Upplevelser

Julen är förbi och nya planer smids

Jag överlevde julen även om jag var ute och nästan flög upp och ned ett par gånger. Eller som vi också säger på dialekt här i Österbotten, jag höll på att ”stritta upp och ned”. Ja visst, halka under lömsk nysnö är inte att leka med och under dagens promenad var jag på vingarna ett par gånger. Det gick dock bra.

Sämre gick det igår när jag vid Byholms hamn skulle ta några bilder vid stranden. Strandremsan var fin och jämn och jag skulle bara förflytta mig ett par meter och steg på en liten hög med torkad vass. Tyvärr fanns ett hål med vatten under vassen och helt plötsligt låg gubben med näsan i backen. Men en smärre sträckning i ljumsken som följd. Igår kväll var det ganska besvärligt och ont men si idag morse var det betydligt bättre.

Annars har jag inte alls flugit mycket detta år. Inget alls närmare bestämt. Jag tror Greta skulle vara stolt över mig. Någon längre bilfärd har jag inte heller gjort. Några gånger över till Umeå har det blivit och naturligtvis Urkult. Det känns nu som det är läge för en resa av ett eller annat slag det närmaste halvåret. Säg inget till Greta! Men först Umefolk i februari. Flera fina band och artister finns redan i startfältet. Och bästa möjliga läge på hotellet var säkrat redan i slutet av oktober.

Julen förflöt annars fint och fridfullt. Middag hos sister Jane och jag åt med måtta av den goda maten och mådde som en prins. Bättre kunde det inte bli. Nytt för i år var fem marschaller som lyste upp gården mot byn. Uppsatta på stängslet för fårhagen. Det skall jag prova fler gånger, kanske redan till nyår.

Förresten har jag kommit till insikt att fyrverkerier och smällare borde förbjudas för allmänheten och endast professionella pangmästare tillåtas avfyra dessa pjäser under ordnade former. Bättre för husdjuren samt mindre störande och ofog i tätorter och städer. Nu är det nästan som ett krig vid nyår och dagarna innan. Jag minns hur det var när jag bodde i Malmö och bättre har det väl inte blivit. Vad sägs: fyrverkeri eller lasershow, smällare eller marschaller?


Umefolk – artister som redan är klara och fler lär de bli. Bjäran, Rim, Golbang, Symbio och inte minst mäktig Allspel som inleder Umefolk, för att nämna några.

Åh, äntligen lite vinterstämning i naturen.

Det var där bakom den vita stenen som jag stöp på näsan. Näsan, skallen och kameran klarade sig. Tillfällig defekt i ljumsken.

Idylliska strandbodar som ännu till viss del används.

Inte är det mycket till is. Farligt att bege sig ut på isarna nu innan vi fått ordentlig köld.
Blå timmen nästan hela dagen nu innan solen åter på allvar börjar göra sig påmind.

2 kommentarer

 • annepauline

  Vilka vackra bilder! Kallt, ödsligt men ack, så vackert.
  Nu har vi nyår kvar. Jag tycker inte om det här okontrollerade raket kastandet. Inte blir det vackert heller med raketer som far hit och dit. Usch, så det skrämmer djur och fåglar, både vilda och tama. Ett riktigt otyg är det.
  Det borde vara fyrverkerier under kontrollerade former på bestämda platser, smällare ska bort helt och hållet.
  Ja, varför inte lasershow, marschaller är också väldigt stämningsfulla och fina. Och tysta, haha!

  • Per

   Jo, det är kalla, blåaktiga färger nu i naturen. Jag hade kunnat få en mera varm nyans i bilderna om jag velat men jag ville ändå visa hur det är i verkligheten.
   Jag har för mig att det finns ett medborgarinitiativ på gång som vill få bort fyrverkerier från allmänt hanterande. Få se hur det går? Det är mera sällan sådant faller riksdagen på läppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »