Allehanda

Samhällsförbättraren har talat!

Valet i Sverige är över men ändå är det strul både med regeringsbildandet och med rösträknandet. Det finns de som menar att det förekommit röstfusk och har fantastiska konspirationsteorier om detta i beredskap. Ett par distrikt har rapporterat att de sänt in fel valresultat och det påverkade också ett mandat i riksdagen. Så långt, får vi väl säga.

I Umeå var folk missnöjda med att det blev långa köer till vissa röstningsställen och på slutet blev det så att de som stod i kö när valet avslutades klockan 20.00 ändå fick rösta även om det blev på mera än en timmes övertid. Det var inte heller bra enligt expertisen.

Inte konstigt att det blev som det blev med röstandet med tanke på det krångliga valsystem som finns i Sverige. Alltså, i Sverige har varje parti sin egen röstsedel. Varför det? Skulle det inte vara bra mycket enklare med en neutral röstsedel där den röstande skriver ett nummer för det parti eller den kandidat hen tänkt rösta på? För att bevara sin rösthemlighet i nuläget är man alltså tvungen att i allas åsyn ta en röstsedel från varje parti för att sedan slänga alla röstsedlar utom en. Invecklat i onödan och slöseri med papper. Hur många ton med slängda röstsedlar blir det?

I Umeå försökte man på något ställe lösa detta med valhemligheten så att man bara fick gå in en och en vilket gjorde att det tog erbarmligt lång tid och köer uppstod.

Något annat som av många upplevs som krångligt och onödigt är bytet mellan sommartid och vintertid. Nu har EU-kommissionen fallit till föga för gnället och lovar att varje land själv får bestämma vilken tid de vill ha. Fine, säger jag, för nu har Finland möjlighet att få samma tid som övriga Norden och därmed förenklas samarbetet och utbytet mellan länderna. Ja, för den delen med hela central-Europa. Det är ju ändå åt det håller vi mest har våra kontakter. Att det sedan blir lite mörkare eller ljusare i förhållande mellan östra och västra delen av tidszonen har knappast någon betydelse. Det är en vanesak.

Jaha, tror ni de styrande i republiken nappar på förslaget? Det skulle förvåna mig, de har inte ens en gång tänkt åt det hållet. Jag borde skriva en petition till president Sauli.

När jag ändå är i farten har jag ytterligare ett förslag på ett smidigare samhälle men det gäller inte Finland eftersom vi redan har detta i bruk. Jag tänker på att kunderna i matvarubutikerna själva borde väga och prismärka sina inköp av frukt, grönt och andra specerier som lämpar sig.  Ett mycket smidigt system som snabbar upp genomströmningen i kassan. Att Sverige, och kanske också andra länder för den delen, sitter fast i gamla rutiner och inte snappat upp detta är för mig ett mysterium. Dags för förändring i butikerna, Moder Svea!

Det sägs att Sverige är föregångsland för Finland och att där sker utvecklingen tidigare men allt har de ändå inte fått rätt. Därför bör kungariket snegla österut och införa nytt system vid val samt vänja kunderna att själva väga sina inköp av frukt och grönt. Pronto!

Jaha, tror ni de styrande i kungariket nappar på förslaget? Det skulle förvåna mig, de har inte ens en gång tänkt åt det hållet. Jag borde skriva en petition till kung Carl XVI Gustaf.

Än skall mycket vatten flyta förbi innan mina förslag blir verklighet.

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Det var längesen Sverige var föregångsland för Finland. Man vet inte om man ska skratta eller gråta åt valet. Hur ska man kunna styra upp det på ett trovärdigt sätt? Hur ska man överhuvudtaget kunna styra landet?

  • PJ

   En delikat situation. Som jag ser det vore det bra att skippa blockpolitiken och prestigen. Blockpolitiken, precis som valssystemet med att partierna har egna valsedlar, är förlegade fenomen. Istället borde man koncentrerar sig på kärnfrågorna som att förkorta vårdköerna, förbättra integrationen och få en rättvis beskattning. Komma överens om politiken först och sedan tillsätta regering. Vem som då blir statsminister spelar mindre roll.

 • Erik Forsling

  Visst är valet i Sverige ett spektakel, men metoder och teknikaliteter ger jag mig inte in på. Sverige är helt enkelt bara ännu ett splittrat och förvirrat rike i en splittrad och förvirrad värld. Valsystemet må till synes halta, det gör det normalt inte i normala fall, men nu haltar hela den globala politiska situationen. Se bara på stormakterna och länder som Ungern. Det är allt jag har att säga om det.

  Vad gäller valhemligheten, och rätten till sitt egna personliga val – den håller jag på som en absolut rättighet. Inga eftergifter finns där att ge. Men hur ser det då ut i mitt fall? Jag förhandsröstar för att vara på den säkra sidan. Jag går fram till bordet med röstsedlar. Jag tar de tre jag behöver – riksdag, landsting och kommun – tillsammans med tre valkuvert. Jag står kvar vid bordet, om det inte är trängsel, stoppar de tre sedlarna i kuverten, klistrar igen och går till valförrättarnas bord. Jag räds inte. Inte ännu. MEN varje röstberättigad måste kunna ha rätten att hålla sin röst hemlig, och att den rösten står bortom all yttre påverkan från familj, släkt och utomstående. Men det där sista fungerar inte, och har aldrig gjort sedan rösträttens införande. Nuförtiden utbrister man att kvinnor med huvudduk leds av sina patriarkala män till båsen, och röstar som de befaller. När rösträtten i riket var yngre var det en outtalad sanning att kvinnor i huckle röstade som deras ”försörjare” befallde. Det om det.
  ——————————————————
  Om vi tänker på samma typ av system för kundvägande av lösviktsvaror så har det en gång funnits i Sverige, men det försvann. Med lite tur finns dock vågarna kvar när man själv står där vid lösviktens frukt och grönt med bara växelpengar i börsen. Har jag råd eller inte? Varför försvann systemet. Jag vet inte, och har inga belägg, men en kvalificerad gissning – och såklart finns alltid denna eviga hörsägen (Råttan i pizzan) – och människans förmenta snikenhet – som i det här fallet kan stå handlar’n dyrt.

  Man knappar in billiga äpplen på vågen, men lägger i snarlika dyrare. Man öser upp – alternativt lägger i – ett visst mått av en vara, väger och klistrar på prislappen, för att sedan fylla på med en lämplig dos ytterligare. Personligen tillämpade jag inte den metoden – varför skulle jag ljuga om det så här långt efteråt, men hörde senare talas om den. Det finns nästan ingenting som det inte går att missbruka. Men det system för kundvägning som du syftar på kanske är ett annorlunda fungerande system. Jag har ju knappt varit i Finland, och definitivt inte som kund hos dagligvaruhandeln.

  Ett annat system som snabbar upp för såväl personal som kunder – men som också kanske i förlängningen kan leda till uppsägningar av överbliven personal i låglöneyrken – är självskanning. Det systemet finns i vissa butikskedjor i Sverige. Kära K. är, eller åtminstone var, en hängiven användare av det systemet när vi var Familjen. Själv är jag inte intresserad, men har har testat ett par gånger, med katastrofen fulländad i såväl mitt huvud som i skannern. Men det är en uppskattad metod. Dock har jag numera inte ett endaste kort hos något företag ö.h.t. Och det krävs. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvskanning .

  Säg nu bara inte som den där uppfinnaren i Lorry: ”Tänkte inte på det.” Du har säkert ett bättre svar.

  Det är vad jag har att säga om det.

  [Kunskapsfråga: Från vilken film har jag stulit detta ovanstående försvenskade citat?]

 • PJ

  Kakel Spektakel finns det ju en figur som heter med ursprung i barnböcker av Lennart Hellsing. Denna gång blir det kanske spektakel ända in i kaklet? Aktuellt med tanke på att vissa partier lovat att kämpa ända in i kaklet. Ett chickenrace där någon måste ge sig, och kanske bryta vallöften, för att rädda situationen. Vi får se var det landar.

  Visst, valhemligheten är en odiskutabel rättighet. Jag drar dock slutsatsen att du inte nyttjade denna rättighet fullt ut eftersom du inte räds att visa dina val för den nyfikne i vallokalen. Själv har jag inte heller problem med att visa mina sympatier.

  Angående självvägning av frukt och dylikt fick jag idag rapport om att detta förekommer även i Sverige. ”..i de flesta större matbutiker som ICA Supermarket, Kvantum och Maxi samt Coop och även Willys…” Så det så. Om det sedan är lika allmänt som i Finland är en annan sak.

  Jag läser att du har vissa betänkligheter angående systemets säkerhet med tanke på snatterier, vilket det är om man ändrar märkning eller fyller på med ytterligare frukt efter vägning och märkning. Möjlighet till dylikt beteende finns naturligtvis även i Finland man jag tvivlar på att det är vanligt förekommande. Jag tror inte folk i allmänhet har tid att trixa med ett äpple mer eller mindre eller byta etiketter. Eller så är vi ovanligt hederliga i Finland men det tror jag inte är förklaringen. Kassapersonalen kan se vad som finns i påsen och t.ex. frukt är märkta med speciella små etiketter om det finns frukter som ser snarlika ut och har prisskillnad. Fungerar det i Finland borde det fungera i Sverige också. Det är nog gammal vana som gör att ni kör i samma hjulspår. Självvägning och märkning finns även i mindre affärer här i Finland.

  Självskanning brukar jag ta till när jag inte har så många varor i korgen. Samlar ihop mina varor och går till en terminal. Snabbt och smidigt samt bara en kassörska som övervakar flera terminaler. Är det däremot ett veckoinköp går jag via kassan för det upplever jag som bekvämare för mig som kund. – Här behövs bara ett vanligt betalkort, vilket som, för att betala varorna.

  Film är inte min starka sida så där står jag din fråga svarslös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »