Allehanda

Romerskt inflytande och dagens firande

På mitt förra inlägg om novemberskog och månaden november fick jag en kommentar av Kicki som påpekade att november på finska, marraskuu, egentligen syftar på döden. Det skulle då bli något i stil med dödsmånaden eller något sådant. Marras skulle nämligen härstamma från latinets ”mors” som betyder död. För de i finska språket bevandrade finns mera att läsa här.

Själv började jag fundera på vad de olika månaderna på svenska har för betydelse och deras ursprung. Flera av månaderna har namn efter romerska gudar eller romerska potentater, t.ex. Januari – Janus, Februari – Februus, Mars – Mars o.s.v. Det som bröt systemet var månaderna September till December.

Jag kom att tänka på att sjunde betyder séptimo på spanska, åttonde = oktavo, nionde = noveno och tionde = décimo. Det passar perfekt in på våra höstmånader men det som förbryllade var att ordningstalen inte stämde med månaderna. September är ju vår nionde månad och inte vår sjunde månad. Enligt detta system skulle det betyda att mars är den första månaden i året. Och förvisso, vid närmare undersökning på nätet som framkommer det att den allra äldsta romerska kalendern angav mars som årets första månad. Februari var då följaktligen årets sista månad och det är också därför skottdagen infaller i februari. Se där, det finns en förklaring på det mesta.

Idag, den 19 november, firas Internationella Mansdagen. FN har dock inte erkänt firandet av Mansdagen utan firar istället Internationella Toalettdagen. Fritt fram för var och en att fira vad man vill: mannen eller toaletten.

man corriente
Urtypen för den västerländska mannen? Staty på Corrientes i Buenos Aires i september.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »