Allehanda

Svenska dagen och avsaknaden av en bakelse

Idag firar vi Svenska dagen i republiken. I kungariket firas Gustav II Adolfs-dagen men egentligen är det samma dag, bara det att vi finlandssvenskar också firar denna dag som vår egen. Gustav II Adolf stupade denna dag på slagfältet i Lützen 1632 och det var tydligen en så stor händelse i historien att den är värd att firas. Kungen bet i gräset den gången; Göteborgarna lär bita i Gustav-Adolfs bakelsen som de var först med att införa och det redan år 1909.

Svenska dagen firades för första gången ett år tidigare och är därmed äldre än både Svenska Flaggans dag, som senare blev Sveriges nationaldag, samt republikens självständighetdag som infaller 6 december.

Själv är jag ytterst sparsam med firandet. Dagen är officiell flaggdag men alla jobbar som vanligt och egentligen är det bara högdjuren som firar med fester, tal och medaljutdelning. Möjligen nämns också dagen i skolorna och minns jag inte helt fel så skulle det sjungas Modermålets sång i skolan denna dag när jag var ung adept.

Någon flaggstång har jag inte så något flaggande för min del blev det inte men i den tidiga ottan kring lägerelden i Saltgruvan, innan dagens slit och släp påbörjades, nämnde en av krigarna att han faktiskt hissat flaggen innan han åkte till jobbet i morse. Visserligen i mörker men flaggan skulle i topp.

Som om det inte räckte med en egen dag, Svenska dagen, så har vi också en egen flagga. Den ser likadan ut som skånska flaggan men med något andra proportioner. Däremot har vi ingen bakelse vilket är synd. Nog skulle dagen vara värd en egen bakelse så att också vi vanliga gräsrötter fick fira lite vid kaffebordet. Inte för att jag ofta köper bakverk och bakelser men fanns det en Svenska dagen bakelse skulle jag köpa den och fira lite för nog är det ändå fint att denna dag finns.

Vet ni förresten att Finlands och Estlands nationalsånger har samma melodi?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bsnt3ntZBAU]

Som avslutning lyssnade vi andäktigt på Modermålets sång!

4 kommentarer

  • wesber

    Inte visste jag att vi finlandssvenskar har en egen dag och en egen flagga, var köper man den flaggan månne. Eftersom jag är ledig från kneget idag så får jag väl fira med en pinnglass, stolt som jag är över att vara finlandssvensk. Jag vill hemskt gärna flytta till Åland efter pensioneringen, där är det en blandning av både svenskFinland och Sverige, fast det lär nog förbli en önskedröm !!!!!!!!??????

    • PJN

      Oj, visste du inte det? Då har du något nytt att fira varje dag den 6 november. Flaggan vet jag inte var man köper. Det tål att forskas i. Ett sätt är att köpa den skånska, den finns säkert till försäljning i Malmö/Skåne. – Åland, då blir det en flagga till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »