Allehanda

Period Länkkorv

Jag överlevde surströmmingen även om jag ett tag trodde att doften skulle sitta kvar för evigt i väggarna. Så icke och nu har jag återgått till normala matvanor, vad det nu är, för jag är en periodare när det gäller viss mat. D.v.s. jag äter samma mat och livsmedel intensivt under en period för att helt plötsligt inte vilja se den rätten mera för allt i världen.

Kring jul nyår var jag en flitig äggätare, både stekt och kokt, men nu har jag inte ätit ett ägg på snart ett halvt år. Förutom äggröra till frukost på hotellet i Umeå vid min Norrlandstur för inte så länge sedan. Men det räknas liksom inte.

Rödbetor skulle det vara på tallriken varje dag i våras men fr.o.m. midsommar har mitt rödbetebehov varit fyllt för hur länge vet jag inte. Jag åt upp de sista skivorna i förrgår bara för att tömma burken.

Ett tag var det bara soppor som gällde, nu är det säkert flera månader sedan jag sist åt soppa. Borde snart bli dags känner jag. En rejäl fisksoppa borde det bli. Låt mig hänfalla till en sopperiod.

Så har vi detta med korv. Just nu är jag inne i en länkkorvperiod efter att inte ha köpt länkkorv på mycket länge. Och det duger inte med vilken länkkorv som helst utan det skall vara Atrias kringla. Lite förrädiskt är det att äta den korven för den kan ätas när som helst, t.o.m. bara en liten stund innan man går och lägger sig och det är inte bra för midjemåttet, sägs det. Visserligen är den inte den godaste korven men den kan ätas som den är utan tillredning och på något sätt är den en nationalrätt på Pampas. Har man inget annat går det alltid att äta en bit länkkorv.

Potatis är en standardprodukt på mitt matbord även om det ibland kan infalla en kortare risperiod. Även brysselkål, syltlök och gurksallad är stamgäster på min tallrik. Jag har allvarligt funderat på att bilda en grupp på Facebook som skulle heta ”Syltlökens vänner”. Någon som ansluter sig?

Det har blåst rejält senaste dygnet men båtarna låg kvar vid byns hamnar.

2 kommentarer

  • stenuppsala

    Vad vore livet utan syltlök? … på tal om mat så är två nya burkar med surströmming inköpta, en gul burk igår (Oskars – den är inte favorit – men burken var perfekt) och så favoritburken idag en blå (Kallax). När vet jag inte – kanske söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *