Allehanda

Det som göms i garderob, kommer upp i tö

Idag när jag städade i en garderob föll mina ögon på en trave VHS-kassetter. Jag visste att jag har en hel del intressanta TV-program inspelade från slutet av 80-talet och en stor del från 90-talet. Jag har en förteckning över innehållet på kassetterna och tur är det. Annars hade det nog blivit svårt att veta vad som är inspelat. På ett par kassetter fanns endast antecknat kameravideor. Inget annat.

Jag laddade min kombinerade VHS-DVD-spelare med den ena kassetten och undrade vad som komma skulle. Det visade sig vara kamerainspelningar från slutet av 80-talet och början av 90-talet. Inspelningar som är 20 år gamla eller mera. Inspelningar som jag inte tittat på sedan dess och glömt bort. Vilken trevlig överraskning att åter få se hur det var på den tiden. Kvalitén på inspelningarna var inte lika bra som man idag kan spela in med en vanlig digital kamera som ryms fickan men ändå rätt bra med tanke på att de legat bortglömda i 20 år.

Där fanns salig mor i bästa välmåga, där sprattlade Stina i sin babykorg, där syntes Anna och Edna, ett par äldre damer som är legendariska i byn. En bättre historieberättare än Anna får man leta efter. Men också några andra nu avlidna personer från byn syntes. Även landskapet i byn har förändrats under dessa 20 år. Tänk vad tidens tand gnager raskt. Eller rättare sagt, vad växtligheten kan ta över när inte det småskaliga jordbruket längre tuktar sly och ogräs.

Julen är annars en högtid när det fotas och filmas flitigt. För att sedan falla i glömska och i värsta fall slarvas bort på hårddiskar och andra lagringsmedier. Det gäller att ha ordning på grejorna och gärna också backup. För dessa videor som nu spelas in kan vara guld värda om 20, 30 år eller ännu längre fram. Jag är glad att jag har kvar dessa VHS-kassetter och även att jag kan kopiera över dem till DVD-skivor. En kassett är osedd men jag tror mig på ett ungefär veta vad där finns. Något att titta på i julhelgen mellan varven. Visserligen har det inte snöat in i min garderob men det är töväder idag och en vit jul får vi bara drömma om.

Min julstjärna på vinden lyser vackert i juletid

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »