Böcker,  Upplevelser

Nyligen avlyssnat och boktips

Har ni lyssnat på ABBA:s senaste album ”Voyage”? Så bra, rätt ABBA-sound, strömlinjeformat, inga överraskningar. Jag tror inte ABBA-älskaren blir besviken. Jag kommer på mig själv med att sitta och gunga takten med foten till flera låtar. 40 år sedan de senast släppte ett studioalbum och än sitter takterna i. Då, 1981 kom ”The Visitors”, vart har tiden försvunnit?

Skall jag plocka ut någon enskild låt får det bli ”Keep an eye on Dan”. Jag tror att ”Voyage” kommer att bli en fin julklapp och snurra i bakgrunden under julen i många hem.

Samtidigt skrev jag ”inga överraskningar”. Det är kanske det som är svagheten. Albumet är ABBA men inget mera. Inga nya grepp, allt låter snyggt, nästan för snyggt. Tyvärr tror jag inte att ”Voyage” kommer att spelas speciellt ofta hos mig efter de första genomlyssningarna. Jag har nog kilat vidare i den musikaliska världen men allätare som jag är lyssnade jag också på ”Voyage”.

En låt som jag däremot giller helbent är Lalehs senaste låt ”Minnet av ett hav” som blir ledmotivet till filmen ”Utvandrarna”. Jag är ingen stor filmdiggare men kanske den filmen vore värd att ge en chans när den kommer?

Tittade faktiskt på ”Så mycket bättre” TV4 i lördags och Maxida Märaks tolkning av ”Eloise” men, men. Är rapp bra i den låten? Jag är kanske lite gammalmodig när det gäller den låten, originalet var kanske för bra. Däremot gillar jag Maxidas låt ”NikeSunnas Joik”. NikeSunna är hennes 9-åriga dotter, en livfull tös. Jag följer Maxida på Instagram.

Vad annat? Lyssnade idag på förmiddagen på ett program från P2 Dokumentär: ”Dagen Dan Andersson dog”. I programmet spelas en hel del musik med text av Dan Andersson men också annat. Han har också tonsatt egna dikter och kallas av Göran Greider för hitmakare och varför inte? Som ni säkert vet är Dan Andersson en av mina favoritförfattare.

Till sist vill jag tipsa om en bok som igår söndag fanns recenserad i Vasabladet: Fabriken av Ann Holm-Mörn. Jag har inte läst boken ännu men den finns på min inköpslista. Fabriken handlar om Anns mormorsmor som arbetade på textilfabriken i Oravais. Oravais Fabrik, bruksort men också min första arbetsplats, allmänt kallad Fabriken. Det som handlar om Anns mormorsmor Maria Nyholm (f. 1881) bygger på verklighet medan övriga personer är fiktiva. Intressant för det historiska materialet men också för hur en ensamstående mor levde och klarade sig den tiden. Ann Holm-Mörn är förresten gammal skolkamrat till mig. Visserligen bara två år men ändå. Den tiden kunde vi inte veta vem som blev författare eller inte. Olika falla ödets lott.

Oravais Fabrik

Jo, jo, där har jag en gång i tiden gått in och jobbat för mitt levebröd. Nu finns här ytterligare tillbyggnader i företaget Mirkas regi.
Textileran på Oravais Fabrik torde ha upphört 1987.


Dagen Dan Andersson dog – P2 Dokumentär

Fabriken av Anna Holm-Mörn – Adlibris

4 kommentarer

 • annepauline

  Boktipset tog jag till mig direkt. Jag har beställt boken från Adlibris. Det är lång leveranstid, Adlibris beställer antagligen i sin tur boken från det åländska förlaget. Det verkar vara en bok i min smak så jag väntar gärna.

  Just det, hur går det med ditt bokskrivande? Kan Ann Holm-Mörn så kan säkert du!

  Abbas nya album har jag inte lyssnat på. Förmodligen är jag den enda i kungariket som inte gjort det.

  • Per

   Bokskrivandet är ju i princip klart, det gäller bara att samla ihop det bästa, finputsa lite och skicka in. Det där med att samla ihop verkar vara svårt. Jag räknar dock inte med någon försäljning via Adlibris haha….

   Abbas ny album finns på Tuben så det är bara att spänna öronen!

 • Erika

  Har lyssnat igenom låtarna. Tycker överlag att musiken är bra.
  Såg någonstans – kritik från en person inte var av godo
  presic. Han gav musiken en stjärna. Abba för över trettinio år
  sedan kan knappast återskapas igen. Varför inte tar till sig den
  musik de nu gjort och, var nöjd, eller så bara låt bli att lyssna.

  Inget kan till fullo bli som det en gång var, oavsett om det är
  musik eller annat, tid har sin gång och vi med den. Allt förändras.

  • Per

   En stjärna av fem är nog i minsta laget. Jag tycker absolut att det är Abba-sound även om det är mera stråkar i musiken nu än då. Tidigare kanske lite poppigare. Att de alls gör musik idag tillsammans är en bedrift i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »