Upplevelser

En andra jungfrufärd?

Äntligen kan vi med stor säkerhet slå fast att Wasalines nya färja Aurora Botnia avgår på jungfrufärd lördagen den 28 augusti från Vasa till Holmsund. Hela sommaren har jag väntat på detta och så sker det en av de absolut sista dagarna på sommaren. Gott så, det kostar en vacker slant för denna specialkryssning, 129 europenningar, men då ingår skärgårdsbordet, välkomstbubbel och en liten present. En annan sak är att bokningen för denna kryssning öppnas i morgon torsdag kl. 12 finsk tid och jag förmodar att det blir rusning. Håller deras server eller brakar systemet ihop? Vi får se, lite sugen är jag allt.

Jag har annars tidigare varit med om en jungfrufärd, maj 1992 när Frans Suell avgick från Malmö till Warnemünde i Tyskland, inte till Travemünde som annars var en av de hamnar som rederiet Euroway trafikerade. Själv jobbade jag ombord den dagen och såg förmodligen inte mycket av festligheterna. Tyvärr förde jag inte dagbok den tiden så jag har inte mycket att kolla upp med. Men lite nervöst var det de första turerna med helt ny besättning, nya rutiner och mötet med passagerarna. Samma nervositet och förväntan man kan se hos personalen hos andra företag med kundkontakt, typ affärer, som startar upp från noll innan de anställda blir varma i kläderna.

Jag jobbade på TaxFree och lagret de två år som Euroway var verksam på rutten Köpenhamn-Malmö-Travemünde-Lübeck med två fartyg, Frans Suell och Silja Festival. Jag jobbade på båda färjorna.

Det bästa jobb jag haft även om det var tungt och stressigt ibland. Vi som jobbade på TaxFree lagret kunde röra oss över nästan hela färjan, allt från maskinrummet till kaptenshytten och bryggan. Varor skulle levereras. Ett omväxlande arbete med allt från vanligt lagerarbete till passagerarkontakt i butiken och ibland kassaarbete. Det första året var jag också gruppledare för evakuering av ett av hyttdäcken. Som tur var behövde vi aldrig göra detta i verkligheten men vi övade regelbundet. Åh, så vilsekommen man blev när alla branddörrarna slog igen! Nästan så att man inte kände igen sig alls. Det gällde att hitta på ett system så att man visste var man befann sig när det var mörkt och rökfyllt.

Det bästa var ändå folket ombord. Alla var nya och en ung besättning. Så roligt vi hade ihop. En speciell stämning ombord som än idag finns i våra minnen, vi som var med den gången. Jag skulle tro att jag kunde fylla en hel bok med händelser om jag bara haft lite anteckningar som stöd. Alla namnen som redan många har fallit bort. Men lite bilder har jag!

Om det blir någon ytterligare jungfrufärd återstår att se. Lördagen den 28 augusti är ett av de ytterst få tillfällen som bjuds i dessa farvatten.

Malmö

Här anländer Frans Suell till Malmö 14 maj 1992 när vi hämtade hem fartyget från Split i Kroatien där det byggdes. Största delen av besättningen klev dock på i Bari i Italien.

Frans Suell Köpenhamn

Frans Suell besökte också Köpenhamn i början av verksamheten, vid detta tillfälle. Senare ingick också Köpenhamn i ruttnätet. Vad jag minns brukade vi byta besättning i Köpenhamn och då blev det att ta buss 999 hem till Malmö eller med Flygbåtarna. Vad tjejerna heter minns jag tyvärr inte.  Idag seglar Frans Suell under namnet Gabriella och med Viking Line som rederi. Könsbyte med andra ord.

Euroway

Jag har förvånansvärt få bilder där jag själv är med på bild från den tiden. Detta är en. Erika hette tjejen, det minns jag. Det var tider det!
En gång tog jag fast en gammal man som snodde dessa små miniflaskor. Synd om honom med den åldern inne. Det var bara en episod bland många andra.


Euroway – Wikipedia

Jungfrufärd – Wikipedia.

 

10 kommentarer

 • Wesber

  Där ser du ut som en riktig festprisse haha, fina bilder och säkert roligt att minnas tillbaka på tider som flytt. Nog skulle det ha varit roligt att åka på jungfrufärd med den nya båten över Kvarken men jag vet inte om vi som bor i Sverige är så speciellt välkomna i Finland nu. Träffade en dam på torget i Norberg som var från Tottesund och hade hus där, hon hade blivit riktigt illa bemött i Vasa när hon kom med svenskregistrerad bil. Och sen när hon var ute och cyklade i sin hemby så var det folk som ifrågasatte varför hon var ut o cyklade och inte satt i karantän. I Vasa kom det en läkare från Umeå och parkerade bredvid hennes bil för där kände han sig tryggare, sa han. Nä Finland får nog vara för min del ett bra tag framöver, kanske Åland istället, där är dom snällare.

  • Per

   Haha, festprisse var jag väl inte direkt, det gällde att sköta jobbet och där tolererades inget festande på jobbtid.

   Ni är säkert välkomna till Finland som en stor del av sommaren haft en sämre smittspridning än Sverige, så det finns inte mycket att skryta över här heller. Jag upplever att i sommar har det kommit fler semesterfirare från Sverige än i fjol. Flera kända som inte kom ifjol men som kom i år, säkert beroende på att de var fullt vaccinerade. Sedan finns det förstås alltid förstockade coronatalibaner som utmärker sig med dåligt uppförande men dem får man strunta i. Jag tror ändå de flesta beter sig som folk och har något att tänka med.

 • annepauline

  Vilka trevliga bilder! Jag kan tänka mig att det var en hel del du fick vara med om när du jobbade på båtarna. Både dråpliga och roliga händelser och kanske mindre trevliga med överförfriskade resenärer. Jag tycker det skulle vara roligt att jobba i tax free för parfymer. Det har jag tänkt på många gånger när jag åkt båt. Det måste ju bli en alldeles speciell sammanhållning inom personalstyrkan när man jobbar på en båt.

  Nja, jag undrar om man är så speciellt mycket mer välkommen från Sverige till Finland denna sommar. Jag har hört om personer som blivit behandlade värre än pestsmittade i butiker på landsbygden när andra kunder sett att de kommit i en svenskregistrerad bil. Då har ”urbefolkningen” vevat upp alla sina egna bilrutor, demonstrativt rättat till sitt munskydd och gett ”onda ögat”.

  Nu undrar jag förstås om du fick tag i någon biljett till Aurora Botnias jungfrufärd.

  • Per

   En och annan överförfriskad gäst fick vi uppleva men inget som jag direkt jobbade med. Mest var det att hålla koll så att ingen snattade. Försöka i alla fall.

   Ofta sticker sådana tråkiga historier upp men alla som behandlats väl faller snabbt i glömska. Som med mycket annat. Helt säkert finns dessa fördomsfulla och trångsynta människor som tror sig veta mera om en annan människa än de gör och inte heller drar sig för att skämma ut sig, för det är det de gör. Egentligen borde man konfrontera dem när de beter sig på detta sätt men då pyser de säkert snabbt i väg till sin egen självgoda håla.
   Jag hävdar ändå att de flesta, åtminstone i Österbotten, intar en sund och resonabel hållning till semestrande från Sverige.

 • Wesber

  Nu fick jag boken Mamma, min syster och jag igår, så intressant läsning. Och visst bekräftade även hon det som ANNEPAULINE och jag skrev om här ovanför. Och så många namn jag kände igen i boken. har bara hunnit en liten bit ännu, idag är det för vackert väder för bokläsning. Inte visste jag att dom flyttade till Dalarna och Saxdalen en gång i tiden. Trevlig helg

 • Wesber

  Förresten, hittade på ett gammalt inlägg ” Vi som for” från 29/6 – 2015 och kunde konstatera att 8 st av alla som är med på kortet inte finns mera . Inger, Marita, Christina, Lars-Erik, Frank, Leif, Martin och Sonja. Intressant att gå tillbaka och titta på dina gamla inlägg.

  • Per

   Jag fick också boken igår kväll men har ännu inte hunnit påbörja läsningen. Själv träffar och ser jag de två bröderna regelbundet men Lilian har jag aldrig träffat eller ens sett. Hon är verksam, förutom som författare, också politisk redaktör och ledarskribent i Hälsingland. Jag gillar vad hon skriver i de tidningarna. Förresten, hennes föräldrar hade samma förnamn som mina föräldrar.

   jo, det stämmer, åtta elever som gått bort. Så mycket som en tredje del av oss.

   Tack det samma!

 • annepauline

  Jag tycker också det är intressant att läsa dina äldre inlägg. Allt som oftast hittar jag någon riktig pärla.
  Nu har jag tittat på fotot på inlägget Vi som for. Kan det vara min brevvän Inger i övre raden tredje från vänster?

  • Per

   Jo, ett och annat guldkorn finns det. Jag måste nu ta mig i kragen och forsätta leta stoff till en eventuell bok. Problemet är att det tar tid att gå genom alla 2205 inlägg som de är i detta nu.

   Nej, andra från vänster, hon som blundar. Sjätte från vänster är hennes bror Lars-Erik. Båda är nu avlidna, han så sent som ifjol höstas. Båda flickorna vid Ingers sida är också avlidna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »