Allehanda

Jag har hittat flaskan!

Tänk er en varm sommardag när solen gassar från ovan, luften står och dallrar över äng och hav, svetten rinner efter senaste dust med gräsmattan och en ensam humla surrar från maskros till maskros. Dröm er för några sekunder bort från snöfallet som står som spön i backen och isrosor på fönsterglasen!

Vad är det då man önskar mest, när man rödbrusig och matt, inspekterar den nyfriserade gräsmattan och känner doften av nyslåttat gräs? Jo, en kall, svalkande drink! Tänk er att få slå sig ned i skuggan och känna det kalla glaset i handen, höra isbitarna klirra och känna den lenande drycken smeka strupen och ge lindring mot krävande törst. Att få slappna av efter väl förtjänt värv bakom gräsklipparen och med en god drink i handen och njuta av sommarens värme och ljus; finns det något bättre?

Till det krävs, enligt min mening, ett par starka ingredienser: ett friskt vatten och Fläderblomssaft! När jag i fredags besökte köpladan upptäckte jag i hyllan denna gudagoda saft och naturligtvis hamnade en flaska i vagnen. Igår kväll kunde jag så återuppliva något av sommaren medan jag avnjöt ett glas av detta goda elixir framför televisionsapparaten.

I somras sökte jag förgäves denna saft men inte i någon enda köplada fanns den och när jag frågade en ung man, förmodligen en sommarjobbare i ladan, om de inte hade denna saft i sortimentet såg han mest ut som ett enda stort frågetecken. Han hade troligen aldrig hört talas om detta naturens under.

Men så i fredags, Eureka, så fanns den bara där i hyllan, Brunneby Fläderblom! Nu går jag i tankar om att jag borde göra en hamstring och bygga upp ett litet lager inför kommande sommar som kommer att bli lång, het och kräva massor av dryck. Tro mig, efter sådan vinter kommer sådan sommar!

 

Räcker 12 flaskor för en sommar?

0 kommentarer

 • Monica

  Växer inte fläder på dina breddgrader? Vid flytten grävde jag fram fyra flaskor hemgjord fläderblomssaft ur frysen och tänk, de är fortfarande drickbara. Senast i går kväll med lite bubbelvatten som ett alkoholfritt alternativ till det riktiga bubblet.

 • Chorizo

  Fläder är nog ganska sällsynt här. Jag har då inte hört talas om att någon skulle göra egen saft. Kombinationen med bubbelvatten skall provas vid tillfälle, kanske festligt sådant.

 • Malin

  sv: Nejdå, inte alls, jag bloggar flitigt som vanligt? :O Uppdatera sidan? Hittills under 2011 har jag skrivit 66 inlägg, så bloggar gör jag. 🙂

 • E

  Ah, vad du skriver vackert om sommaren och får oss att längta dit! Hur ska vi nu orka med vintern i flera månader ännu? Och visst, du ska genast hamstra fläderblomssaft om du nu en gång hittat den här, jag tror inte den finns i alla butiker. Hmm, jag vet inte ens om jag smakat den saften, borde prova någon gång….

  • Chorizo

   Sommaren är snart här! Bara vi orkar 1½ månad till så är våren på gång och sedan tar det inte länge förrän det är midsommar.

   Fläderblomssaften fanns hos Prisma. Testa! Den är inte söt men inte heller sur eller bitter. En speciell smak som passar bra som sommardryck, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »