Allehanda

Underlig jul

Fridens Liljor med eder
… var det någon som brukade hälsa. Vem minns jag inte men det är väl en passlig hälsning i midsommartid.

Några blomster placerade jag inte under kudden igår natt när jag gick och lade mig, varken liljor eller annat vackert. En vas med syrener fanns dock på köksbordet, väldoftande och klädsamma.

Midsommarfirandet blev stillsamt med middag hos sister Jane & Comp. Grillat stod på bordet, både kött och en gudomligt välsmakande lax. Kvällen i övrigt tillbringades till en del bakom ratten men lite chaufförsbestyr. Det var riktigt vackert att köra hem sent på kvällen och se alla färger som den lågtstående solen förstärkte. Fälten lyste intensivt gröna, havet var så blått och solen lyste rakt i facet så man knappt såg något annat är denna jättebrasa. Solen gick knappt ned på hela natten. Nästan ingen trafik, det var bara att gasa på med bästa musiken i högtalarna.

Svåger kom hit mitt på dagen idag för att prata bort en stund och då kom jag på den geniala idén att dricka upp julölen. Jag hade nämligen till jul köpt ett par flaskor mustigt julöl från Norge med det märkliga namnet ”Underlig Jul” som jag då totalt glömde bort. På etiketten kunde man läsa att det var en brobyggare mellan öl och glögg, bryggt med kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Smaken var kraftig och minsann annorlunda. Svåger tyckte den var god, så god att han stöp i gräsmattan. Ingen mera öl där, var det första jag kommenterade landningen på det gröna med.

Det visade sig dock inte bero på yrsel i kontoret hos svåger eller bofinkens sång i grantoppen som gjorde att svåger bet i gräset. Hans stol råkade med ena benet komma utanför trätrallen som den stod på och då sjönk det spinkiga stolsbenet ned i gräsmattan med följd att det gick av och svåger gjorde en långsam bakåtvolt. Snyggt landat.

Midsommarfirandet avslutandes ikväll med en cykelfärd till grillkiosken nere vid Hellnäs sund. Grannen, fåraherden, var också där med familj för sol och bad. Att vattnet kanske inte var jättevarmt var inget pojkarna brydde sig om; är det sommar skall det badas. Sitter man där en timme eller två vid grillkiosken så får man träffa en hel del folk. Både kända och okända. Det var den stora behållningen förutom de två grillkorvar jag inmundigade.

Julöl vid midsommartid går också an
Bofinken sjöng så vackert i granens topp
Träffpunkt för infödingar och utbys som råkar komma förbi

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.