Allehanda

Fyndig kryssning

Idag blev det bl.a. besök på loppis. Det är alltid kul att ibland slösa en timme bland gamla grejor som känns överlopps för andra. Har man tur kan man hitta riktiga fynd. Idag har jag siktet inställt på böcker. Husgeråd och prydnadssaker är inte riktigt min grej. Egentligen borde man själv ställa till med loppis. Säkert skulle jag få ihop en ganska fin samling med saker som någon annan kunde tänkas ge en slant för.

Jag kryssade runt bland lådor och bord, möbler och tarvting för att hitta ett fynd eller två. Napp blev det, speciellt med tanke på priset. 3 euro för två böcker. ”Med Älvsnabben över de sju haven” samt ”Svarta tjurar” av Evert Taube, illustrerad med fina svartvita fotografier. Båda böckerna är utgivna på 1950-talet.

Efteråt lät jag Brunte sakta rulla till grillkiosken vid viken. Där tog jag en kopp te och kaka. Damen före mig köpte kaffe och samma sockerkaka. Det första hon gjorde när hon slog sig ned vid bordet på terrassen var att välta kaffemuggen så att allt kaffe flöt omkring som en plötslig tsunami. Hon fick nytt kaffe och disktrasa så de ordnade sig. Dock var hennes problem inte förbi. Hon tog en tugga av kakan och fick smulor av kakan i luftstrupen. Nu påbörjades ett hostande som inte tog slut så länge jag satt där. Just sådana kaksmulor kan vara oerhört irriterande när de väl fått fäste bak i halsen. Jag har själv blivit utsatt för sådant. Jag kände också en sådan kaksmula som retfullt sökte en plats men jag hann svälja i tid innan den lilla illbattingen hakade fast.

Jag såg mig omkring och mina ögon fastnade på en skylt av obestämt datum som upplyste om att det är 297 sjömil till kungliga huvudstaden. Visserligen pekade skylten åt helt fel håll. Hade man fortsatt åt det hållet hade det blivit långt över 20000 sjömil fågelvägen innan man siktat slottet. Nå, det gäller att vara lite fyndig och tänka till. Det är nog så att första anhalt är bryggan i pilens riktning, där väljer man riktning efter väder och vind med seglet i topp. Att kryssa kallas det.

Lång väg till nästa stop med korv och glass

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »