Resor

Resetips till musik, dans och värme

Senaste natt blev det vintertid och gissa vem som vakande som vanligt utan att ta den extra sovtimmen? Istället kravlade jag mig upp före fem (!) upp, gjorde min hotellfrukost som vanligt på söndagsmorgonen, kollade tidningar och bloggar och strax var klockan sju. Vad tiden går!

En blogg som jag läser från och till heter Stina Jackson – Vid Klippiga bergens fot. Hon gjorde nyligen en resa till New Orleans i Louisiana och skrev ett blogginlägg: New Orleans – en Kärlekshistoria. En inspirerande berättelse med fina bilder av en underbar stad. Åtminstone tror jag att det är så bra som hon också beskriver. Själv har jag tidigare funderat på denna stad som resmål just för att den är annorlunda jämfört med än många andra storstäder i USA. Stina skriver: ”New Orleans är en ganska liten stad med cirka 350’000 invånare och den är även liten till ytan”. Detta med storstad är alltså relativt men kanske det är en riktigt passlig storlek för en stad?

New Orleans ligger alltså högt uppe på min reselista tillsammans med Machu Picchu, San Fransisco, Grekland m.fl. Jag tror New Orleans kommer som god två efter Machu Picchu. Det som lockar mig är de vackra husen, musiken, maten, närheten till Mississippi-floden och Mexikanska Golfen, floddeltat, den mångkulturella historien med både fransk och spansk närvaro. Människorna lär också vara mer toleranta och frisinnade än i övriga Södern. Jazzen är stor i staden men det som intresserar mig mest musikaliskt är zydeco-musiken. Den borde finnas i området. – Tilläggas kan att det är en viss skillnad på zydeco- och canjun-musik: What is the difference between Cajun Music and Zydeco?

Jag kollade faktiskt på kostnader för en resa till New Orleans för ett par veckor sedan och visst, det är en ganska dyr resa men ändå inte oöverkomlig. Jag kan ju alltid drömma men tiden går och skall jag ha sett åtminstone något av denna värld innan jag gör min sista resa så är gäller det att både drömma och planera. Vem vet?

new orleans
Enbart kartbilden över New Orleans och närområdet verkar spännande. Jag tror det finns massor att uppleva!

Nedan kan ni lyssna till musiken och se dansen hela eftermiddagen om ni vill, 65 videos på rad. Klicka vidare om ni vill hoppa över någon video. Dansen ser ut att vara en pardans som säkert skulle passa även här i Pampas. De ser ut att ha riktigt trevligt! – Själv skall jag gå ut en sväng i gråvädret.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=OHlHt7Djcg0&list=PLDC14EEA69355BF44]

Jag får i efterhand komplettera med denna intressanta video som verkar vara mycket närmare rötterna:

[youtube=https://youtu.be/aMRnD0r0eq0]

0 kommentarer

  • hasse

    På tidigt 80-tal var jag till Emet folkpark på Countrykonsert. Där spelade ett år Queen Ida & The Bon Temps Zydeco Band . Lönar sej att kolla på Youtube.

    • PJ

      Det är nog från Queen Ida som jag fått upp öronen för denna musik. Aha, så hon har gästat landskapet! Då borde musikstilen vara känd hos många i trakten. Vore kul att höra och se musiken i dess hemsopor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »