Resor

En tripp till Toledo

Väderlekrapporterna lovade ett något så när hyfsat väder och med paraplyet ändå nedpackat i ryggsäcken begav jag mig på torsdags morgonen iväg från hotellet till Atocha för att köpa biljett till Renfe:s tåg till Toledo. 20 minuter senare hade jag köpt biljett på tågstationen (i biljettautomaten) och väntade bara på från vilken perrong tåget skulle avgå. Jag hade ju dagen innan kollat upp stationen så jag hittade och även snappat upp rutinerna. Handbagaget skannades i säkerhetskontrollen och så var det bara att hitta sin reserverade sittplats. Mycket enkelt och smidigt.

Tåget var av höghastighetstyp med maxfart på 250 km/h och mycket lugnt och tyst. Vi gled fram genom det öppna landskapet med god fart och man kunde på skärmar följa vår framfart och hastigheten. Jag kan bara rekommendera dessa tåg för vidare färder i Spanien. På några timmar når man många av de större städerna i Spanien och det är ingen dålig idé att flyga till Madrid och därifrån ta tåget. Biljettpriserna verkar också vara överkomliga, för 20 europenningar tur och retur (ida y vuelta, som det heter på spanska) kom jag till Toledo som ligger ungefär 70 km söder om Madrid. 30 minuter tog det och tågen startade på sekunden. Inga akademiska kvartar här inte.

Väl framme på tågstationen i Toledo köpte jag omgående en karta över staden och den kan med fog behövas. Staden är gammal och fulla av smala gator och gränder som ringlar sig fram mellan husen. Något annat som behövs är ordentliga skor och ett visst sinne för att hitta. Det är lätt att gå vilse och utan karta hade man stått sig slätt. Det fanns guidade turer men jag valde att gå själv. En guidad tur ger mycket info men också mycket som man kanske inte själv är så intresserada av. Man tar sig också runt staden på någon timma, det är inga större avstånd att gå men p.g.a. alla små, krokiga gator att hålla reda så tar det ändå en stund.

Jag var mest intresserad av att insupa miljön, hitta fina fotomotiv, besöka katedralen och annars bara strosa omkring. Det finns mycket historiskt i denna anrika stad som en gång i tiden också varit Spaniens huvudstad men det kan bli för mycket av det goda på den korta tid som jag uppehöll mig i staden. Egentligen borde man stanna över natten på något hotell för att riktigt tillgodogöra sig allt som finns i staden. På de fem och halv timmar som jag var där fick jag bara en försmak av staden.

Det var som sagt trånga kullerstensgator, branta trappor och backar (själva staden ligger på en hög kulle), hundratals souvenirbutiker, butiker som sålde svärd och annat smide och en hel del turister även om det ännu inte är högsäsong. Restauranger fanns det gott om och även en och annan bil som skulle fram. Ibland var det så trångt att när bilarna skulle köra genom någon trång passage så tog butikernas varor i från båda sidor på bilen.

Jag skall inte orda om det historiska, det hittar ni säkert själv på nätet, men staden är helt säkert värd att besöka; den är så annorlunda än Madrid. Jo, katedralen är något som alla borde se, stor och mäktig som det anstår en katedral av rang.

Resandet gick som sagt bra. Vid tågstationen i Toledo fanns en turistbuss på plats och den körde raka vägen upp till Alcazar, en stor fästning som dominerar staden. På väg upp fanns det ganska mycket folk som åkte med men på eftermiddagen när jag åkte tillbaka var det bara jag och ett ryskt par i bussen som dessutom hade hoppat på fel buss av minerna att döma. De trodde att det var en rundtur med buss som skulle köra omkring dem och visa staden men den turen blev kort, bara 5-10 minuter. Sådant kan hända även om busschauffören informerade dem tydligt på engelska om att bussen gick till tågstationen.

Själv kommer jag inte att åka någon hop-on-hop-off  busstur i Madrid denna resa. Vädret är alltför kyligt för att det skall vara behagligt på andra, öppna däck och att sitta inne på första däck tycker jag inte är någon idé.

Det fina med resan till Toledo var naturligtvis själva staden men också att jag fick upp ögonen för den spanska järnvägen och dess möjligheter vad gäller att resa inom Spanien.

Var så goda, här är ett bildgalleri att starta!

7 kommentarer

  • PJN

   Ja, det var det. Just när bussen åkte ned till stationen kom det lite regn med det stannade nog kvar där för i Madrid syntes det inte till. Jag är glad att jag gjorde turen och att nacken höll nästan ända fram.

 • tpo

  tror nog du måste hitta själv med en gps åxå, men man slipper att vrida å vända å vika det stora kartbladet, åså kan du sitta på hotellrummet å knacka in waypoints till ställen du ska till

  • PJN

   Navigatorn i mobilen krävde kontakt med nätet vilket gjorde att jag inte kunde använda den där. Jag hade nämligen stängt av mobildata för att undvika obehagliga kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »