Allehanda

Regnskog

Imorgon är det årets längsta dag men redan nu borde man vara uppe dygnet runt för att njuta av det som naturen ger oss helt gratis på dessa breddgrader. Hade det inte varit för myggorna som kommit i miljarder skulle stämmingen varit sagolik, drömsk, nästan surrealistiskt grön. Grön är färgen som dominerar. Myggen gör dock gör sitt bästa för att återantvarda oss till verkligheten.

Herrar väderspåmän lovat på midsommarafton fint väder i stora delar av republiken medan dagens väder präglades av regn och gråväder. Vänta, inte är det så grått! Färger är ju grön, det fick jag uppleva när jag ikväll tog en tur i den regnvåta skogen i närheten av mitt tjäll. Skogen doftade, glänste, levde upp till sitt yttersta, prunkade av liv och lust. Fåglarna sjöng, myggen surrade och stövlarna gläfste i skogens mjuka, kuperade heltäckningsmatta.

Det är något speciellt att gå i regnvåt skog: glänsande fragment i tusental, dofter, skuggor, trädstammar om myndigt står tysta. Ikväll skog i våt skrud, i morgon något annat i solsken.

6 kommentarer

 • wesber

  GLAD MIDSOMMARAFTON till PJ och alla andra, Här blir det sol och 23-25 grader varmt men regn o åska i natt. Ska fira med syrran och svågern i Norberg. 9 dar kvar till semestern.

 • Erik Forsling

  Ville också bara önska dig trevlig midsommar, om denna helg nu firas i republiken. På Åland lär det definitivt vara en stor helg, enligt bröderna på reparationsverkstaden. Den äldre av dem påstod att det påstås att firandet t.o.m. härstammar därifrån. Nåja, källor saknas och källkritik är alltid av godo! Mycket påstås ju hit och dit.

  Verkar som att dina kommentatorer idag är samlade i ett närområde. Själv är jag i Gamla Hembygden – och det vet du ju att det är Avesta i rumpmasland. Ovanstående ”wesber” befinner sig i Norberg. Granngårds.

  • PJN

   Tack det samma! Midsommarsolen har även kommit hit och vi förväntar oss en fin kväll. Jodå, visst firar vi midsommar också här med dans kring stången på sina ställen och lövskrudad farstubro. Däremot så har vi inga eldar utan det är på påsken.

 • Erik Forsling

  Eldar gör vi så vitt jag vet inte heller här, vare sig i södra Dalarna eller norra Uppland. De brinnande kasarna förknippar jag med sista april. April, månaden som börjar med att man luras, och slutar med att man eldar.

  Bilar kan man dock elda året runt, beroende på samhällsklimatet.

  • PJN

   Det är kanske mest vanligt här i Norden att elda på valborgsmässoaftonen men just i våra trakter så är det vid påsk som det eldas. Bilar aktar vi oss dock för att elda med flit här uppe. Kan man tolka det som att det är ett bra samhällsklimat eller att vi bara är oföretagsamma? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »