Allehanda

Den trevliga sidan av Facebook

Ofta blir jag less och deppad när jag läser en del kommentarer och inlägg på Facebook som inte gör något annat än gödslar hat, oförstånd och rena fördomar.  Att folk bara orkar och att folk går på en massa dumheter utan att kolla sanningshalt, fakta och bakgrund. Första bästa stupiditet som bekräftar ens uppfattning eller fördom godtas.

Men så finns också den trevliga sidan av Facebook. Jag är med i flera grupper på Facebook som diskuterar mera jordnära ting. En sådan grupp är ”Vi som använder vedspis”. Där har man senaste helg bl.a. diskuterat följande frågeställning: Undrar om det finns något vedertaget verb föra att fylla på ved i kaminen. Själv kallar jag det att klabba. Vad kallar ni det?

En ganska kul grupp som tar upp praktiska saker med vedeldning och skötsel av spisar av alla de slag. Tänk så många olika spisar, kaminer och vedhällor det finns. Otaliga!

När det gäller frågan som ställdes så brukar jag bara lägga på/in mera ved, kort och gott, men jag känner också till verbet klabba. Salig far brukade använda det ordet när kluven ved av olika längd lades snyggt och prydligt på hög för torkning mestadels utomhus. Helt enkelt göra en trave.

En annan grupp jag är med i heter ”Bevara gamla ord och uttryck”. Intresserad av språk, dialekt och gamla ord passar mig gruppen perfekt. Den har medlemmar både från Finland och från Sverige. Det är intressant och många gånger förvånande hur väl gamla ord och uttryck finns bevarade inom svenska språket både i Finland och Sverige samt likhet och skillnader mellan dialekter och landsändar.  Visserligen är många av dessa ord utrotningshotade och just därför finns denna grupp för att laborera i språkets märkvärdigheter.

De senaste dagarna har ordet farstu ventilerats: När man talar om trollen står de i farstun!….har ngn farstu idag??

Ja, det har jag och även en bro på utsidan. Inne i farstun finns också ett gammaldags ”kantåur”, d.v.s. ett utrymme under trappan till övre våningen som förmodligen användes i första hand som skafferi. Ordet bro var också vanligt att användas för utetrappa, med eller utan tak.

Det är inte helt självklart vad en farstu är. Det är skillnad på farstu, hall och vindfång. En farstu är ett kallt, ouppvärmt rum som ofta förekom i parstugor. Rummet skall alltså finnas inom husets väggar. En farstukvist/brokvist finns på utsidan de timrade väggarna vid ytterdörren. Idag byggs nog inga bostadhus med farstu i dess rätta bemärkelse. Istället byggs desto fler verandor och terrasser.

Ja, detta sysselsatte en hel drös människor senaste helg i god anda och ton på Facebook. Många var kommentarerna och det skojas friskt i gruppen utan att någon tar på näsan.

En tredje sak som disskuterades på Facebook för någon dag sedan var loppor och löss. En FB-vän hade fått meddelande från Tegengrenskolan i Vörå att nu finns löss bland eleverna och att luskammen skulle fram. Själv kom jag inte ihåg att det skulle ha funnits löss den tiden vi gick i skolan på 60-talet och det fick jag också senare bekräftat från mera minnesgoda elever från den tiden. Vi som gick i skolan på 60-talet befann oss i en mellanperiod eftersom löss och loppor nog var vanligt förekommande förr i världen, inte minst under kriget.  Sedan gjorde de åter entré troligtvis på 80-talet. En orsak kan vara att folk reser mera och att invandring förekommer, något som nästan var en sällsynthet på 60-talet. Då var det istället stor emigration. Någon föreslog också att gemensamma selfies skulle vara en orsak till lössens intåg.

En annan mera nymodig ohyra är älgflugor, något som jag menar inte fanns i min barndom. De har jag däremot fått känna på i nutid.

Till sist engagerade ett inslag i mitt förra inlägg ganska många människor, nämligen frånvaron av kvinnor som bär kistan vid gravsättning. Själv upplever jag det som sällsynt men via FB kom signaler att det ändå förekommer vilket jag upplever som positivt. Traditionen har nog stor inverkan men nya vindar blåser förmodligen. Huvudsaken är ändå att de anhöriga väljer en ceremoni som är bekväm för alla och enligt den avlidnes eventuella önskemål.

Såja, det var några glimtar från min aktivitet på sociala medier denna helg.


Vi som använder vedspis 

Bevara gamla ord och uttryck 

Farstu 

Sådant är livet: från grönskande knopp till skrumpnade blad i november.

4 kommentarer

 • Erika Fagerström

  acebook ja, i sitt lilla nötskal, kan innehålla diverse mindre bra saker, också något bättre.
  För väldigt länge sedan döpte jag om FB till Madhouse, det var mitt sätt att sätta stämpel på
  detta stället, då jag allt som oftast tyckte att det drog iväg på ett mindre bra sätt. Där finns väldig
  blandning av människor, alla är det också helt omöjligt att komma överens med. Väldigt ofta kan
  jag göra inlägg som jag anser berör oss alla ute i samhället, det kan var allt från att drar sitt strå
  till stacken genom att skriva under på en lista, många bäckar små heter det ju. Det blir sällan någon
  respons, människor väljer att tar på skygglappar, eller som strutsen ner med huvudet i sanden, det
  blir bäst så. När jag då undrar varför ingen har något konkret att kommentera får jag oftast uddanfallande
  svar, som inte är ett dugg relevanta i sammanhanget. Man blir så less på vissa människor.

  Jag föddes med talets gåva och det försöker jag förmedlar på bl.a. FB. Efter sju år på FB
  har det inte haft någon vidare effekt. Däremot om jag skulle lägga in en nallebjörn med en
  sticka luva på huvudet, då blir det respons. Det går tydligen att relatera till det utan några större
  krusiduller.

  Farstu vet jag vad det är. Hos mina morföräldrar fanns en farstu. Däremot bro sa vi aldrig hemma.
  Men vet vad det är ändå. Första gången jag hörde det undrade jag vad det var för något. Jag är född
  I Blekinge numera boende i Dalarna. En bro för mig då var något man passerade med bil eller gående
  eller vad det nu var för något. 🙂 Skall avrunda med något som jag stör mig kopiöst på, nämligen vårt
  svenska språk. Hur är det möjligt att det blivit så förfulat? Det är sjukt grymt taggat både här och där.
  Ska inte skriva ner alla dom nybildade ord, eftersom de är så bedrövliga att det gör ont i hela själen.

  Tack för mig! 🙂 Kommer säkert tillbaka hit igen!

  • PJ

   Ha, ha, det där med nallebjörnen är kul. Du får testa och se hur det tas emot och hur många likes du får för den. Det beror naturligtvis också på vilka huvuddelen av ens FB-vänner är och hur engagerade de är i samhällsfrågor. Det kan ju också vara så att de har annan åsikt och inte vill stöta sig med dig. Konflikträdda. Eller så är det ren slöhet.

   Bro, trappan utanför ytterdörren, är en benämning hörandes mera till norröver. Bro talar de också om i Norrland. Jag läste någonstans att förr i världen innan de byggde riktiga trappor så hade de bara ett par plankor, eller liknande, som gick från första stockvarvet på huset ut på gårdsplanen. Då blev det liksom en bro.

   Språket ja, ständig förändring och allt blir inte bra. Det kan jag hålla med om. T.ex. Vart kan jag hämta böckerna jag beställde? Jag antar att du lyssnar på Språket i P1?
   Oj, där begick jag visst en synd tidigare i texten? Likes. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *