Allehanda

Rapport

En hel vecka har gått i förkylningens tecken. Två dagar stannade jag hemma från jobbet när snoret rann från näsan snabbare än jag hann torka och hostan rev mitt bröst i bitar. Jag överlevde men får leva med eländet minst en vecka till. Dramatiskt värre.

Idag hade jag beställt sotaren till min spis och skorsten. Ett årligt återkommande ärende. Sotaren, en glad typ, som gärna förhör sig om situationen på backen och jobbet medan han putsar spis och mur. Denna gång hann han inte så långt. Jag hörde en salva med föga fina ord genom huset och gick ut på gårdsplan för att se vad som stod på. Där stod han uppe på taket och försökte kasta sin borste med lod ned genom rökkanalen. Detta visade sig vara omöjligt enär kajor behagat bygga bo i skorstenen under sommaren.

Vad jag hatar dessa kajor! De sitter där hojtandes på skorstenen och flyger bort när jag visar mig på gårdstunet. Men så fort jag inte är till städs bygger de bo och proppar min skorsten full med bråte. På åtta timmar kan de fylla en skorstenspipa med pinnar och cementliknande massa. Nu är det slut med detta. Skorstenen skall rensas och nytt skyddsgaller installeras.

Till nästa vår skall jag skaffa mig ett hagelgevär för att ge de fräcka inkräktarna en läxa. Eller åtminstone ett luftgevär, eller en slangbella. Det skulle inte förvåna mig de minsta om de är fridlysta, liksom skarvarna som förpestar vår skärgård med sin skit. Rapport slut.

I brist på annat blir det Nuffield med extralys

4 kommentarer

 • Maclindhe

  De värsta fågelmarodörerna i Malmö är fiskmåsarna och gässen. På närmre håll bråkar jag med duvor som häckar över vårt förråd och svär lite över skrikande wanna-be-fiskmåsar (svalor)
  Men koltrastar sjunger vackert!

 • Chorizo

  Tänk sånt besvär jag har med fåglar och ändå äter jag inte fågel. Tranorna skriker på vårarna, svalorna skiter på min bil, kajorna bygger bo i skorstenen och trastar stjäl mina bär. Men lärkan i skyn gillar jag, svanar i havsvikar och domherren i snötyngd buske.

 • Lasse

  Kajorna är nog fridlysta, men hagel biter nog lika bra för det. Det gäller bara att använda taktiken S.G.T alltså skjut gräv och tig!
  Annars är nog ett galler över skorstenen det effektivaste sättet att slippa dessa ”skorstensbyggare”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »