Allehanda

En plätt är en plätt och inget annat

På Facebook utspann sig ikväll en livlig diskussion om när det heter plätt eller pannkaka. Det var på den FB-sida som ”Språket i P1” driver som meningsutbytet skedde. Programmet kan å det varmaste rekommenderas och jag lyssnar ibland  via nätet.

När jag bodde i kungariket fick jag mig ibland inpräntat att små plättar var plättar medan stora plättar var pannkakor även om de stektes i stor stekpanna. Detta trodde jag var praxis i kungariket tills ikväll när det framkom att åsikterna var högst olika i frågan bland kungarikets undersåtar. Själv hävdade jag att allt var plättar som stektes i stekpanna, stora som små, medan den tjocka varianten som gräddades i ugn var pannkaka. Detta tyckte också folk på FB från bl.a. södra Östergötland, Kronobergs län, Österlen, Skellefteå, Piteå, Norrland norr om Umeå i allmänhet och så naturligtvis folk från republiken, inklusive Pampas, vilket var roligt att läsa. – Visst steks plättar ovanpå spisen medan pannkaka gräddas i ugnen? Ska vi enas om det en gång för alla?

Nu när jag är inne på ämnet plätt/pannkaka kommer också fläskpannkaka i sinnet, en maträtt som sällan och aldrig görs i republiken. Fläskpannkaka med lingonsylt lärde jag mig älska medan jag bodde i kungariket och vid några tillfällen fick jag salig moder att göra den rätten sedan jag flyttat tillbaka till byn. Mums.

zilli fish
Åter en liten stadsgåta. Var, vad, när?

18 kommentarer

 • MacLindhe

  Jag steker plättar, stora som stekjärnet i Skåne också. Pannkakor görs mycket riktigt i ugnen!
  Ang bilden måste det vara i Soho, den enda Brewer Street jag känner till, oavsett flaggorna. London alltså. 7

  • PJ

   Nå, då är vi överens i plättfrågan även om jag träffade på folk i Skåne som hävdade motsatsen. Det var kanske främst i Borås där de var väldigt bestämda med att det bara fanns små plättar.

   Japp, London. Frågan är då när och vad. Som tips kan jag säga att de firar något.

 • MacLindhe

  Tossiga italienare o engelsmän… måste vara fotboll. EM i fjol? En eller annan straffspark? Kalla mig Oraklet på LImhamn 😉

 • narmasthjartat

  Nä du, jag är från Luleå och för mig är plättar små och pannkakor såna som Pettson gör pannkakstårta av. De stora stekta, i stekpanna alltså. Ugnspannkaka är för mig det du kallar pannkaka. Och fläskpannkaka en variant på den. 😀

  • PJ

   Här nödgas jag inlägga en protest: en plätt är tunn, oberoende av storlek, en pannkaka är tjock.
   Lätt som en plätt!

   Ok, det finns väl någon oliktänkare norr om Umeälven också. 🙂

   • Erik Forsling

    Käre PJ!

    Lätt som en plätt – kunde det ha varit – om du inte hade haft FEL! Lutar mig helt mot ”Närmasts” skuldra. En plättlagg är stor som en ordinär stekpanna, men med ett antal små urfrästa rundlar, där de respektive (små)plättarna skall stekas. Pannkakor stekes i en ordinär stekpanna, och båda varianterna är tunna. Tunna är även pannkakorna som serveras i gatuköken i Paris, t.ex.. Försök inte ta såväl min barndoms verklighet, som ett kulturarv, ifrån mig nu!

    Böndernas plättar var även de små, inte några uppjästa ugnsbakade jätteodlingar! Diletantterna och oliktänkarna tror jag snarare finns i den gamla östra rikshalvan! Vill verkligen inte antyda bort er mycket mycket välförtjänta självständighet, eller ert terminologiskt kulturella kulinariska kunnande. Men en ordinär pannkaka, som inte bakats i en form i en ugn, ÄR tunn, om den inte är amerikansk och serveras med lönnsirap och en mängd mysko tillbehör. Men en amerikansk panpizza är även den fläskigare än sina svenska och italienska motsvarigheter (även om fenomenet panpizza importerats till riket), liksom befolkningen på den kontinenten är biffigare än de i större delen av världen. Skrev han med åtskilliga kilons övervikt.

    Lite raljerande bara, innan sänggåendet och veckans sista arbetsdag. Trevlig helg – och eftersom du är en människa med resandet i blodet, köp dig en riktig plättpanna under din nästa sverigeresa. En i gjutjärn. De finns även på loppis! Ugnspankakor gräddar man i ugn, det antyds ju, … med eller utan fläsk. Man kan nog lägga i morötter också.

    • PJ

     Denna villfarelse som ni propagerar för trodde jag länge var förhärskande i kungariket ända tills jag uppdagade en klar splittring i denna angelägenhet på Facebook. Både i norr och söder finns det anhängare av att plättar görs ovan spisen och pannkakor i ugnen; plättar är tunna och pannkakor tjocka. Man kan även säga att internationellt är den skolan förhärskande.

     Vem vet, kanske jag snart tar en tur över Kvarken.

 • annepauline

  Plättar är tunna och steks på spisen, de kan vara små men kan också vara stora. Pannkakor är tjocka och gräddas i ugnen.

   • Erik Forsling

    Hela den här subtila och intressanta diskussionen börjar associativt att påminna om Staffan Westerbergs (= Luleå; hej på dig ”Närmast …”) famösa barnprogram ”Vilse i pannkakan”. En slående titel i detta fall. Staffan W. är sedan länge omstridd, ömsom anses han ha förstört livet för en hel barndomsgeneration, ömsom omhuldas han och geniförklaras. Intressant fråga. Spännande också hur stort ett kvasiproblem som denna pannkaksfråga kan bli! Men jag är inte den som kastar in hatten, älskar att käftas vidare i nonsensfrågor!

    När jag igår skrev mitt buffliga inlägg var jag bara glappkäftad och argumenterade utifrån min privata världsbild. Och jag vet att när jag är omotiverat stöddig – då får jag alltid ta stryk av den s.k. verkligheten. Hybris och Nemesis du vet! Alltid en realitet i min värld. Därför var jag lite byxis när jag idag på jobbet smög in på internet. Men inte minst Wikipedia bekräftade min världsbild, ibland t.o.m. med samma ord som mina. Wikipedia är inte något sanningsorgan i alla lägen, men här ansåg jag mina tankar bekräftade. Uppslagsorden ”pannkaka”: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pannkaka och ”plättar” http://sv.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A4ttar

    I den senare artikeln framhålls den språk- och kulturskillnad som jag tror att vi gnabbandes hela tiden insett, men inte tillstått. Den geografiska dimensionen. ”I Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten, Finland och vissa delar av Västerbotten kallas alla pannkakor/plättar som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är. De mindre kallas ofta småplättar för att särskilja dem från de stekpannsstora”.

    Men plätt/plättar är smågrejer, det ligger i ordet. Plätt, plutt, liten … Torparens plätt är liten, blodplätten är liten, plutten är också liten. SAOB, det språkhistoriska dunderverket, betonar också litenheten: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

    Naturligtvis är denna språkfråga en (kultur)geografisk fråga. Och kan vi inte ens i detta simpla spörsmål enas och acceptera varandras åsikter – … ja, … då har jag fått ännu en radikal insikt i varför världen ser ut som den gör! Fortsatt trevlig helg till alla. Jag kan tänka mig att acceptera att pannkakor bakas i ugn, och att plättar är allt smetelände av mjölk, ägg och mjöl som steks i en panna på spisen. För husfridens skull, trots att det såklart är helt fel och oacceptabelt med slika åsikter.

    • PJ

     Staffan Westerberg är mig okänd. Jag kom först att tänka på Bengt Westerberg men det är länge sedan han hade sitt finger med i smeten. Att Staffan är mig okänd blottar enbart en lucka i min allmänbildning, något jag är den första att beklaga.

     Att ”Wikipedia är inte något sanningsorgan i alla lägen” kan jag hålla med om men visst är det en behändig hjälpreda när kunskapen tryter och svar pockar på? Jag är glad att enligt Wikipedia så har Skåne, Blekinge, Norrbotten och republiken något gemensamt, nämligen att plätten är tunn.

     Kvasiproblem var ordet, låtom oss imorgon steka plättar var och en på sitt vis! Kvasiproblem, men visst genererade det en hel del kommentarer? 😉

 • kicki

  Plättar kan vara både stora och små. De steks i stekpanna på spisen. Pannkaka är betydligt tjockare och gräddas i ugn. Så jag håller alltså med de flesta här i Österbotten.

  • Erik Forsling

   Tänkte att jag absolut inte skulle skriva ytterligare en kommentar, trots att det ännu fanns agnade krokar att hugga på, men det var en mening från dig som fick mig att reagera:
   ”Att Staffan är mig okänd blottar enbart en lucka i min allmänbildning, något jag är den första att beklaga”. Du ska veta att det är åtskilliga som beklagar motsatsen! Det finns t.o.m. t-tröjor med texter om att han förstört ”deras” (bärarnas) barndom. Själv är jag neutral i staffanfrågan, minns inte vad jag tyckte – kanske var hans TV-program lite mysko, men de har definitivt inte förstört mitt liv. Det har jag gjort själv i så fall. Och han är onekligen en talang i sin nisch.

   Bland en mängd googleträffar väljer jag en artikel från lokaltidningen i Annes stad, enkel och summerande. Kanske kan den stänga detta slukhål i din allmänbildning: http://www.nt.se/arkiv/2010/06/24/Personligt/6100761/Mannen-som-f%F6rst%F6rde-en-hel-generation.aspx

   Och, … apropå min text. Det kanske normalt är handduken man kastar eller inte kastar in (boxningsrelaterat tror jag) och inte hatten. Spontan förnyelse – kan det vara en vinnande formulering för att kamouflera tankspriddhet. Ungefär som när kreativ bokföring används för att skyla över ekonomisk rovgirighet!?

   • PJ

    Min okunskap om Staffan må skyllas på att jag på 70-80-talen inte var i barnaåren eller hade egna barn. Däremot minns jag programmet ”Från A till Ö” eftersom salig mor var en trogen tittare av detta program. Annars hade jag väl missat det programmet också.

    Annars är Linus på linjen min personliga favorit, om man nu kan klassa det som barnprogram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.