejers insatser inom fotbollen. – Naturligtvis har hon rätt.

Mera fotboll i framtiden för min del? Tja, vem vet, förutom MFF och Zlatan så känner jag idag till Nilla Fischer, FC Rosengård och Piteå FF. Heja Pite!

Så låter Jonnas version av Du gamla du fria i full längd. I Tv4:s program blev den betydligt förkortad.

Mer (fot)bollar än detta blev inte fotograferat i Malmö sist jag var på besök. Lilla Torg är platsen.

4 kommentarer

 • Jennifer Sandström

  Kollade också på Jonnas framträdande nu i efterhand, men synd att det klipptes liksom mitt i :O Fastnade kvar i galan lite efter det och storbölade när Zlatan gav ut det där Nummer 10-stipendiet Så fint! Och alltså, det gör mig så glad att fotbollsgalan är så mycket mer än bara fotboll. Känns fint och bra!

  • Per-Johan Nylund

   Det var flera som blev besvikna när det inte blev mera än så men så ingick sången som del i ett inslag som var nog så viktigt. Och Jonna ville inte heller sjunga så mycket mera eftersom det var första gången och hon var lite nervös. Hur som haver så gick det ju bra och det är huvudsaken.
   Fotbollen är viktig för många och kanske deras största intresse. Fint att olika fick komma fram.

 • Erik Forsling

  Jag har aldrig varit sport/tävlingsinriktad. Möjligtvis tyckte jag att stavhopp på TV var fränt i min barndom, det såg tufft ut, och nu har jag en son som är akrobat. Konståkning (skridskor) kan jag verkligen hedonistiskt njuta av – men då är tävlingsmomentet helt bortkopplat i mitt personliga fall. Det är gracen och den inbyggda akrobatiken som är så njutningsfull att skåda – ofta kombinerad med smakfull musik för öronen. Men ishockey och fotboll är döda företeelser i min värld.

  Ändock kunde jag inte låta bli att le åt din text och sträcka ut min arm åt höger sida – inte ens sträcka ut – Melvyn Braggs bok ”12 Books That Changed the World” – ligger bara några decimeter ifrån mig, och bokmärket är instucket i slutet av kapitel fyra. Den här volymen skänkte Kära K. mig för ett okänt antal år sedan, hon ansåg att den var för mig, och det är den. Intressant och välskriven. Jag plockade fram den igen för en tid sedan. Det är också den boken som fick mig att beställa ”The Adventure of English: The Biography of a Language” av samme författare från Dansk Antikvarisk Boghandel för inte så länge sedan. Jag tror att jag skrev om ett antal bokpaket som droppade in från olika håll vid ett tidigare tillfälle, bl.a. den s.k. Amerikalådan. Du förfärades dock mest över att jag inte packat upp min nya dator – du kan vila tryggt. Det har jag ännu inte gjort. Kanske hinner jag innan Moa och jag reser till H.H. och M. i Stavanger över julen.

  Sedan några decennier tillbaka har jag varit intresserad av engelsk språkhistoria, brittisk då – ursprunget till det nu globala språket. Få språk består väl av ett sådant mischmasch av historiska språkblandningar ända sedan historiskt tidiga epoker. Ska bli intressantare än fotboll att ta sig an den boken – kanske på tåget till Stavanger.

  Men hur var det då nu med mr. Bragg, hans tolv revolutionerande böcker och det instuckna bokmärket i kapitel fyra? Den världsförändrande bok som Bragg avhandlar i kapitel fyra, och som jag inte riktigt var färdig med, är just ”The Rule Book of Association Football” (1863) by A Group of Former English Public School Men. Grunden för modern Association Football = soccer = fotboll i den internationella betydelsen. Det var det om det.

  Som sagt, ishockey och fotboll är inte min grej, men följande håller jag högre än nationalhymnen: https://www.youtube.com/watch?v=90n6Q_a9O1k

 • Per-Johan Nylund

  Då är vi två, jag är inte heller någon tävlingsmänniska. Möjligen i lumpen när vi en sommar hade mycket orienteringstävlingar och jag vann flera av dem. Men efter det är har det varit sparsamt med tävling, vare sig inom idrott eller annat. Golf, av alla sporter, tittade jag ganska flitigt ett tidevarv, men även Formel 1. Det är lugna sporter tills det blir krasch i Formel 1. Då blir det häftigt!
  Och ja, jag höll på att glömma, Ingmar Stenmark! Han blev nästan en idol.

  Jag förstår att böcker intresserar dig mera än fotboll. Och låten du länkar till, visst äkta Kjell Höglund-stämning.

  På tal om fotboll så heter nästa kapitel i den bok jag nu läser: ”Cyklar satte fotbollen i rullning”. Det blir spännande får vi förmoda. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »