Funderingar

Tegnell och Bob Dylan

Och värmen den bara fortsätter!

Jag lyssnade igår på Anders Tegnell och hans sommarprat. Intressant och det bästa sommarpratet hittills denna sommar. Min uppfattning om honom som person förstärktes. En kunnig, erfaren och tålmodig person men som också fått utstå en del skäll. Programmet var upplagt så att det pendlade mellan nuvarande pandemi och hans tidigare liv med bland annat delvis uppväxt i Etiopien. Jag noterade att han också spelade musik från Etiopien med Aster Aweke. Själv gillar även jag musik från Afrikas horn: Etiopien, Somalia, Eritrea. Helt bra musikval i övrigt.

Jag skall inte närmare dissekera hans program men hans version av Sveriges corona-strategi verkar helt logisk och utan stora åthävor. Han konstaterar att covid-19 kom och världen blev som galen. Det kan jag hålla med om på både ett och flera sätt. Han betonade också att mycket fortfarande är osäkert och man skall akta sig för att uttala sig alltför tvärsäkert. Tiden får utvisa vem som ”vann”.  Den sista meningen är min konstruktion. Notera citationstecknen!

På tal om musik så har Bob Dylan kommit ut med ny musik som redan höjts till skyarna. Albumet ”Rough and Rowdy Ways” kom så sent som 19 juni. Jag är benägen att hålla med, ett mycket högklassigt album. Bob Dylan album ”The best of” var ett av de första jag köpte på 70-talet när jag fick min första grammofon. Sedan har jag lyssnat sporadiskt till honom men ny blev det klick.

Hans texter är ju inte alltid lättolkade för den som inte kan engelska helt perfekt men jag brukar göra som så att jag letar upp texterna på nätet så blir det strax mycket lättare att förstå när jag ser texten i klarspråk. Och sedan sitter den

Så gör jag förresten många gånger även när det gäller svensk musik, letar upp texten på nätet. Jag tycker det ganska ofta att det är svårt att uppfatta vad som sjungs. Grötigt, sången försvinner och ord kan misstolkas. Orden i vissa sånger är fullständigt omöjliga att uppfatta. För att inte tala om live när ljudet från scen är alldeles för högt. Ändå är en konsert något av det bästa när man verkligen vill uppleva en artist eller ett band. Emil Jensen, denna ordens mästare, brukar vara lätt att uppfatta på scen.

Den första sång jag misstolkade i barnaåren och inte förstod var ”Tryggare kan ingen vara” av Lina Sandell. Som så många andra hade jag tolkat titeln om ”tryggaräkan ingen vara”. En annan religiös sång var ”Tag emot den gudomliga kraft” som jag länge trodde var Tage Mot, alltså ett namn. Hur jag fick till det vet jag inte men jag tycket Tage Mot passade bra.

Tja, nu får jag förbereda mig på att delta i en föreläsning på nätet genom appen Zoom. Färdig installerad så nu är det bara att hoppas att det fungerar. Första gången jag använder Zoom via app.

Utsikt från verandan på villan. Jag sökte mig igår ut till villan för att svalka mig i sjöbrisen med utsikt över fjärden. Som synes, en ensam svan i mitten. Den kom också betydligt närmare, liksom för att se vem som kommit.

Rödlemonad och grisar hade införskaffats och avnjöts efter att jag sopat taket rent från kvistar och barr. Ett ganska svettigt jobb trots att det delvis var i skuggan. Dock måste jag säga, dagens rödlemonad med hallonsmak smakar inte som min barndoms lemonad. Något fattas. Men grisen var god, Lillkungs bageri stod för  tillblivelsen.

Här kommer ett album med Aster Aweke från Etiopien

9 kommentarer

 • hasse

  Sista åren under min studietid hade jag två klasskamrater som bara hade ett i huvudet, Bob Dylan, Jag var ingen vän av honom men tänkte att jag ska lyssna på hans alster om det nu skulle finnas ens en låt jag gillade. Sakta utkristalliserades en låt, New Pony. Meddelade då mina kompisar att nu hade jag hittat den ultimata låten!
  Gissa om jag blev utskrattad, det var ju den låten som man absolut INTE kunde lyssna på…enligt dem.
  Numera lyssnar jag gärna på Bob och New Pony är ännu min favoritlåt.

  • Per

   Jo, Dylan kan vara ganska svår att lyssna på. Vid närmare forskning i mitt skivarkiv så visar det sig att jag har minst tre LP av honom. ”Greatest Hits”, ”Street Legal” och ”Slow train coming”. Det är på ”Greatest Hits” (så hette LPn) jag hittar flera bra klassiker av honom. Själv tycker jag att låten ”I want you” är bäst även om texten är svår. Men han har varit mycket produktiv så det är mycket som jag inte lyssnat på.

   Jag tänker på låten ”New Pony” där han sjunger: Once I had a pony, her name was Lucifer. Hur kommer det sig, Lucifer är väl en karl…. ha, ha…

   Här kommer låten I want you

   https://youtu.be/-iIS6ZZ9RVA

 • Annepauline

  Haha, det borde vara förbjudet att lägga upp en bild på en gris i en blogg! Nu är jag så sugen så jag håller på att smälla av. Sitter här med kaffe men ingen gris! Nä, rödlemonad smakar inte som förr. Har man fel på minnet, eller? Jag tror inte det. Kommer du ihåg Hartwalls Rally? Jösses, så god den lemonaden var!
  Jag gillar Tegnell. Vilket tålamod den mannen har. Ofta i de här live sändningarna får han så provocerande frågor precis som om covid- 19 är hans ”fel”. Men han svarar så gott han kan, helt lugnt och sakligt. Jag skulle bli helt galen på alla frågor och säga till påträngande reportrar: Gör det bättre själv! Det här med äldrevården blev ett misslyckande men det är inte Tegnells fel. Sverige har haft oerhört stora brister i äldrevården på många håll i åratal. Kanske dags att rätta till det nu så har coronan i alla fall fört något gott med sig.

  • Per

   Tycker du det? En gris som är så god och ja, frestande! Jag köpte förresten två till igår som jag åt upp på ”seninon”.
   Fast jag kunde ha varit ännu mera frestande, nämligen och ta med en bit länkkorv. Det hade jag köpt men glömt hemma. Vi skall inte jämföra länkkorv och falukorv för det är två helt olika saker.

   Visst minns jag Rally, bra mycket bättre än Coca-cola! Och minns du Cox, päronläsken? Också den mycket god.

   Tegnell har ett tålamod som ett berg. Det borde också utrikesminister Ann Linde ha haft i den omtalade intervjun. Fast jag gillar hennes skånska dialekt. Så jordnära och vacker. Jo, du läser rätt, vacker. ha, ha alltså skånskan ha, ha, Nu blev det visst helt galet, menar jag skånska skånskan eller skånska språket? ha, ha, Vet knappt själv.

   Nej, det är inte Tegnells fel att situationen i Sverige inte är/har varit så lyckad. Han har säkert gjort så gott han kunnat och vi har inte sett slutnotan ännu, något som han också påpekar.

 • Wesber

  Nämen P-J måste du FRESTA alla österbottningar med limonad och grisar, det var inte snällt gjort, ha ha. Men vilken fin utsikt du har från villan, så grant så. Ja inte är det då Tegnells fel att så många dött på äldreboendena, det är nog snarare snarare sättet dom ser på äldre människor. Jag som jobbat på demensboende, växelvård och somatiska avdelningar har i många år reagerat på hur fort läkarna stämplar dom som palliativa, vi har ibland fått bli riktigt arga för att få iväg patienter till lasarettet som vi sett har fått en stroke eller hjärtinfarkt. Ja må man då inte hamna i läkarnas våld på ett boende för då är det kört, det blir ättestupan direkt. Jag lyssnar på Mando Diao från Borlänge jag, finns det något vackrare än ”Strövtåg i hembygden” eller den senaste låten, minns inte vad det är för titel på den ( skavsår i grenen) har jag bara i huvudet men det heter den ju inte naturligtvis, men nåt liknande.

  • Per

   Jo men visst måste jag det! Jag tänkte speciellt på dig och Annepauline. ha, ha…

   Äldrevården i Sverige har varit hårt utsatt i coroantider och frågan är varför. Kan det vara grundläggande fel i vården som nu kommer i ljuset när läget är ansträngt. Hur ser personalsituationen ut, hur många är fast anställda, hur ser arbetsscheman ut, hur ser beredskapen ut vad gäller material och i synnerhet skyddsutrustning? Görs slentrianmässiga undersökningar och beslut av läkare och får patienter den läkartid som behövs? Jag utgår ifrån att när coronapandemin är över så görs grundliga och neutrala undersökningar om detta. Så fattar jag att också Tegnell menar.

   Mando Diao har många fina låtar, inte minst de två som du nämner. Ah, så de är från Borlänge? Bra så!

 • Wesber

  Det är inte bara Mando Diao som kommer från Borlänge, även Miss Li har växt upp där. Henne såg jag springa runt och leka i Korskyrkan som liten flicka där hennes föräldrar var med och även min syster på den tiden. Hårdrocksbandet Sabatons sångare Jocke har växt upp här i Aspeboda, han gick i skolan här när vi flyttade hit och Kalle Moreus, han är min morbror. NÄ NU SKOJA JAG om Kalle ,han bor ju i Orsa.

  • Per

   Det var då en musikalisk stad. Plus alla fiolerna som finns i Dalarna.
   Ha, ha, det där med Kalle gick jag nästan på, han bor ju i Orsa men är född i Mora. Det är därifrån han fått första delen av sitt efternamn Moraeus. Hälsa morbror!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »