Allehanda

Dop och dopp på samma dag

Igår var det kaffebjudning i bystugan. En hel hop förväntansfulla hade samlats för att låta kaffetåren sig väl smaka med tillhörande dopp och bakelse. Vädret visade sig från sin fina sida men för säkerhets skull tog jag på långkalsonger så att jag inte skulle frysa under spatserturen till byns samlingspunkt. Därför blev det lite varmt under pälsen när vi väl kom igång med att ta för oss av bordets fröjder och godbitar.

Själv drack jag te och ett glas rött. Inte rödvin om någon trodde det utan hallonlemonad. Sorlet runt borden böljade fram och åter. Folk hade ett och annat att säga varandra i alla vänskaplighet. Ordförande för byarådet hälsade välkommen och berättade även att några nya innevånare i byn skulle hälsas välkomna med blommor. Själv fann jag min föranlåten att nämna att även framtida små innevånare var på kommande vilket gjorde att allas blickar riktades mot mig och naturligtvis fick jag frågan om vad jag nu ställt till med och vem som var den lyckliga. I sådant läge är det bara att dementera kraftigt och skylla på andra vilket godtogs ganska omgående. Roligt är det i alla fall att även nyfödda kommer till byn och en stund efter kaffebjudningen var det dags för dop i samma lokal av en redan nyanländ.

Som underhållning bjöd byns spelman på några låtar som med välljud strömmade fram ur dragspelets innandöme. Dragspel går alltid hem och repertoaren var det inget fel på, både världsligt och andligt.

Så var den bjudningen slut och nu väntar vi bara på sommarens byadag som oftast är en större tillställning. Då bjuds det också grillad korv.

kaffebordet
Jag dristar mig inte att visa menigheten på bild för vissa är, kan jag tro, lite känsliga för att posera på bild, än mer att synas på bloggen. Här är ett av kaffeborden i alla fall.
bystugan oxkangar
På väg till byastugan. Själv glömde jag sparken, trots att det var utmärkt före att åka spark.

9 kommentarer

 • wesber

  Nu fick jag sån hemlängtan när jag ser dina foton, har inte varit hem en endaste VINTER sen jag flyttade för snart 35 år sen, det har bara blivit somrarna som man åker hem. ( Förstår inte varför jag alltid säger att jag ska åka hem, jag har ju inget hem kvar där.) Är det Mikael som sitter vid bordet? Vilket datum till sommaren är byadagen då?

  • PJ

   Då har du nästan glömt hur det är på vintern här uppe? Fast jag tror att ni också kan ha minst lika mycket snö och köld som vi. T.ex. oftast är det mera snö och kallare i Västerbotten än här på sidan pölen.
   Hembygden finns nog alltid där någonstans även om man varit borta länge. En gång emigrant, alltid emigrant.
   Jo, det är Mikael.
   Datum vet jag inte ännu men det brukar ju bli någon av helgerna i början av juli.

 • lagottocattleya

  Kör ni också med sju sorter där? När min mans morbror levde på sin lilla gård blev man alltid bjuden på minst sju sorter – och nåde den som inte tog av ALLA sorterna! Min mans äldsta lillasyster orkade bara inte, utan såg alltid till att bära en stor kofta med stora fickor vid dylika tillfällen. Fickorna bälgade avslöjande när vi gick ut, men morbror Nils såg aldrig det – eller också sa han bara inget. Kakorna vandrade sedan från fickorna till katterna där hemma.

  • PJ

   Att man skall ta av alla sju sorterna var/är viktigt i vissa gårdar i byn. En tant, nu inte mera i livet, brukade t.o.m. peta på kaffebrödet med fingret och var det just den biten eller kakan som hon menade att man skulle ta. – Jo, sju sorter även här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.