Allehanda

Nya utmaningar

Att stå inför nya utmaningar kan vara krävande men också intressant. Tiden går fort när man måste sätta sig in i något nytt men det kan också vänta överraskningar runt hörnet och misstag kommer säkert att begås; hoppas bara att de stora misstagen undviks.

Jag försökte idag pröva på ett ritningsprogram i Saltgruvan och det gick väl bra; problemet var mest mushantering, konstigt nog. Som ny datoranvändare gäller en av de första sakerna att klara av att klicka med och föra musen över skärmen; en funktion som kan vara nog så besvärlig för en ovan. Men man lär sig snabbt. Själv är jag van datoranvändare men jag har mest använt bildbehandlingsprogram och där är vissa funktioner motsatta det som fanns i detta ritningsprogram. Alltså gjorde jag saker bakfram. Vanans makt är stor.

Mycket av det vi människor gör i vår vardag är ren vana och inövade mönster. Att ändra på det kan vara svårt, även om det skulle vara en förbättring eller förenkling för oss. Mycket av vårt beteende är kombinationer av olika inövade mönster och minnespräglingar, även i situationer som är helt nya. Så måste det också vara för vi skulle inte kunna fungera i vardagen om vi för varje handling måste tänka ut hur vi skall göra, steg för steg. T.ex. att köra bil är en sådan sak. I början är det skakigt, försiktigt och vi måste vara medvetna om situationen när vi t.ex. kommer till en korsning. När vi sedan kan köra bil och är vana märker vi inte ens hur vi kör. Vi bara kör. Som att gå, cykla, läsa…

Nåja, programmet lär jag mig väl småningom, men det finns många andra uppgifter som också skall trimmas in. Tydligen är man aldrig för gammal för att lära.

skogen 3
I skogen krävs det inte så mycket men man får inte gå vilse, då kan sluta illa.
dead tree
Med spretande grenar står det döda trädet kvar som en zombie. Ändå vackert på sitt sätt.

4 kommentarer

  • PJN

   Det är samma vid användande av vissa truckar, t.ex. stativtruckar som ofta finns i arbete på olika lager. Kan vara nog så förvillande innan det sitter.

 • Leya

  Jo, nya program har vi också fått, och vanans makt är gigantiskt stor känns det som. Men, men – så småningom ska det väl ”sitta” där! Problemet är att man måste vara så fokuserad hela tiden för att inte falla tillbaka i mönstren. Det går inte att slappna av på ett bra tag.

  • PJN

   Det gäller att koncentrera sig och ta det långsamt i början. Förvånansvärt snabbt kommer ändå det nya att fastna i händerna, för det är ofta där som t.ex.tangentkombinationer för olika snabbkommandon sitter. Skall man peka ut vilka tangenter man använder för ett visst kommando blir det svårt ibland men lägger man händerna på tangentbordet så utför händerna manövern automatiskt. Ungefär som att spela ett instrument.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *