Livet på landet

Travandets belöning

Maj månads sista dag avslutades det sista av vårens måsten. Min vedhög blev färdigt travad i några lämpliga fyrkanter och nu får veden torka till början på juli när jag täcker den med plåtar. Så får de stå ute två somrar. Jag känner mig ganska nöjd.

Samtidigt så ser jag ännu mera jobb och underhåll vart jag än vänder huvudet.  Målningsarbete, fixande, reparationer och diverse projekt. Men det är väl så det skall vara, alltid något att dona med, inne eller ute. Jag är dock ingen arbetsnarkoman utan känner jag för det tar jag en tupplur när det så passar. Eller en spatsertur. Det är avkopplande att trava på, både på det ena sättet och det andra. Motion och meditation får man.

Under kvällens vandring upptäckte jag att nu har myggen kommit på allvar. Åtminstone inne i skogen. Kanske dags att ha en björkruska till hands i den stilla, fina kvällen? För den var fin, kvällen. Ja, sommaren är här, första juni. Bäst att passa på och njuta nu för snart är det midsommar och efter det mörknar åter kvällsnatten allt tidigare. Om tre veckor är det sommarsolstånd.

Vedtrave

Egentligen var det mest vedtraven jag ville visa i detta inlägg. Höjd ungefär 1,4 meter. Hur många kubik det blev vet jag inte med alltid värmer den någon tid. Varje pinne, varje klabb är placerad med omsorg på sin plats och har sin funktion. Speciellt de i hörnen.

12 kommentarer

 • annepauline

  Vedklabbarna ser ut att vara travade med millimeter precision. Snyggt! Nånting annat kan jag inte säga.
  Jag tänkte på det igår att om tre veckor vänder det och blir mörkare tider igen. Nog rusar tiden iväg alltid, man borde hälla bromsolja i klockan.

  Hyfsat varmt är det här, ca 22 värmegrader. En hel del getingar får jag in så fort jag öppnar ett fönster. Jag får gå ut och spana efter en Amanda Lind frisyr, alltså en jeitingböllo, nånstans i närheten lär den finnas.
  Annars är det nytt dödsskjutningsrekord här. Tre skjutna på mindre än två dygn. Två samma dag. Icke drogrelaterat. Det var en unge som blev puttad av sin cykel av en annan unge. Då ingrep VUXNA som ansåg sin HEDER kränkt och som av en händelse hade de skarpladdade skjutvapen i sina fickor. Pang, pang, så var två döda. Allt detta enligt polisens rapportering. Jag tror jag ska gå ut och köpa mig en revolver. Ifall min heder blir kränkt.

  • Per

   Haha, kanske Amanda finns i närheten? Arg som ett bi. Bäst att du skaffar biodlarhuva som komplement till munskyddet. Det vore ett uppfriskande inslag i gatubilden. Kanske beväpnad med en rosa vattenpistol. Kommer farbror polisen men nationella insatsstyrkan i främsta ledet säger du bara att de kränker din konstnärliga frihet. Då kommer kulturministern med alla getingarna till ditt försvar.
   Förresten läste jag någonstans att vattenpistol är ett effektivt vapen mot närgångna duvor.

   Även här är det sommarväder, precis lagom varmt. Behöver inte vara mera. Jag är nämligen ingen bastu- och solvän. Och jo, vissa klabbar är nästan placerad med millimeterprecision.

 • Wesber

  Haha, bara att läsa bådas P-J -s och ANNEPAULINS kommentarer till varandra gör ens dag mycket roligare. Visst är vedtraven fint travad, det är nog lite av en pedant som varit i farten där, eller hur???? Här har fästingarna invaderat oss, jag har redan plockat en på mig själv. Huvaligen,

  • Per

   Nja, pedant är jag kanske inte men just med att bygga en trave så gäller det att se till att den inte ramlar i något skede. Att den är stabil. Usch för fästingar, då tar jag hellre Annepaulines getingar.

 • E

  Det var ovanligt vackra ”vedapinor” du har där! Hur många kubikmeter ved det är beror på vilken pall du har under. Är det en FIN-pall (100 x 120 cm) så är det ca 1,7 kubikmeter per pall. Men om det du använt en EUR-pall (80 x 120 cm) så är det ca 1,35 cbm/pall. Jag räknar då med en höjd på 1,4 m.
  Hälsningar ”Logistikspecialisten” 🙂

  • Per

   Det är ett mischmasch av pallar, både standardpallar och engångspallar så jag blev tvungen att stiga i träskorna och beträda stigen till baksidan uthuset och där med måttband ta mera exakta mått. Gammal inventerare av trävaror som jag är. Till på köpet är vissa pallar hopbyggda med en luftkanal nedtill Det blev 10,967 m3 men låt oss avrunda nedåt så låt säga något över 10 kubik. Gott så! Jag får tacka Logistikspecialisten för visat intresse. Jag förstår att de gamla jobbandarna vaknade till liv.

  • Per

   Jag skulle säga att det är himlen den blåa som syns genom lövverket. Ett bekant fenomen när solljuset dagtid träffar jorden. Jag tog bilden med bloggkameran och den är oftast inställd på auto varför övre delen av bilden blev tämligen urlakad. När jag så framkallade i Lightroom och minskade högdagern så uppstod detta resultat. Jag gjorde ett par försök men den delen av bilden gick inte att rädda.

 • E

  Jepp! Jag har räknat fraktvolymer för hundratals långtradere, containers, flygfrakt m.m. under årens lopp och den kunskapen sitter som berget fast jag försökt förtränga den efter pensioneringen. Inte min huvudsakliga syssla, men det ingick för att kunna offerera fraktpris till kunderna. Nå, nu ska jag återgå till att försöka glömma den numera onödiga kunskap som tar upp plats i hjärnkontoret. 🙂

  • Per

   Jag kunde gissa det. Jag hade en liknande syssla en gång i tiden även om det då bara gällde långtradare.
   Visst bara att glömma, nya tag! För min del gäller det att beräkna kommande årsbehov av brännved för spiseln. Jag är på god väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »