Allehanda

Födda och dödda

Födda år 2018 är jag ganska snabbt klar med. Vad jag vet så har ingen i närmaste släkten blivit född senaste året och då menar jag syskonbarns produktion och dylikt. Berömdheter i övrigt kan jag inte uttala mig om för bebisar är i allmänhet inte berömdheter automatiskt om de inte är av kunglig börd och det orkar jag inte befatta mig med; sedan må de vara hur näpna som helst.

Avlidna i släkten är det bara en år 2018, make till en kusin, och alltså inte alltför nära. På så sätt har vi skonats från sorgebud inom närmaste familj och släkt.

Däremot har en massa kändisar dött. En hel del känner jag till namnet och ytligt vad de sysslat med, andra är mera bekanta men de flesta i Wikipedias lista över avlidna 2018 vet jag ingenting om.

Jag vill dock nämna några namn som betytt något för mig eller som jag känner närmare till och vill lyfta fram.

25 mars – Jerry Williams, 75, svensk rocksångare. – Kanske inte min stora idol men ändå en känd rockare av den gamla stammen. Han gav järnet till det sista.

3 april – Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 80, svensk sångerska – Lill-Babs, naturligtvis, en av de verkligt stora stjärnorna i kungariket. Hon hade många kända låtar från 60-talet och hon var ju ett fenomen och en underbar människa.

20 april – Tim ”Avicii” Bergling, 28, svensk discjockey, musiker och musikproducent – Blev egentligen närmare känd för mig först när han dog. Visst kände jag till hans musik till viss del men det var uppmärksamheten kring hans död som gjorde att jag fick upp ögonen för hans person. Kanske det mest uppmärksammade dödsfallet i Sverige 2018?

22 maj – Philip Roth, 85, amerikansk författare – Har jag stiftat bekantskap med genom de böcker som jag läst av honom.

8 juni – Per Ahlmark, 79, svensk folkpartistisk politiker, partiledare 1975–1978, statsråd 1976–1978 och författare – Den politiker som visade mig vad liberalism är. Jag uppfattade honom som ideolog och övertygande debattör. Jag har inte alltid röstat liberalt med det är i de tankegångar som Per Ahlmark presenterade som jag har min politiska hemvist. För tydlighetens skulle är det inte nyliberalismen jag anammar utan en liberalism där varje människa har största möjliga frihet utan att trampa på andras frihet. En avsevärd skillnad vill jag påstå.

11 augusti – V.S. Naipaul, 85, trinidadisk-brittisk författare, nobelpristagare i litteratur 2001 – En författare jag läste långt innan han fick Nobelpriset i litteratur.

30 september – Kim Larsen, 72, dansk sångare, musiker och låtskrivare – En av mina stora favoriter inom musiken. Mycket fin och bra musik som den mannen var upphov till!

Ett hedersomnämnande får Edwin Hawkins, 74, amerikansk gospel- och R&B-musiker som dog 15 januari. Kanske mest känd för låten ”Oh Happy Day” från 1969.

Inte så många dödda kändisar ändå som jag tar med på min lista men en viss betydelse har de haft för mig. Vilken är den/de kända eller okända person(er) du vill lyfta fram som gått bort 2018?


Avlidna 2018 – Wikipedias lista

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Du ställer en fråga här ovan, men jag har inget svar på den. Däremot påbörjade jag en lista av liknande art i ett kollegieblock förra året, men jag lade ner den efter ett kvartal – de dog ju allihop! – och vilka skulle jag ta med. Det var bara deprimerande. David Bowie … hm.

  David Bowie – det var uppenbarligen 2016 jag påbörjade den listan. Men Wikipedia gör det bättre:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Avlidna_2016

  • Per

   David Bowie hade hamnat på min lista för 2016, om jag gjort en då. I början på 70-talet spelades en hel del Bowie på internatet i Borås där jag gick i utbildning då, så jag blev väl indoktrinerad i den musiken, precis som Gösta Linderholms musik som spelades flitigt i rummen. I källarens gemensamma utrymmen spelade norrmännen ofta Grieg på piano, deras stora hjälte. Ack ja, en härlig tid.

 • Erika

  Kjerstin Dellert 5 mars 2018 jag tyckte om henne som person. En trevlig glad person,
  däremot är jag inte förtjust i opera. Jerry Williams som du nämnde var verkligen en
  större chock. Tror jag satt en lång stund och bara tittade på ordet ”död” tog sin tid
  innan jag insåg var det ordet betydde när det gällde Jerry! Tim ”Avicii” Berglings
  blev återigen en lika stor chock som Jerry för mig. ”Avicii” musik gick verkligen
  hem hos mig. Tragiskt när så unga personer väljer att gå över av egen fri vilja, när
  livet blir alltför outhärdligt med stress och en enorm press att prestera mer och mer
  hela tiden. Lisbeth Palme var en av dessa som avled förra året, 18 oktober 2018 (87 år)
  Den svenske brottaren Frank Andersson avled 9 september, 62 år gammal.
  Den norsk/svenska författaren Margit Sandemo avled 1 september 2018, 94 år gammal.
  Finns säkert någon mer, det här är vad jag minns. Lill-Babs som du nämnde var väl
  också något otippat. Det gick liksom bara rakt av så var hon borta. Inte min smak av musik,
  men hon var en godhjärtad person.

  • Per

   Så är det för många, kanske de flesta, det går bara rakt av så är de/vi borta. I många fall helt otippade. Men sådant är livet.

   Sedan är det högst individuellt vilka av kändisarna vi uppmärksammar mera eller mindre vid dödsfall. Vissa fladdrar förbi i rubrikerna, andra kanske vi t.o.m. känner stor sympati för och engagerar oss mera i när det händer. Margit Sandemo t.ex. kände inte jag till även om jag läser en hel del. Istället kom jag att tänka på Axel Sandemose, dansk/norsk författare. Så olika referenser kan vi ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.