Allehanda

2,4 % på Finlandssvenska Bloggare är män

Det har i dagarna varit uppmärksamhet i bloggvärlden kring den kommande finlandssvenska bloggalan i Vasa som går av stapeln 21 november; ett lovansvärt initiativ. Jag menar att bloggandet är en ganska stor rörelse i samhället och vad mera kan önskas än ett evenemang som lyfter fram skrivandet/bilder på nätet och en festlighet för umgänge bloggare emellan.

Mycket av det som skrivits om bloggalan handlar om nomineringen till olika kategorier där en vinnare per kategori presenteras på galan. Man kan säga som så att många känner sig manade, få blir utvalda och endast en är vinnaren.

Går man in på länken till nomineringen så hamnar man på en portal för finlandsvenska bloggare där det också finns en lista över bloggare. Där möter man närmare 250 bloggare som anmält sin blogg till sidan, de flesta är kvinnor. Jag hittade 6 män i listan, en var jag osäker på och en var en blandblogg. Hur som helst, futtiga 2-3 % av bloggarna i denna lista är män. Jag skulle tro att läget i runda slängar inte är mycket bättre inom bloggvärlden i allmänhet. Hur kommer det sig?

Är bloggskrivandet en kvinnlig domän, bryr sig män inte om att anmäla sin blogg eller kan män inte skriva? Det sista har jag svårt att tro; en stor del av litteraturen har män som författare och massmedia hyser ett stort antal män. Som yrke håller sig männen väl framme som författare medan skrivandet på gräsrotsnivå inte alls verkar lika lockande. Har män ingenting att skriva om i sin vardag, sina intressen, sina tankar? Anses det inte manligt att skriva, kan mannen på golvet inte skriva eller har män svårt att delge sina innersta tankar?  Ofta när män skriver blogg handlar det om det praktiska men det finns undantag. Jag tänker på t.ex. bloggen Framstegen.

Kvinnor skriver mera om sina känslor, sin familj, hur de ser på sin person, sin livssituation, sitt välbefinnande, sitt utseende. Kanske har de lättare att uttrycka det rent mänskliga? Jag vet inte, frågor som jag inte har något självklart svar på.

Det handlar också om nätverk. Jag tror många unga kvinnor läser varandras bloggar och bildar grupper för pepp och beundran. Det handlar till viss del om att presentera det ultimata livet med snygga kläder, ett fint hem, den perfekta kroppen, den nyttiga maten, den bästa träningen, det ljuva nöjeslivet; saker som intresserar mig personligen tämligen minimalt. Trots det är de flesta bloggar jag läser skrivna av kvinnor men de har en något annan inriktning på sina bloggar.

Hur som haver så tror jag att det blir få män som kommer att delta på bloggalan så tillvida tjejerna inte släpar med sina hjärtegryn. Synd att det blir så men samtidigt kan man inte klandra kvinnorna att de odlar bloggandet; det är vi män som inte vill eller förmår uttrycka oss begripligt till allmän beskådan. Det är det bloggandet handlar om.

Kvinnorna, och då främst unga kvinnor, dominerar bloggandet men två av de bästa bloggar jag läst var skrivna av män. Tyvärr nedlagda sedan flera år tillbaka.

nätverk
Nätverk i tidig morgon

0 kommentarer

 • annepauline

  En synnerligen fin bild på ”nätverk” har du fått till. Naturens under. – Jag läser inte många bloggar. Jag läser din och en till som faktiskt är skriven av en herre. Jag kan klicka in på lite olika bloggar då och då men inte en enda av dessa skönhets- och inrednings- och vad-det-nu-är-bloggar har jag fastnat för. Det finns en blogg skriven av en dam som är hela 103 år och heter Dagny, den bloggen är helt fantastisk och damen i fråga är också helt fantastisk. Googla och leta rätt på den bloggen, jag tror du kommer att tycka om den.

  • PJ

   Det är en ära att vara en av din bloggar! En blir naturligtvis nyfiken på vem som är min parhäst.

   Själv kollar jag 4 bloggar dagligen plus ytterligare ett stort gäng någon gång i veckan.
   Vid närmare eftertanke är det nog ett halvt dussin som får sin dagliga tillsyn.

   Dagnys blogg har jag varit inne på tidigare, en strong dam!

 • Johan "Lille John"

  Här har du en bloggarbroder 😀 (= Jag är en manlig bloggare som skriver relativt regelbundet och försöker visa framfötterna).
  Jag tänker gå på galan av några orsaker. En av dem är helt enkelt att jag tror vi män behöver också representeras och synas. För vi är i en minoritet och jag undrar om inte stereotypen av att bloggare = ung kvinna som bloggar utseende/vardag/mamma/träning är skadlig.

  När jag träffade en kvinnlig bloggare som är väldigt engagerad i Finlandssvenska Bloggar så sa hon att de få manliga bloggare som finns är väldigt nischade. Så jag tror det är hemligheten till att få män att blogga mera: Få dem att inse att man KAN skriva en blogg bara om en hobby!
  min stora passion är filmer, böcker, serier, tv-serier, spel (populärkultur brukar jag säga)….. Så därför bloggar jag om det 😀 För det är så jag är byggd.

  • PJ

   Det gör du rätt i, det behövs en blandning på denna tillställning som troligtvis kommer att bli ganska så kvinnodominerad. Som en av de få männen kanske du också får lite större uppmärksamhet? Vem vet?

   Man skall skriva om det man gillar och är insatt i. Då har man något att tillföra. Jag tycker du hamnat under rätt kategori i blogglistan. Tyvärr lever nog inte alla upp till förväntningarna när jag kollar bloggar under de olika kategorierna. Det fina är att man får välja vilken blogg man vill läsa. 🙂

   Själv har jag nu anmält mig till blogglistan så något förbättrar jag statistiken på denna lista. Någon ökad trafik på min blogg tror jag knappast det blir men kanske någon ny läsare hittar till min blogg.

 • kicki53

  På bloggalan kommer det att vara en överrepresentation av unga kvinnor/flickor och vi gamlingar har inget där att göra. Låt de unga festa, galan är till för festande och vem som tar hem prisen är väl ganska klart på förhand och därmed av underordnad betydelse.

  • PJ

   Det har varit debatt om omröstningen på olika bloggar och det har t.o.m. förespråkats att ingen röstning skall ske på kända, stora bloggar. Det tycker jag är att ta i men det kunde ha funnits en kategori för nya bloggar eller ett uppstickarpris. Som du skriver så är troligen vinnarna någon av de större bloggarna vilket gör att resultatet inte blir speciellt spännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.