Allehanda

Vårens våta och torra element

Våren har kommit och med den dammet som ligger tätt över provinshuvudstaden. Ju närmare metropolen jag kom desto mera puder hängde i luften. Säkert inga hälsosamma ämnen som svävar omkring i molnet längs pulsådern genom landskapet. Inte märkligt att folk får astma och andra problem med hälsan. Jag undrar om inte detta problem borde uppmärksammas mera. Vem vet vilka sjukdomar dammet på sikt förorsakar. Visserligen försvinner det småningom när våren framskrider och regnskurar tvättar vägar och gator men just nu är det inte nådigt för den som är van att andas frisk luft. Det har vi mycket av i byn, frisk luft.

Något annat som vi har i byn är en och annan bäck. Jag minns att jag som liten gosse fann ett stort nöje att hjälpa bäcken på traven i tider av snösmältning och vårflod. Man hörde hur bäcken skvalade och rann under snötäcket och här och där så syntes bäckens strida ström. Ibland blev det stopp i flödet och då kunde det bli en mindre översvämning. Då var det läge för att med stake hjälpa isflak och diverse bråte i bäckens fåra vidare med knuff och stöt.

Mången gång kom jag hem med våta kläder och stövlar fulla med vatten när jag mer eller mindre hamnat i bäcken. Isen var mycket falsk och där man minst anade fanns det inget under snön. Bara luft, eller bäckens kalla vatten. Eller så var man lite för dumdristig och sträckte sig en bit för långt ut över bäcken med staken i hand med följd att man halkade i med ett ben eller två.

Som liten pilt (pilt är än yngre än gosse) var jag kanske inte så vid vittberest att jag kunde hjälpa bäcken men på gårdsplanen fanns en hel del att göra. Vatten skulle ledas rätt i små fåror, gyttjepölar var härliga att plaska i och hade man tur bildades små sjöar på gårdstunet som kunde beseglas av diverse egengjorda farkoster. Nu förtiden finns inget vatten på gårdsplanen och jag kan t.o.m. utan svårighet gå med träskor till vedlidret utan att blöta mina fossingar.

Jag köpte förresten nya träskor idag så nu behöver jag inte mera böja mig förutom när strumporna skall träs på fötterna. Kanske jag borde skippa strumpor också och gå barfota i träskorna resten av året? Jo, träskor kan med fördel användas ända till jul om inte kung Bore behagar fylla på snötäcket oanständigt tidigt. Våren är här; för någon vecka sedan körde jag av elkabeln till motorvärmaren, nu sitter nya träskor som gjutna på fötterna. Skall jag ens idas ta av dem när jag går till sängs?

Himlen var blå ovanför en känd gavel i provinshuvudstaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *