Allehanda

Från insidan masken

Det gäller att hålla masken, sa tomten medan han rättade till rock och luva. Skorna var inte av senaste modell och var väl nötta med sulor som släppt ordentligt framtill. Men i övrigt var tomten proper och stilig. Käpp och ljuslykta hade han också.

Hur jultomten färdas finns olika versioner av. Mest vanlig är tomten i släde efter ett renspann men det finns också en mera modern variant där han anländer med helikopter. Denna tomte jag berättar om hyrde dock min Brunte och rykte ampert i tömmarna när han yrvaken upptäckte att klockan snabbt närmade sig den tidpunkt på kvällen när julklappar skall delas ut till alla barnen. Tomten hade nämligen slängt sig på soffan en stund för en kort tupplur efter en bastant julmiddag och höll på att helt missa sitt uppdrag. Med gasen i botten styrde han ut på ishala småvägar från tomtefjäll i högan nord och körde i rasande fart mot Den lyckliga staden där den första ivrigt väntande barnaskaran skulle besökas på Smedsbacka.

Väl framme parkerade han sitt ekipage vid fel hus men beslöt sig för att leta efter rätt adress. Här höll han på att dratta på ändan för det var mera än lovligt halt men med käpp i handen och med kärran lastad med paket gav han sig iväg. Rätt snart fann han den röda stugan med vita knutar dit han skulle.

Här fanns det fyra barn och än fler vuxna som hjälpte tomten med att få in alla paketen från kärran. En hund nafsade i benen men det betydde inget för tomten som var van med vargar kring knutarna. Värre var att utsikten var begränsad. Skall man hålla masken rätt så hindrar det att se den närmsta metern kring fötterna.

Barnen fick säga sina namn och de som var för blyga fick hjälp av sina mera frimodiga syskon. Det är ju viktigt att presentera sig så att tomten ger rätt paket till rätt person. När tomten så öppnade munnen visade sig att han talade med tysk brytning vilket kan tyckas konstigt men vi får komma ihåg att tomten är internationell och kan många språk. Kanske han efter det hastiga uppvaknandet efter tuppluren fick lite kortslutning bakom skägget och blandade ihop tyska, svenska och lite finska. Huvudsaken var att han hade mål i mun för många tomtar är väldigt tystlåtna och framstöter bara en och annan grymtning som kan betyda nästan vad som helst.

Tomtens minne var däremot inte i bästa skick för barnen fick flera gånger hjälpa till när paketen skulle överlämnas. Tänk om farfar i huset fått farmors parfym, eller vad som nu kunde tänkas finnas i de många paketen. Många paket fanns det och tomten blev både svettig och trött och måste sätta sig en stund för att hämta andan. Kameror var flitigt i bruk och blixtarna gjorde tomten alldeles yr i luvan.

Barnen rev och slet i sina paket och säkert var glädjen på topp när ett hårt paket öppnades och någon efterlängtad leksak kom fram ur alla snörningar och vackert julpapper. De mjuka paketen fick mindre uppmärksamhet och i värsta fall hamnade de under bordet. Men alla fick paket och ingen lämnade utan. Både lådor och säck tömdes och som avslutning blev det fotografering med alla barnen och tomten poserande vid julgranen och brasan i den öppna spisen.

Tomten var lite bekymrad för att skägget skulle fatta eld för han hade i minnet hur det gick för en tomtemoster en gång i tiden som kom för nära levande ljus i granen. Skägget började brinna och liten panik uppstod. En annan moster var dock inte rådlös utan grep resolut en kastrull med varmt vatten som stod på spisen och hällde över tomten. Den gången blev tomten både svedd och blöt men nu gick det betydligt bättre och gruppfoto togs både en och fler gånger.

Innan tomten hastade iväg till nästa ställe försågs han med färdkost i form av fårkorv, kallrökt älgkött och en flaska rött. Vi får hoppas att han inte korkade upp flaskan med detsamma och drog i sig innehållet, trots att han var törstig, för då vet man inte hur det gått med besök hos alla andra barn och återfärden till Lappland. Dock har inget rapporterats om en avsomnad tomte vid Brostugan eller barn som blivit utan paket så vi får utgå ifrån att läckerheterna intogs först när han återvänt hem till sig efter en snabb färd längs med vintergatan som syntes i den sena kvällen.

Tyst väntar kykan på nästa morgons julotta

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »