Allehanda

Livsstilar

Vad är bättre än ett givande samtal om livet, resor, ekonomi, politik, livsstil, framtiden, minnen, hälsa och välmående?

Igår besökte jag sister Jane med gemål i den Lyckliga Staden. De bjöd på middag. Köttsås av älg, egentillverkad lingonsylt, broccoli och som efterrätt äppelpaj av egna äpplen och vaniljsås. Supergott!

Som vanligt diskuterade vi en hel del. Bl.a. berättade de att de nu kör en kampanj med att inte äta någonting efter klockan fem på eftermiddagen. Ett bra sätt, tillsammans med motion, att gå ned några kilon. De har nyligen återvänt från en resa till Sicilien och där åt och drack de så gott att de tyckte att ett något mera spartanskt leverne var nödvändigt innan de åker på nästa tripp i november. De har också en vit period, d.v.s. inget öl, vin eller annan stark dryck, skall inmundigas innan nästa resa.

Detta med att inte äta någonting efter klockan fem är något som kanske också jag borde följa? Ofta vill jag ha en smörgås och te ganska sent på kvällen. Hur skall jag lyckas med det, bryta vanan? Jodå, sa svåger, det går hur bra som helst efter några dagar. – Då blir det bara lite maté ikväll för min del. Få se hur jag lyckas?

Vi diskuterade också livsstilar. Hur jobbar man på rätt sätt, hur mycket, när. Alternativt boende, kanske en lägenhet i Spanien/Portugal som pensionär, eller en stuga i ödemarken. Behöver man köpa en massa grejor, senaste nytt av allt eller klarar man sig med ett enklare liv? Mindre boendeyta, färre ägodelar att ta hand om och bekosta. Själv har jag varit inne på dessa tankar många gånger och skulle inte ha något emot att prova på en enklare livsstil. Fast jag har ju redan en ganska enkel livsstil men den går kanske att förfina.

För att citera Thoreau:

När man skaffat sig nödvändigheterna, finns det ett annat alternativ än att sedan skaffa sig överflödigheter, och det är att verkligen börja leva.

På Facebook fick jag idag syn på en länk till en tidningsartikel om ett sådant alternativt sätt att leva. Det är Rania Rönntoft och sambon Andreas Skoglund i Matfors en bit från Sundsvall som flyttat från Göteborg för att leva ett mera lugnt liv nära naturen. Ganska tufft tycker jag att ungdomar väljer denna livsstil när andra i deras ålder köper hus, tar lån, skaffar barn, klättrar i karriären. De tror på downshifting något som också jag är intresserad av. Jag kommer att följa Ranias blogg Rania Maria Photography” en tid och se hur de lever livet.

Ytterligare en länk, ”Du och din puls går ner i varv i naturen”, som handlar om välmående, hittade jag på YLE:s hemsida där vikten av visteles i naturen framfördes. Självfallet tog jag idag i samma anda en runda på ca 6 km gåendes i rask takt. Dock stannade jag till här och var eftersom jag också hade med kameran. Jag borde ha förbättrat min livskvalité en hel del om vi skall tro vad som skrevs på YLE:s sida. Bäst var det när jag upptäckte ett par hjortar som betade på en äng i skogen och att jag också lyckades fånga dem på bild. Det är livskvalité!

hjortar
Här står de och kollar en lång stund på vem jag är. Till sist skuttade de iväg in i skogen och ett starkt flåsande ljud hördes. Kanske irriterade över att de blivit störda. Tyvärr hade jag inte mitt 70-300 objektiv och stativ med. Då hade jag kommit nära och kanske fått en kanonbild.
2015-10-03 Oravais hamn
När jag åkte hem igår kväll stannade jag till i kyrkbyn och tog denna bild från hamnen. Tyvärr lite sent för att fånga en ännu bättre solnedgång.

0 kommentarer

  • Syster yster d.y.

    Jag läste i ”I Form” tidningen om att man äter protein av sorten kasein, som finns i mejeriprodukter som keso, skyr, parmesan och mjölk en halvtimme före man lägger sig, så sätter man fart på förbränninge. Men man får ska vara försiktig med kolhydrater samtidigt. Du får testa dig fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »