Allehanda

I valet och kvalet

Förra helgen lockade en annons med extrapris på en systemkamera. Lite sugen blev jag för jag har inte tidigare fotograferat med systemkamera och jag skulle gärna vilja se om jag tar bättre och mera intressanta bilder med den. Visserligen har jag redan en rätt bra kamera men lusten att få något vassare finns alltid där. Å andra sidan så är den största konsten med att ta en bra bild att se motivet och komponera bilden. Man må ha hur bra kamera som helst men upptäcker man inte motivet så är det ingen skillnad vilken kamera man har och vilka tekniska kunskaper man behärskar.

En annan sak som står på min önskelista är en ny röjsåg, en tingest som är i samma prisklass som kameran i annonsen. Jag har del i en gammal röjsåg men den har många år på nacken är inte alla gånger den mest lättstartade. Som alltid är det roligt att ha riktiga grejor att ta i händerna när man gör något oberoende om det är att fotografera eller röja buskar. Men allt kostar pengar och har man inte en outsinlig brunn att ösa ur så måste man ibland välja. – Jag kom hem med en ny stekpanna kan jag upplysa er om. 50 % rabatt på en riktigt bra stekpanna tillverkad i Frankrike är inte fy skam. Så nu skall här göras gourmetmat i fransk stil.

Om det är ett bra motiv eller inte vet jag ej, men kissen var söt. Gammeldags fönsterhake var det i alla fall.

8 kommentarer

 • Annepauline

  Det är en väldigt fin bild. Blå och vit. Kissemissen ser mycket tankfull ut. Vill måhända ut och jaga fåglar?

 • lagottocattleya

  Klokt om kamera och om fotografering. Har du inte blicken för det kvittar det vilken kamera du än köper. Själv köpte jag en systemkamera förra året – på blocket. En Nikon. Den är mycket bra och tar bättre bilder än min lilla Canon Ixus. Men, jag kombinerar dem. Istället för att köpa ett femtusenkronorsobjektiv för macro kan man köpa en tvåtusenkronors digital kamera modell mindre och få fantastiska närbilder, plus bättre bilder när det mörknat ute och ljusförhållandena inte räcker för den ”stora” kameran. Det gäller att välja som du säger…

  Stekpanna och fransk gourmetmat är inget dåligt val!

  • Don PJ

   Det där med fransk gourmetmat skulle jag naturligtvis inte skrivit. Pannan är bra men det franska i köket saknas denna vecka och om det är gourmet som fräser i stekpannan, det vete gudarna.

   • Erik Forsling

    Din oduglighet som kock framhöll du redan på kronärtskocketiden, men så klart du kan! Eller varför inte då hellre bli gourmand än gourmet! Vet att orden tangerar varandra, men det finns en språkhistoria också – liksom differenser i betydelse mellan (de europeiska) språken.

    Ser en koppling mellan de senaste inläggens tankestoff. Bra kamera + tafflig fotograf ger inte bra bilder. Så sant, så sant, … men vem är domare i den uttagningen? Klart du kan! En på hundra är prima; skulle resultatet ligga mellan 25 – 100% vore du en demon, och det är inte så jag uppfattat dig från din sida i cybervärlden.

    Magiskt bra stekpanna (och kanske t.o.m. finfina ingredienser av prima vara) + rutten kock slutar oftast inte i gourmetmiddag. Hur skulle det kunna!!! Men, jag tror att du underskattar dig själv igen. Klart du kan! Än en gång, vem är domare och betygsättare i den leken? Och, vem kan bedöma det som du redan varit smart nog att tugga i dig!?

    Jag bankar också upp bilder på väggar, och jag har fler av mig godkända än vad som får plats – trots att jag ännu lever kvar i negativkopierandets era, och har en överväldigande mängd ännu okopierade remsor. Negativskanner behövs.

    Men, återigen men, uppskattandet av den perfekta blom- eller fågelbilden, uppskattandet av den lyriska arkitektur- eller naturbilden, skiljer sig radikalt från skådandet av de sociala bilderna, inte minst gatubilderna. Det är i det senare gebitet som jag drar mina lärospån. Och du har ofta publicerat prima vara på din sida.

    Bildkvalité, det är en fråga om såväl attityd som känslor. I betraktarens öga ligger värdet. Och då vill jag tillföra, att jag är mycket bildkräsen. Jag är också en starkt självkritisk person, Har sedan tidigt sjuttiotal använt allt från billiga till halvbra systemkameror, utan automatik – där ljusmätarna efter hand lagt av p.g.a. omild hantering – till något elände jag köpt i en ICA-butik. Engångskameror – överraskande bra i vissa lägen, förödande i andra; så uppfattade jag saken, och en laboratorietekniker i min äldste sons hemstad bekräftade,

    Vill inte vara förmäten, käre bloggvärd, men till dig och en av dina kommentatorer, vill jag bara säga; släpp era pretentioner. Den yttre bildvärlden tar oss med på en inre resa som bara är vi kan uppleva. Den kan bli rik. Bränn hämningarna, ni är ju bra! Domaren kan dra av sig sin peruk, och ta pension!

    • Don PJ

     En sak är jag bra på i köket, nämligen att göra soppor. Min specialitet är en fisksoppa gjord bl.a. på krossade tomater, vitlök och oliver. Valfri fisk kan experimenteras med. Mums. Lägg därtill ett gott bröd och en mustig ost.

     Jo visst, jag har en del bra bilder som jag också har lagt ut på nätet på en speciell bildsite. Men jag håller på att etablera mig på en annat ställe även om det gått trögt. Länk finns uppe till höger, More photos på Flickr. Där finns olika verktyg att se bilderna, även i större format, och det gillar jag. Så inte sätter jag mitt ljus under skäppan. Jag tror jag skall publicera några bilder nu på förmiddagen, regnet verkar nämligen att fortsätta.

 • lagottocattleya

  Jag har tittat lite på flickr, men inte närmre. Egentligen vet jag inte alls vad det är för sajt. Är den så bra som du säger kanske man skulle försöka titta lite mer på den? Jag trodde att i stort sett bara utbildade fotografer la sina bilder där. Dina passar väl in. Jag får som sagt undersöka saken – har en gammal arbetskamrat som är naturfotograf och han har också bilder där.

  Själv gick jag med i ADAY-projektet som gick ut på att lägga upp bilder tagna den 15 maj. Någon mer som var med? De ska gå att titta på från och med den 30 maj på en ny sida som startas då.

  Jag tackar också för uppmuntrande ord från en av dina kommentatörer!

  • Don PJ

   Oj, ska man vara proffs för att platsa på Flickr? Visst finns det fina bilder där men orsaken till att jag valde denna sajt är att det finns olika sätta att se bilderna, t.ex. att se dem i fullskärm med slidshow eller att man klickar sig fram men piltangenterna och kan se dem i egen takt. Tidigare hade jag (fast ännu) bilder på pixbox.se men där visades bilderna i så litet format att jag tyckte att man inte riktigt kunde njuta av alla bilder till fullo. Till på köpet hade de in krasch som gjorde att jag blev av med en del bilder. Nåja, jag har dem naturligtvis på min egen dator men jag orkade inte sätta in dem en gång till.

   Så skaffa du ett konto å flickr och lägg upp dina bilder, de är väldigt fina och behöver inte skämmas för sig.

   Jag hörde talas om projektet man var så upptagen att jag kom mig inte för att knäppa några bilder den dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »