Allehanda

Fototips

För den som är intresserad av att lära inom fotografering har jag några länkar som jag gärna delar med mig av.

Den ena är en blogg skriven av Martin Hugne. Bland hans fototips finns många bra råd och tänkvärdheter. Därtill verkar han skriva varje dag.

Ett annat tips finns på YouTube. Kurs i foto finns med grundläggande kunskaper och pedagogisk bra för nybörjaren med systemkamera.  14 olika avsnitt som är väldigt bra gjorda. Kameraväskan heter serien.

Till sist tar jag också med en bra fotograf från Skåne. Dagge Eriksson har många intressanta album på Picasa och även många fina bilder från Malmö. Det senaste albumet från 21 januari har en bildserie på en österbottnisk tjej, Malin, som studerar i Malmö.

En litet galleri med cykelbilder bjuder jag själv på. Vilken stad är frågan?

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ville bara skicka ett länktips, men det växte. Brukar ju göra det i mitt fall!

  Det där med att lära sig inom fotografering, det är något som jag måste ta itu med nu, sedan jag fått min äldste sons gamla digitalkamera i julklapp. Jag har fotograferat med en uppsjö av olika kameror – från skräp till utmärkta – sedan de övre tonåren. Men nu blev jag plötsligt gravid med det digitala. Får väl börja med att leta upp manualen till kameran på internet, så jag åtminstone kan ta mig ur den fångenskap som det innebär att enbart kunna hantera ”auto mood”. Förskräckligt fängelse!

  Att jag skriver nu har dock sin rot och källa i ”Glömda ord”. Dagens ord var ”kolorera”. Jag tänkte på min gamle bekante, men tyvärr borttappade, ”John i England”. Tidigt 1980-tal. Blev sentimental. Vet inte ens om han lever? En god och professionell fotograf, senare kameraman, med bl.a. dokumentärer som specialitet. Han brukade med framgång kolorera svartvita fotografier för hand. Tinted photos.

  Jag googlade på vinst och förlust på ”kolorera”, bl.a. för att skåda om där fanns fotrelaterat material bland träffarna. Och det gjorde det ju. Det var dock denna träff som fick mig att bestämma mig för en kommentar till dig: http://bjernhage.blogspot.se/2012/04/kolorera-bilder.html . Hemadressen är http://bjernhage.blogspot.se/ .

  Mycket bra verkar sidan vara, trots enbart en flyktig översikt från min sida, och den är även malmörelaterad. Här finns också Barcelona representerat med tre bilder. Lite av dina tassemarker.

  En annan person som gillar att fotografera, som jag tycker är mycket duktig, och vars sida jag tittar in till ibland – alltför sällan – är Eva Trillian ”Ja, jag säger då det!”. Det hela började med ett litet ordbyte i samband med att hennes bloggnamn, där provtryckningar ingår i adressen, dök upp på ”Glömda ord” under dagsordet ”Plingplångtaxi” 15/6 2012, och jag skrev till henne den dagen (http://provtyckningar.blogspot.se/2012/06/en-stilla-undran.html). En uppföljning följde här: http://glomdaord.wordpress.com/2012/11/07/urbota/ . Gå till startsidan och njut.

  Hon undervisar inte i fotokonst, men tar mycket bra och inspirerande fotografier. Och inramar det hela mycket smakfullt, ofta med tänkvärda texter – skriver den som gissar att hon är betydligt mer ”kyrksam” än undertecknad. Det finns inget problem där. Tankar, känslor, ofta egna ord. Hon gör det bra. Helheten.

  Det är såklart ”Glömda ord” som fått oss att tangera varandra i cyberrymden, samma blogg som även var rot och källa till dagens inlägg, ursprungligen. Fotobloggen från Skåne. Puffar för fler inlägg på den sidan! Tjejerna som driver bloggen borde få respons! Att jag själv gör långa uppehåll, trots kliande fingrar, beror på att jag inte vill att bara mitt namn ska stå på kommentarslistan, när det ibland blir långa uppehåll från andra läsare. Det är ju inte ”akademiska” som gäller där, utan snarare ”etnologiska”.

  För säkerhets skull skickar jag ytterligare en undervisningslänk rörande kolorerade fotografier, tinted photos: http://photography.about.com/od/developingandprinting/ht/handtinting.htm

  Hoppas vi ses efter karantänen!

  • PJ

   Idag är det mycket enkelt att själv ta kolorerade bilder. Ett sätt är att i ett bildredigeringsprogam ge bilden den ton man önskar. Fast det är kanske lite fusk med tanke på den metod för kolorering som beskrivs i Bjernhages blogg. En blogg med många fina bilder, inte minst från Malmö. Tnx för tipset!

   På tal om kameror så är jag nu inne på min femte digitala kamera. Ett par av dessa har fått vila ganska länge nu men jag nänns inte kasta bort dem för de gjorde troget tjänst även om de idag kan anses tämligen enkla och föråldrade. Min första kamera fick jag på 60-talet och jag har den nog kvar i någon gömma. Jag undrar hur det skulle kännas att idag ta foton med en sådan apparat eller hur uttittade man skulle bli om man hivade fram en sådan på offentlig plats? Det skulle va intressant att prova även om det inte finns filmrulle i kameran. Bara för att få se folks miner och blickar. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »